[ Fórum ] [ Bejelentkezés ] [ Kijelentkezés ] [ Jelszó változtatás ]
[ Témakörök ] [ Topikok ] [ Időben csökkenő ]

A hozzászólások helye:Szobatermosztátok / CM67

Honeywell.BG(1)

Ebben a topic-ban a
CM67 digitális programozható szobatermosztátról
olvashatnak, illetve írhatnak hozzászólásokat, tapasztalatokat, kérdéseket.

2003-07-01 14:27:02
Holovits(2)

Vásároltam egy CM-67-es szobatermosztátot és a haszálati utasításban találtam az arányossági tartomány paramétert. Érdekelne, hogy ez pontosan mire való?

2003-08-21 12:43:43
Honeywell.BG(3)

A CM67 digitális szobatermosztát, amely időciklusos működési elvvel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a CIKLUS paraméter értékétől függően meghatározott hosszúságú időciklusonként végez számításokat. A készülék ilyenkor azt dönti el, hogy az adott időciklusban hány percet kell fűteni és hány percet nem.

A számítás alapjául a parancsolt hőmérséklet érték és az aktuális szobahőmérséklet érték szolgál. Amennyiben a két hőmérséklet érték különbsége nagyobb az ARÁNYOSSÁGI TARTOMÁNY-nál, a készülék a teljes időciklusban bekapcsolva tartja a kazánt, ha ez e különbség kisebb - tehát az aktuális szobahőmérséklet érték már bent van az arányossági tartományban, a készülék az időciklus csak egy részében kapcsolja be a kazánt.

Az ARÁNYOSSÁGI TARTOMÁNY értéke gyárilag 1.5K, amely az értéket csökkentve esetleges hőmérséklet lengést, növelve lassabb felfűtést eredményezhet. Természetesen kisérleti jelleggel el lehet az értéket állítani, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az 1.5K megfelelő érték.

[ Előzmény: (2) ] 2003-08-21 13:01:45
Holovits(4)

Köszönöm a gyors és kimerítő válaszát. Padlófűtésre szeretném használni, kérem javasoljon beállításokat, paramétereket.

[ Előzmény: (3) ] 2003-08-21 15:46:54
Honeywell.BG(5)

A padlófűtés szabályzása a rendszer nagy hőtehetetlensége - lassúsága - miatt nehezebb kérdés, minden esetben az adott rendszertől függ. Ezért pontos paraméter értékeket nem tudunk javasolni, az illesztést egy kis próbálgatással lehet a legjobban megtenni.
Az állítandó paraméterek:
Ciklus: Javasolt érték 3, amely 20 perces ciklusidőt eredményez.
Minimum bekapcsolási időtartam A gyári érték 1 perc, de ezt egy padlófűtési rendszer "meg sem érzi". Itt javasolt próbálkozni 2, 3...5 perces értékekkel.
Fontos tudni, hogy a termosztát beállítását nem átmeneti időszakban kell elvégezni, hanem téli időszakban, mert ekkor a legfontosabb a pontos működés. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a készülék átmeneti időszakban nem fog jól működni.

[ Előzmény: (4) ] 2003-08-22 09:17:54
bataszeki(6)

Kedves Honeywell!

A tanácsukra lenne szükségem. Radiátoros fűtést alkalmazok a családi házunkban egy SD KLZ40 -es kazánhoz csatlakoztattuk a CM67-es termosztátot. Jelenleg a gyári paraméterbeállításokat használom és a következő működést tapasztalom.
Tudni kell még, hogy a kazán változó teljesítménnyel melegíti a fűtési kört (amíg el nem éri a beállított fűtővíz hőmérsékletet addíg max teljesítménnyel, majd az érték elérése után a fenntartáshoz a minimum szükséges teljesítményt alkalmazza). Ezen kívül bekapcsolás után 30mp-ig minimun lánggal melegíti a rendszert, majd ha a fűtővíz hőmérséklete eléri a minimum 40 fokot, bekapcsolja a szivattyút és max teljesítménnyel kezdi felfűteni a fűtővizet.

Szóval... Ezek után, ha a szoba hőmérséklete elérte a beállított értéket (felfűtés) a következő tapasztalható. Minimum 1 perc a fűtési idő a 10 perces periódusban, ami alatt a kazán bekapcsol, kb 30 mp-ig melegíti magát, majd maxra kapcsol elkezd keringetni és már ki is kapcsol. Ezalatt az idő alatt a radiátorok felső részén érzékelhető, hogy némi fűtés volt a rendszerben, de az alja hideg. Továbbá a kázánom gyakorlatilag mindíg max teljesítménnyel fűt, hiszen nincs ideje elérni a beállítot fűtővíz hőmérsékletet (60 fok).

Észrevételem és kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben nem lenne-e gazdaságosabb a kazán kihasználtsága, ha hagynánk minél hosszabb ideig működni, hiszen akkor a fix 60 fokos vizet szintentartani kevesebb energiába kerül, mint állandóan elkezdeni fel-felfűteni a rendszert. Kérném továbbá véleményüket és javaslatukat a témával és a termosztát beállításával kapcsolatban.

Köszönettel:
Bátaszéki Róbert

2003-10-07 14:39:27
Honeywell.BG(7)

A CM67 szabályzási algoritmusa: arányos integráló.
A készülék ezt a gyakorlatban úgy valósítja meg, hogy a parancsolt és az aktuális hőmérséklet közti nagy különbség esetén folyamatosan, míg kis különbség esetén (Arányossági tartomány gyári beállítás: 1,5°C) szakaszosan üzemelteti a kazánt.
Tehát az Ön által leírt eset a felfűtési időszakban jelentkezik elsősorban.
A jelenséget a Ciklusidő csökkentésével (javaslat: 3), a Minimum bekapcsolási időtartam értékének növelésével (javaslat: 3-4 perc), valamint az Arányossági tartomány csökkentésével (javaslat:1°C) lehet kompenzálni.
Javaslataink természetesen csak közelítő jellegűek, pontos értékeket tapasztalat útján lehet meghatározni, az adott épületre / fűtési rendszerre.

Fenti javasolt beállításokkal a jelenség vélhetően megszűnik, ám valószínűleg a hőmérséklet ingadozás a lakásban kis mértékben növekedni fog. Amennyiben a hőmérséklet ingadozás zavaró mértékű lenne, a beállításokat finomítani kell.

[ Előzmény: (6) ] 2003-10-08 09:25:21
bataszeki(8)

Köszönöm válaszukat. Közben már próbálkoztam a Ciklusidő és a Minimum bekapcsolási időtartam állításán, valamelyest csökkent is a bekapcsolások sűrűsége. Az arányossági tartományt tudtommal nem lehet 1,5 fok alá csökkenteni, ezt írja a kézikönyv is.

A minimum bekapcsolási időtartam azt jelenti, hogy ha a mért hőmérséklet és a parancsolt hőmérséklet a ciklusban megegyezik, az itt beállított értéket mindenképpen fűtéssel tölti, vagy addíg nem fűt a ciklusokban, amíg a mért és parancsolt értékek közti különbségből számított fűtési időtartam az adott ciklusra el nem éri az itt beállított értéket?

2003-10-08 10:17:46
Honeywell.BG(9)

A CM67 a hőmérséklet ingadozás mértékének csökkentése érdekében rövid időszakokra akkor is bekapcsolja a fűtést, ha a parancsolt érték és az aktuális belső hőmérséklet érték megegyezik.
Ezzel a rá-ráfűtéssel próbálja a hőveszteséget pótolni, a hőmérséklet csökkenés sebességét mérsékelni.

Akkor amikor a parancsolt érték és a helyiség hőmérséklet a Cikluson belül folyamatosan egyezik, az adott időciklusban a készülék a Minimum bekapcsolási időtartam értékének beállított időtartamig mindennképpen fűt.
Amennyiben a belső hőmérséklet magasabb a parancsolt értéknél, a készülék nem kapcsolja be a kazánt.

Valóban az Arányossági tartomány 1,5-3°C-közt állítható.

[ Előzmény: (8) ] 2003-10-09 10:40:41
ikrozser(10)

Tisztelt Honeywell!

Problémám hasonlít Bátaszéki Úréhoz csak nálam a CM51-es termosztáttal – remélem belefér ebbe a topikba ő is. (házvásárlás során „örököltem” a készüléket, mindenféle dokumentáció nélkül)
A felfűtési időszakban, valamint a parancsolt és aktuális hőfok egyezése esetén nálam is kb. 10-15 perces időközönként 4-5 perc időtartamra bekapcsolja a kazánt.
Kérdésem az lenne, hogy a CM51 is úgy működik-e, mint a CM67-es, azaz Ciklusidő, Minimum bekapcsolási időtartam és Arányossági tartományról beszélhetünk-e ez esetben is, és ha igen, ezek állíthatóak-e?

Esetleg elektronikus formában hozzáférhetővé tudnák tenni a CM51-es dokumentációját? (kezelési-, telepítési utasítás…)

Köszönettel:
Krózser István

2003-10-27 21:41:10
Honeywell.BG(11)

A CM51-es típus a Honeywell-nél folyó digitalizáció előtt megszűnt, így annak elektronikus formájú katalógus lapja és használati útmutatója nincsen.

A nyomtatott verziót beszkenneltem, amely letölthető a File letöltés menüpontban az Egyéb könyvtárból CM51.pdf néven. Mérete 570kB.

[ Előzmény: (10) ] 2003-10-30 12:50:07
mpeti(12)

Én a cm67-et Atmos 18s faelgázosító kazánhoz használom, puffer tartályon keresztül. A cm67 egy szivattyút kapcsol. Ezeket a sorokat azért írom, mert a chronométer nem csak gázkazánokhoz használható mint azt sokan hiszik. Nincs vele problémám, az angol nyelvű használati útmutatója használható sajnos csak igazán.
Amúgy végfelhasználó vagyok csak.

2003-11-03 19:33:56
Honeywell.BG(13)

Köszönjük a CM67 ilyen alkalmazásának bemutatását.
Valóban a CM67 nem csak gázkazánokhoz alkalmazható, bár ez a leggyakoribb. A szobatermosztát képes fenti alkalmazásokon túl olajtüzelésű kazán, termoelektromos működtető (zónaszabályzás) csak szivattyú (leragadás elleni védelemmel) vezérlésére.
De amit ugyancsak sokan nem tudnak a CM67 képes hűtési szabályzásra is. (Egy készülék egy időben vagy csak hűtést, vagy csak fűtést képes vezérelni, tehát nem fan-coil termosztát), így akár légkondícionálót, padlóhűtést, falhűtést is lehet vele szabályozni.

[ Előzmény: (12) ] 2003-11-04 08:03:39
laja100(14)

Tisztelt Honeywell !
Érdeklődni szeretnék, hogy a CM67-es termosztát egyik opciója légnyomásra vonatkozik, mely tizedbáronként állítható. Kérdésem, hogy ez milyen kiegészítő esetén használható, illetve, hogy a Honeywell forgalmaz-e olyan kiegészítőt amely nem csak akülső hőmérsékletet, hanem esetleg a légnyomást, illetve a belső páratartalmat méri és jeleníti meg.
Válaszát előre is köszönöm!

[ Előzmény: (13) ] 2003-11-12 09:49:29
Honeywell.BG(15)

A CM67-es szobatermosztátot minden tekintetben a legjobb termosztátnak tervezte a Honeywell. A tervek szerint a CM67 egy csatlakoztatható időjárás állomás jelei alapján (légnyomás, külső hőmérséklet, páratartalom) előrejelzést készít az időjárás várható alakulásáról és ez alapján módosítja szabályzási algoritmusát.

Ennek a funkciónak a beállítására szolgált volna a légnyomás paraméter a készülékben.

Sajnos azonban nem sikerült megfelelő gyártót találni a szükséges időjárás állomás sorozatgyártására, ezért az ezirányú fejlesztést leállították.

A jelenleg kapható kiegészítők:
- Külső hőmérséklet érzékelő (kijelzésre)
- Belső hőmérséklet távérzékelő (kijelzésre, vagy szabályzásra)
- Telefonos távkapcsoló
- Pontos idő szinkronizáló

[ Előzmény: (14) ] 2003-11-14 08:43:42
laja100(16)

Válaszát köszönöm !

Még egy kérdésem lenne: Ezek szerint a termosztát alkalmas az időjárás alapján módosítani a szabályozási algoritmusát, csak a hardver hiányzik hozzá?! Elméletileg csatlakoztatható hozzá más márkájú időjárás állomás?

Köszönöm!

[ Előzmény: (15) ] 2003-11-14 13:26:00
COMPOT(17)

Tiszteletem!

Én egy Junkers Eurolinehoz szeretném hasznélni. Tudna javaslatott adni a bekötésre (2 vagy 3 vezeték) ill a beállitásokra?

Köszönöm.

2003-11-16 16:57:22
Honeywell.BG(18)

Elméletileg minden lehetséges, de a gyár nem adja ki sem az algoritmust, sem a bemenő jel-igényt, így a gyakorlati megvalósítás más készülékkel sem lehetséges.

[ Előzmény: (16) ] 2003-11-17 09:33:19
Honeywell.BG(19)

A kazánba 2 vezetékkel kell bekötni a termosztátot. Mivel a lángmodulációs kazánok alacsony lánggal indulnak és csak szükség esetén bizonyos idő leteltével emelik a teljesítményt, javasoljuk a termosztát ciklusszámának 3-ra, illetve minimum bekapcsolási időtartamának 3-ra történő átállítását.

[ Előzmény: (17) ] 2003-11-17 09:36:02
compot(20)

Akkor jól csináltam. Bár a minbekapcs időt 5 percre tettem a padlófütés miatt.

[ Előzmény: (19) ] 2003-11-17 12:44:59
Honeywell.BG(21)

A minimum bekapcsolási időt padlófűtés esetén valóban érdemes nagyobbra állítani, az 5 perc tökéletes választás volt.
A padlófűtés ugyanis a nagy hőtehetetlenség miatt (át kell fűteni egy beton és egy burkolat réteget) igen lassú reagálású fűtési mód, annak egy-két perces fűtögetése bár hosszú távon eredményes lehet, de a gyors felfűtéshez hosszabb fűtési szakaszokra van szükség.

Egy padlófűtési kör CM67-el történő szabályzásakor ha a minimum bekapcsolási időt nem növeljük meg a gyári 1 percről 3-5 percre, előfordulhat az, hogy a szabályzó a helyiséget nem tudja a parancsolt értékre felfűteni, hiszen a CM67 az arányossági tartomány (lásd korábbi hozzászólások) elérésekor elkezdi szaggatni a fűtést. Megeshet, hogy a természetes hőveszteség folytán a szabályzási algoritmus adta ráfűtés és a hőveszteség kiegyenlíti egymást.

[ Előzmény: (20) ] 2003-11-18 10:00:51
LazyCat(22)

Tisztelt Honeywell!

Két éve használom a CM67-es Chronothermet, ATS modullal (Budapesten). 28 kW-os Beretta Idra Exclusive kazánt vezérlek, sok vízzel, öntöttvas radiátorokkal. Elég lassú reagálású rendszer, de a Chronoterm jól bírja.
Az ATS modul 24 óránként pontosítja az órát. Ez a pontosítás hány órakor van? Amikor a Setupban beállítottam hogy van ATS modul, vagy az elem kivétel-visszahelyezés utáni pontosítás ideje, vagy mindig éjjel 3 óra (ezt olvastam valahol a Neten)?
Mit csinál másképp a CM67 amikor beállítom, hogy 3 Ampernél nagyobb terhelést kapcsoljon? Ekkor az elem élettartama leírások szerint 4-ről 3 évre csökken.
Ha beállítom, hogy 12 ciklus/óra (ez 5 perc) és min. bekapcs. idő 5 perc, akkor folyamatosan fűt, amíg a parancsolt értéket eléri, aztán leáll addig, amíg a hőmérséklet le nem csökken a parancsolt érték alá(persze ilyenkor túllövéssel áll be a hőmérséklet)?
Az arányossági tartományban mindig csak a min. bekapcs. ideig fűt vagy tovább is ha a hőmérséklet nem akar emelkedni?

TNX: Lazy Cat (Csibi Gyula)

2003-11-27 16:03:47
Honeywell.BG(23)

Az ATS modul elemcsere, menüben történő aktiválás esetén azonnal kapcsolatot létesít a Németországban található rádióadóval, egyébként minden éjjel 3-kor pontosítja az órát. (az ATS modul kb. 9 hónappal rövidíti az elemek élettartamát)

A kapcsolási teljesítmény elektromos fűtőelemeknél szükséges, mert ezek áramfelvétele haladhatja meg a 3 Ampert. A készülék max 8A-t képes kapcsolni, de ekkor a relé biztos kapcsolásához nagyobb teljesítményt ad ki a termosztát. Ezért csökken ennél a beállításnál az elemek élettartama kb. 1 évvel. A beállítás csak 3A feletti terhelésnél szükséges!

Ha a ciklus is és a min bekapcsolási idő is 5 perc, a készülék természetesen a beállított hőmérséklet eléréséig, továbbá a parancsolt és az érzékelt hőmérséklet egyezése esetén is folyamatosan fűt. Ez valóban nagy hőmérséklet ingadozást idézhet elő. (ezzel a beállítással lehet a CM67-ből "noname" termosztátot csinálni :-) )

Az arányossági tartomány a parancsolt hőmérséklet alatti 1,5 fok széles sáv. Ez a sáv szélesség állítható 1,5 - 3 közt. A termosztát a sáv alatti hőmérséklet esetén 100%-os kihasználtsággal fűt, az arányossági tartományban a program szerint kalkulált rész terheléssel, amely abban nyilvánul meg, hogy a ciklus csak egy részében üzemel a kazán, míg a parancsolt és az érzékelt hőmérséklet egyezik, a min. bekapcsolási időtartamnak megfelelően kapcsolja be a kazánt.

[ Előzmény: (22) ] 2003-12-01 08:44:45
compot(24)

>> "míg a parancsolt és az érzékelt hőmérséklet egyezik, a min. bekapcsolási időtartamnak megfelelően kapcsolja be a kazánt."

Hát nekem az utobbi időben nem kapcsol be ha egyezek a szoba és a beállitott hőmérséglet.

2003-12-02 09:09:22
Honeywell.BG(25)

Ez azért történhet meg, mert a kijelzés és az érzékelés pontossága eltérő.
Ha a készülék pl. 20,1°C-ot érzékel 20°C-os parancsolt érték mellett, ekkor már nem kapcsol be a kazán a min bekapcsolási időtartamra sem, Ön mégis azt látja a kijelzőn, hogy 20,0°C, hiszen a hőmérséklet kijelzés felbontása 0,5°-os.

[ Előzmény: (24) ] 2003-12-04 08:11:08
LazyCat(26)

Tisztelt Honeywell.BG,

köszönöm a választ. Közben újabb kérdés merült fel: van-e a Honeywellnek megoldása a lötyögő ATS csatlakozó érinkezésének javítására? Az ATS modulom rendszeresen elfelejt kapcsolatba lépni a DCF adóval. Ha kiszedem az elemeket, akkor azt mutatja, hogy térérő=0. Ha ujjal megnyomom a modult, akkor szépen beáll 5-re. Aztán két nap múlva megint elfelejt pontosítani.
Ténylegesen mekkora ingadozást enged meg a CM67? 0,1 °C eltérésnél már fűteni kezd?

LC

[ Előzmény: (23) ] 2003-12-04 17:24:16
Honeywell.BG(27)

Az ATS modul lötyögése még nem probléma, mert a modul érintkezői rugós előfeszítéssel rendelkeznek. A kontakt hibát egy kis csiszolás, jobb esetben kontakt spray oldhatja meg.

A CM67 által szabályzott helyiség hőmérséklet ingadozása 0,5°C, tehát +-0,25°C-on belül van. Ezt az értéket természetesen befolyásolhatja az épület fűtési rendszerének állapota, elsősorban a túlméretezés. A CM67 a ciklus elején mért hőmérséklet és a parancsolt hőmérséklet különbsége alapján számolja ki, hogy mennyit fűt az adott ciklusban. Ha ez 0,1°C akkor kevesebbet, ha nagyobb, akkor többet. A pontos algoritmusról, és az érzékelő pontos érzékenységéről a gyár nem ad ki információt.

[ Előzmény: (26) ] 2003-12-10 09:13:56
Imo(28)

Tisztelt Honeywell.BG,

Tegnap kaptam ajándékba egy CM67-es szobatermosztátot, de miután fel akartam volna szerelni észrevettem, hogy a telefon csatlakozó hiányzik. Utána olvastam, és láttam, hogy ez opcionális, így érdeklődnék, hogy hol lehet a hiányzó alkatrészt beszerezni Budapesten?

Segítségüket előre is köszönöm!

Imo

2003-12-11 10:00:00
Honeywell.BG(29)

Intherm Kft. Bp. X. Bányató u. 13. Tel.:433 00 00
Fogarasi Buda Kft. Bp. XI. Hunyadi J. u. 15. Tel.:481 04 75

Ezeknél a cégeknél valószínű van raktáron is, egyébként a teljes kereskedői lista megtalálható a http://www.honeywell.hu/epulet/Kereskedok.html oldalon.

[ Előzmény: (28) ] 2003-12-12 11:35:18
laja100(30)

Tisztelt Honeywell !

Cm67-es termosztátomhoz külső hőmérséklet érzékelő van csatlakoztatva. Most szükségessé vált olyan modul csatlakoztatása, mely segítségével a termosztát egy másik helyiség hőmérséklete alapján vezérelhető. Kérdésem a következő: ha ez utobbi modult telepítem, nem fogom tudni használni a külső hőmérséklet érzékelőt? A használati útmutató szerint ugyanis egyazon paraméter 0-ról 1-re ill. 2-re állításával kell a külső érzékekőt ill a távvezérlő modult telepíteni.

2003-12-15 07:16:31
Honeywell.BG(31)

Így igaz.
Olyanynyira nem használható egyszerre a kettő, hogy egyazon sorkapocs bemenetre kell kötni őket.
A paraméter állítás gyakorlatilag azt jelenti, hogy a pluszként bekötött érzékelő jele alapján szabályozzon-e akészülék, vagy csak kijelezze azt.
Elvileg egy váltókapcsoló segítségével meg lehetne oldani a közös bekötést, de a használatot mindenképpen nehezíti a paraméter átállítgatásának szükségessége, ezért nem szoktuk javasolni.

[ Előzmény: (30) ] 2003-12-15 15:12:47
LAJA100(32)

Ez azt jelenti, hogy a külső érzékelőt használhatom távvezérlésre, ha a megfelelő opciót 2-re állítom, és a megfelelő helyiségbe áthelyezem?

[ Előzmény: (31) ] 2003-12-16 11:31:02
Honeywell.BG(33)

Igen.
A két érzékelő karakterisztikája azonos, csak külső megjelenésükben térnek el egymástól.

[ Előzmény: (32) ] 2003-12-18 08:26:19
m5m(34)

Azt szeretném kérdezni, hogy "normális" e az alább leírt működés!
CM67 beállítása a következő:
Éjszaka 23,5 fok, hajnal 5-től 25fok, 6,30-tól 23,5 fok, 16-tól 24,5 fok, stb.
A kérdésem az lenne, hogy reggel 7-kor a CM67 hőmérséglet kijelzője 24 fokot mutat, de a szivattyúkat még működteti. Tehát már túl is haladta a kívánt hőértéket, de nem kapcsol ki. Ez normális?
A készülék úgy van beállítva, hogy a beállított időpontoktól vezéreljen. (Most nincs kéznél a használati utasítás, emiatt nem tudom a megnevezését annak, mikor a beállított időpontra már a kívánt hőmérséglet van. Tehát nem úgy van állítva!)
A házban 3 CM67 van és mindnél tapasztalható a jelenség, ezért nem gondoltam arra, hogy hibás a készülék.
Ha normális, akkor mi lehet az oka a jelenségnak?

2004-01-31 08:57:00
Honeywell.BG(35)

A kérdés megválaszolásához a ciklusidő és a minimum bekapcsolási időtartam ismerete is szükséges, továbbá hogy az Ön kazánjának van-e valamilyen belső szabályzása, ami esetleg beindíthatná a szivattyúkat.

[ Előzmény: (34) ] 2004-02-04 09:13:56
m5m(36)

A ciklusidő (óránként 3) tehát 20', a minimum bekapcsolási idő 5'. Optimalizálás letíltva.
A szivattyúkat csak a szobatermosztát vezérli, de mikor az előző hozzászólásomban azt írtam, hogy nem kapcsol le, akkor a szobatermosztátra gondoltam (kis láng látszik).

[ Előzmény: (35) ] 2004-02-04 20:03:39
Honeywell.BG(37)

Első körben azt javasolnám kipróbálni, hogy a minimum bekapcsolási időt radiátoros kör esetén 2 percre, padlófűtés esetén 3 percre csökkentve a jelenség ismét előfordul-e.
A hosszú minimum bekapcsolási időnek ugyanis az a hátránya, hogy ha a parancsolt hőmérséklet és a szobahőmérséklet egyezik a termosztát a min bekpcs időre elindítja a szivattyút. Ha az idő hosszú, a fél fokos hőmérséklet túllendülés nem lehetetlen.

[ Előzmény: (36) ] 2004-02-05 13:03:31
m5m(38)

Köszönöm a választ!

[ Előzmény: (37) ] 2004-02-05 18:04:02
FaBRiK(39)

Néha a kijelzőn egy opt felirat jelenik meg. Ez mit jelent?

2004-05-14 21:36:56
Honeywell.BG(40)

Az optimalizáció funkció a készülék szerelői menürendszerében aktiválható. Önnél ez a funkció aktív. Az optimalizáció arra szolgál, hogy a készülék a beállított időpontra elérje a kívánt hőmérsékletet. (optimalizáció nélkül a termosztát a beprogramozott időpontban kezd el fűteni és valamikor az épület és a fűtési rendszer hőtechnikai adottságainak megfelelően eléri a kívánt hőmérsékletet.)
A funkció működését a készülék az opt felirat megjelenítésével jelzi, de csak akkor, amikor valóban működik, tehát a felfűtési programpont beállított időpontja előtti időszakban.

[ Előzmény: (39) ] 2004-05-17 08:33:44
FaBRiK(41)

Kedves Honeywell!

Köszönöm a választ! Sejtettem (valahol a tudatalattimban ott volt, hogy ezt én programoztam).

[ Előzmény: (40) ] 2004-05-17 20:47:55
stefan(42)

Kedves Honeywell!
Beszereztem egy ATS modult CM67-es termosztatomhoz. Bekonfiguraltam, elindul, azonban nem tudja beallitani a pontos idot. A terero szint folyamatosan 4-5 kozott ingadozik, megsem tudja szinkronizalni az idot a radioadoval. Mi lehet a hiba oka?
Udvozlettel
Stefan

2004-09-15 15:43:34
Honeywell.BG(43)

Ilyen hibajelenséget még nem tapasztaltunk.
Ha meg tudja oldani, kérem hozza be a készüléket egy egyeztetett időpontban, hogy le tudjuk tesztelni. Ha a hiba fennáll megpróbáljuk a készülék cseréjével is elvégezni a tesztelést.

[ Előzmény: (42) ] 2004-09-17 09:15:15
dumber(44)

Tisztelt Honeywell !

Régóta szeretném fejleszteni a szabályzásomat, de keresem számomra a legoptimálisabb megoldást (tudom, ez a CM67 :) ).
Sajnos a számomra még mindíg nem világos tejlesen a működése.
A mostani termo egy COMPUTERM programozható termo, amit manuális állásban használok. Padlófűtés lévén, és mivel nejem egésu nap otthon van ez tűnik a legkonfortosabb és legenergiatakarékos beállításnak. Hiszterézi 0,5K-ra állítva. (21.0 oC beállítással.)
Ezze az adattal a lakásban 20,7 és 21,7 oC között van a lakás hőmérséklete egy téli estén (ha a nap nem zavar be...). Ez (színtén egy kb 0 oC átlaghőmérsékletű téli napon) napi 3-4 x 1,5 óra (kb 4,5-6 óra/nap) fűtés időt ad. Látszik, hogy kevésszer, de sokáig megy a kazán.

1. A CM67-tel ciklus és minimum bekapcsolási idő beállításával többször kevesebbet kapcsol a kazán. Kérdezem, hogy ez energiatakarékosabb e vagy nem?

2. Az 1,5K arányossági tartománnyal nem lesz e túl nagy a hómérsékletlengés?

3. Hogyan számolaz elektronika?
Azt tudom, hogyha pl 21 oC-ra állítom, akkor ha e feeltt van akkor be sem kapcsol. Ha pont 21, akor a minimum bekapcsolási időt kapcsolja, Ha 19,5 alatti akkor az egész periódust végigfűti, de ha 21 és 19,5 között van akkor mennyit fűt? Ez az időt egy gyári beállításról használja, vagy képes tanulni is?

Végül: Nekem a takarékosság is fontos, de a konfortérzet nindenek felett. Tudon, hogy ez sokmindentől függ (napsütés, idegi állapotom...stb.) . ezt nem is várom el a termótól., da emit elvárok, az a stabil egyenletes hőmérséklet..

Amin még gondolkodok az egy 0,25 K lengésű termo, amit 0,2 oC lépésekben lehet programizni (Beryl). Nem tudom melyik a jobb.....

2004-10-11 12:55:14
dumber(45)

Még pár adat az előző hozzászóláshoz...
A termo minimum periódus 3 db/óra, ..
A padlófűtés mivel lassú ezért a minimum bekapcsolási idő 5 perc.

Nos: 3x5x24= 360 perc = 6 Óra (ninimum)
Ez persze a hideg napokra vonatkozik..

Nálam a leghidegebb helyiségek (távol vannak a kazántók..) a nappali és a háló. Mivel a bekapcsolás csak 5 perc lehet, félek, hogy a cső végére alig jutna meleg.. (A kazén höcserélővel van kötve a padlórendszerre, aminek a szivattyújánek nincs utókeringetése)
Remélem rossz az okfejtésem, mert ez alapján szerintem az én lakásomba nem jó a CM67-es (kérem cáfoljon meg..)


2004-10-11 15:15:02
Honeywell.BG(46)

Mielőtt eldöntenénk a kérdést egy kérdést én is feltennék, valamint egy kérdésére válaszolnék:

Említette az arányossági tartomány szélességével kapcsolatos aggályát. A működést úgy tűnik ezen kívül jól érti. Az arányossági tartományon belül pedig a szabályzó (a példa szerint 19,5 és 21 fok között) a ciklus részben történő kihasználásával fűt. A pontos algoritmust a gyár nem adja ki, de a minimum bekapcsolás és a ciklus teljes hossza között az éppen aktuális hőmérséklet különbség figyelembe vételével határozza meg az éppen aktuális kitöltési tényezőt. Erre a funkcióra nincs öntanulási lehetőség. Persze ha kiszámít pl egy 14 perces fűtési szakaszt és közben meghaladja a szoba hőmérséklete a 21 fokot, a készülék azonnal lekapcsol.

Kérdés: A termosztát a kazánt, vagy a szivattyút, vagy mindkettőt kapcsolja?
Való igaz, hogy utókeringtetés nélkül nem túl szerencsés egy padlófűtést üzemeltetni. Egy állandó padlószivattyú üzem és a termosztát által kapcsolgatott kazán már jobb megoldás lehet.

[ Előzmény: (45) ] 2004-10-20 12:13:22
dumber(47)

A termo a kazánt és a keringetőt is kapcsolja (westend 280i kazán) Természetesen a kazán keringetőszivattyúját a kazán vezérli, de a padlókörét a termo.

2004-10-22 14:16:25
Mgib(48)

Tisztelt Honeywell.BG!

A lakásban 2 db CM67 termosztát van fölszerelve, egyik az 5 körös padlófűtést vezérli, a másik 3 db radiátoros helyiséget. A termosztátok gyári beállítását még nem változtattam meg. Azt szeretném megtudni, hogy milyen beállítási paramétereket javasol a 2 termosztátot illetően. A kazán egy 24 KW-os Vailant turbós, tartály nélküli kazán. Továbbá ha van rá lehetőség, kérnék egy e-mail címet, mert elküldeném önnek a fűtési rendszer sematikus rajzát, hogy legyen szíves irja meg a véleményét.

Köszönettel: M. András

2004-10-26 14:23:36
Honeywell.BG(49)

Ha jól gondolom akkor csak padlófűtés van. Ebben az esetben javasolt a padlófűtési szivattyút folyamatosan üzemeltetni ez kb 50W. A termosztát pedig csak a kazánt kapcsolja. Ebben az esetben a CM67 jó és energiatakarékos megoldás, a hőmérsékletingadozás 0,5°C-on belül fog maradni. Egy ilyen kialakításnál nem kell az 5 perces minimális futásidő, (ez szivattyú vezérlésnél szükséges) lehet hagyni egy - két percen. a ciklusszám tetszés szerint állítható 3, 6 értékre. Az energiamegtakarítás jelentősen nem fog növekedni max 3-6%, amely a szabályzási pontosságból és a hőntartási funkcióból fog adódni. További energiamegtakarítás az időprogram kihasználásával adódhat. A következő hozzászólásomban közlök ezzel kapcsolatbn egy lakáskultúra magazinba hamarosan megjelenő cikket.

[ Előzmény: (47) ] 2004-10-27 09:01:07
Honeywell.BG(50)

Tudatos fűtésszabályozás – jelentős energiamegtakarítás

Világszerte az energiaárak folyamatos emelkedése várható, mely körülmény a felhasználókat mind inkább energiamegtakarítási beruházásokra ösztönzi. Látva azt, hogy a lakossági fűtésszabályozás területén hazánkban az olcsó, egyszerű szobatermosztátok iránt legnagyobb a kereslet, jelen írásunkban megpróbálunk képet adni a gázkazánok működtetését ellátni képes szobatermosztátok fajtáival, jellemzőivel és alkalmazási lehetőségeivel kapcsolatban, szem előtt tartva az energiatamegtakarítás iránti jogos igényt.

A bevezetőben említett olcsó termosztátok alatt a mechanikus működési elvű „tekerős” termosztátokat értjük, melyek részesedése a hazai piacon becslésünk szerint 60-70% körüli. Ezek a termosztátok a kívánt hőmérsékletérték alatt kapcsolják be a kazánt, majd felfűtve a helyiséget, a beállított érték fölött lekapcsolják a hőtermelőt. Egy ilyen termosztát által vezérelt fűtési rendszer energiafogyasztását 100%-nak tekintve vizsgáljuk, meg milyen lehetőségek adódnak az energiafogyasztás csökkentésére:

Fenti működés magával vonja a helyiség jelentős hőmérséklet ingadozását, mely a komfortérzet mellett az energiafogyasztásra is kedvezőtlen hatással van. A hőmérséklet ingadozás csökkentését szolgálják az elektronikus szobatermosztátok, melyek alkalmazása 5% körüli energiamegtakarítást eredményezhet a pontosabb hőmérsékletszabályozás következtében. Egy átlagos családi ház esetében a digitális termosztát magasabb ára kb. egy év alatt megtérül.
A szabályzási pontosság javításával azonban nem lehet igazán jelentős megtakarítást elérni. Ehhez tudatos fűtésszabályozás szükséges, mely elsősorban időszakos fűtéscsökkentést jelent. Ha figyelembe vesszük azt az ún. ökölszabályt, hogy 1°C-os hőmérsékletcsökkentés 5-6%-os energiamegtakarítást eredményez, egy éjszakai (8 órás) 3°C-kal alacsonyabb hőmérséklet havi szinten 6%, egy napközbeni hőmérséklet csökkenés további 6-10%-os energiamegtakarítást eredményezhet. A korszerű készülékek lehetőséget biztosítanak az épület időprogram szerinti fűtésszabályozására, mely időprogram a Honeywell CM67 készülékén például heti hét nap, napi hat kapcsolási pont beprogramozását teszi lehetővé.
Az időprogram tudatos alkalmazásával és a digitális szabályozással tehát már közel 20%-os energiamegtakarítást érhetünk el.
További lehetőség a téli szabadság idejére történő hőmérsékletcsökkentés is, mely fent említett készüléken a szabadság program segítségével egy gombnyomással elérhető. A CM67 készülék ezen felül az optimális felfűtést is meg tudja valósítani, ami azt jelenti, hogy egy kívánt hőmérsékletszintet az időprogramban megadott időpontra tud elérni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy míg e funkció nélkül a felhasználó korábbra állítja a fűtés indulását ezáltal próbálva elérni a megfelelő időpontra a kívánt helyiség hőmérsékletet, addig a készülék ezt a korábbi indítást automatikusan és optimálisan végzi el. Ez az funkció újabb bár kismértékű energiamegtakarítás mellett jelentős komfortérzet növekedést idézhet elő.
Mindezen funkciók tudatos kihasználásával egy programozható digitális szobatermosztát 20-25% energiamegtakarítást eredményezhet.

2004-10-27 09:14:11
Honeywell.BG(51)

A rajzot megkaptam, de a működés egyenlőre nem világos. Több kérdésem is van ezzel kapcsolatban:
1. Mi célt szolgál a kapcsoló doboz?
2. Mi vezérli a Honeywell 3utas szelepet?
3. Tényleg össze van közösítve a padlófűtési és a radiátoros visszaérő és ez a visszatérő került a keverőszelepbe bevezetve?
4. Gondolom van a kazánban is keringető szivattyú.
5. A keverőszelep kézi beállítással, vagy motorosan üzemel és ha igen mi vezérli?

Mert így első ránézésre sok szempontból nem szerencsés a rendszer. Egyébként amit rajzolt az a kazánon kívüli szerelvényezés, vagy a kazán van így kialakítva?

[ Előzmény: (48) ] 2004-10-27 11:15:47
balogati(52)

Tisztelt Honeywell Szaktanácsadók!

A CM67-es termosztát beállításához szeretnék tanácsot kérni. Problémám leírása előtt, röviden vázolom családi házam főbb jellemzőit.

A ház teljesen új és mondhatni korszerű kivitelezésű. A főfalak Porotherm NF38-as téglából készültek. A külső homlokzatképzés idén nem fog elkészülni. Aljzatbeton és a mennyezet 4cm vastag lépésálló polisztirolhab lemezzel szigetelt. A nyílászárók fokozottan hőszigetelt üveggel rendelkeznek (k=1,3). A fűtést egy ősrégi termoöv 20kW-os kazán biztosítja. A házban alumínium radiátorok vannak felszerelve (padlófűtés nincs). Az említett radiátorok teljesítménye minden helyiségre 60W/m3-el lettek tervezve. Egyedül a folyóson lévőké 45W/m3-el lett kalkulálva. Így a rendszerben összesen max 50l víz kering.

A fent vázolt körülmények között vasárnaptól kedd estig a következőket tapasztaltam egy kicsit értetlenkedve. Beüzemeltem a CM67-et a lakás legnagyobb helyiségében, a nappaliban (térfogata kb 82 m3). Csak annyit tettem, hogy a CM67-et manuális állásba kapcsoltam és 18C-ot állítottam be. A termosztát, ablaktól, ajtótól távol van kb 1,5 méter magasságban. Mivel a szoba még nincs bebútorozva, egyáltalán nem tartózkodunk ott, légmozgás gyakorlatilag 0. A kazán hőmérsékletét 60C-ra állítottam be. Első nap, (felfűtéskor) minden normálisnak tűnt. Hétfőn már egy picit melegünk volt, de fel sem figyeltünk erre a kis apróságra. Tegnap este viszont, amikor hazaértem értetlenül tapasztaltam, hogy a nappaliban a beállított 18C helyett 21,5C van (3,5C a különbség!!!). A nagy hőmérséklet eltérés ellenére a termosztát 10 percenként 1 percre bekapcsol. A kazán közben a következőképen működik, most egy teljes ciklust írok le. Szivattyú bekapcsolás előtt, a kazánban a víz hőmérséklete 74C (túlfűtés miatt) és nagyon lassan csökken. Termosztát bekapcsol, szivattyú elindul. Kb 20 mp múlva a kazánban a hőmérséklet eléri a 60C-ot, ezért a kazán is bekapcsol. A maradék 40mp ideig a kazánban a víz hőmérséklete kb 45C. Miután a termosztát kikapcsol, szivattyú leáll, a kazán még kb 1,5 percig fűti a vizet, míg eléri a beállított 60C-ot, majd kikapcsol. Ez után a víz hőmérséklete a kazánban ismét felkúszik kb 74C-ra (mivel a szivattyú leállt és ilyenkor úgy viselkedik, mint egy ,,csap,, - elzárja a kört). Az említett ciklus ezek után 10 percenként ismétlődik.

Hogyan korrigálhatom a problémát. Mert azon kívül, hogy nagyon melegünk van:), a gázfogyasztást is soknak találom. Egy ilyen háztól, rendszertől elvárható az energiatakarékosság Kérem, ha lehetséges, közöljenek, több megoldási lehetőséget is a problémámra.

Tegnap este próbaképen a következő módosítást végeztem el: ciklusszámot 3-ra, a felső hőmérséklethatárt 21C-ra állítottam. Rövid időn belül a nappali hőmérséklete 21C-ra visszaesett. Késő este lévén, ezek után, nem figyeltem tovább a rendszer működését, majd ma este…

Üdvözlettel: balogati

2004-10-27 11:22:12
balogati(53)

Tisztelt Honeywell Szaktanácsadók!

Még azt szeretném megkérdezni, hogy mit jelent egész pontosan a CM67-nél a hőmérséklet eltolás paraméter (-3C..+3C)? Milyen esetekben érdemes használni?

Üdv: balogati

2004-10-27 11:27:39
balogati(54)

Most telefonáltam haza, hogy megkérdezzem, miként működik a lentebb vázolt rendszer.
A helyzet változatlan. Annak ellenére, hogy kint ködös, párás idő van, egész nap 10C, a nappaliban ismét 21,5 fok van. Valamint a gázfogyasztás sem változott, pontosabban nagyon minimális mértékben csökkent (4%-ot).
Üdv: balogati

2004-10-27 14:04:49
Honeywell.BG(55)

A házba betervezett radiátorok erősen túlméretezettek. Kb 30-40W/lm3 elegendő lenne még külső vakolat nélkül is. Persze ez nem befolyásolja a szabályzó működését.

A hőmérséklet eltolás arra szolgál, hogy amennyiben úgy találja, hogy a készülék érzékelője nem ugyanazt mutatja a kijelzőn, mint amit az Ön által alkalmazott pontos, vagy pontatlan hőmérő mutat, akkor el lehet tolni a kijelzett hőméréklet értéket a kívánt mértékben. A szabályzás továbbra is úgy működik, hogy ha a parancsolt érték (pl18°C) fölött van a kijelzett-aktuális hőmérséklet érték, akkor a szabályzónak nem szabad bekapcsolnia. Még egy percre sem.
Javasolt elsőként a használati útmutató alapján a készüléket a gyári beállításokra visszaállítani 16-os paraméter 1-es értékre, mejd ezt követően esetleg a hőmérséklet eltolást beállítani. Ha a készülék ekkor is ráfűt a lakásra a kértnél magasabb helyiséghőmérséklet esetén is, akkor a készüléket vissza kell vinni a kereskedőhöz és kérni annak garanciális cseréjét.

[ Előzmény: (54) ] 2004-10-27 15:26:53
m5m(56)

Néhány észrevétel az egy éves tapasztalataim alapján:
Alapvetően meg vagyok elégedve a Honeywell termékekkel. Egy kazánról üzemeltettek egy három színtes családi házat. Fal és padlófűtés kombinációval. A tapasztalatok alapján állíthatom, hogy ha az ember megtalálja a kellő beállítási értékeket, akkor nagyon kivállóan működik.
Néhány észrevétel és talán javaslat a később fűtési rendszert korszerűsítőknek, vagy akik most építik házukat:
Alább is olvasom, hogy valami nincs rendjén a fűtéssel és a szakember szerint túlméretezettek a radiátorok. Ez persze nem nagy gond szerintem, de úgy gondolom, hogy egy új ház építésekor a jó fűtés megtervezése elengedhetetlen. Nálam pl. a fűtési, hűtési rendszer terveztetése annyiba került, mint a ház tervei voltak. A jelentősnek tűnő költség kiadását nem bántam meg! Úgy gondolom, hogy nagyon sokan nem is gondolnak arra, hogy a fűtést szakemberrel terveztessék, mert van jó fűtésszerelő és majd az beszereli a szükséges dolgokat. Persze azt tudja, hogy mi szükséges (többnyire) de, hogy színte mindíg túl van "biztosítva" a rendszer az biztos. A látszat ellenére az sem jó. Nagyon nehéz összehangolni a helyiségek egyenletes felfűtését. Ráadásul szerintem többe kerül a fűtés egy túl tervezett házban is. (Ha meg alul tervezettre sikeredik, akkor arról azt hiszem nem is érdemes beszélni!)

Tisztelt Honeywell.BG cikkére reagálva:
Nagy mértékben egyet értek az érvelésekkel, de azt a kiegészítést hozzá fűzném, hogy egy korszerűen szigetelt házban (a maiak többsége ilyen kell legyen) szerintem nem lehet elérni ekkora napi hőmérséklet ingadozást. Nálunk 24,5 fok a beállított érték. (Tehát elég magas, de a család NŐ tagjai ....) Éjszakára és a nappali munkaidőre 23,5 volt beállítva, de a mostani fűtési szezonban ezt is megemeltem 24 -re. Már az egy fokos ingadozás is csak hidegebb napokon képzelhető el. Az említett 3 fok szerintem talán -15 -20 fok környékén sikerülne. Tehát úgy gondolom, hogy takarékosabb és jobb érzetet nyújt az egyenletes meleg. Persze hosszabb távollét esetén van létjogosultsága.

2004-10-31 18:03:11
m5m(57)

Az imét elfelejtettem, hogy a nyári időszakban a CM67 (átállítva hűtési módra) kitűnően vezérelte a mennyezetben futó hidegvíz mennyiségét is!

2004-10-31 18:06:49
m5m(58)

Azért kérdésem is lenne, bár úgy gondolom, hogy nem létezik a "dolog" amit szeretnék. Ebben az esetben esetleg fel lehetne hívni a tervezők figyelmét egy új lehetőségre!

A mostanában elég magas páratartalom miatt a lakásban a hőérzet jelentősen magasabb a ténylegesnél. Egyszerű lenne állítani a szabályzón, de nekem az automatika lenne szinpatikus.
Tehát a kérdés: nem létezik e olyan, hogy a szoba levegőjének a páratartalmát figyeli egy szerkezet és annak függvényében (egy megfelelő algoritmus alapján) korrigál a beállított értéken? Értelem szerűen ha magas, akkor elvesz, ha alacsony akkor emel a beállított szinthez képest.

2004-10-31 18:13:49
Honeywell.BG(59)

Köszönjük az észrevételeit, különösen a tervezés fontosságával kapcsolatban. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a fűtés tervezés mennyire fontos. Említett árviszonyokat is, hát én pontosabban is tudok árat mondani: Csak a fűtés tervezése 50-60e Ft körül szokott lenni. Sokan keverik a fűtés tervezését a gépész tervezéssel, mely az előbbivel szemben magába foglalja a víz, gáz, csatorna, fűtés tervezést. Ez kb 300e Ft környékén szokott lenni.

Épp a múlt héten találkoztam egy olyan esettel, ahol a szerelő "betervezett" egy helyiségbe egy 4000W-os radiátort egy gyors számítást követően nekem nagy ráhagyásokkal is 2000W jött ki. Ha csak azt számoljuk, hogy mindenből fele akkora teljesítményű készülék kell, a fűtés tervezés költsége már a beruházáskor megtérül.

A páratartalommal kapcsolatos kérdésére válaszolva ilyen készülék tényleg nincs a hétköznapi forgalomban, persze szabadon programozható szabályzóinkat szakembereink ilyen funkciókkal is fel tudják ruházni. A családi házas gyakorlatban azonban a fejlettebb országokban inkább páratrtalom szabályzást páramentesítő-párásító készülékeket alkalmaznak.

[ Előzmény: (58) ] 2004-11-02 08:23:18
balogati(60)

Tiszteletem a topik-olvasóknak!

A CM 67-el kapcsolatban lenne egy kérdésem. Kb 1 éve vásároltam egy ilyen termosztátot. A napokban próbáltam bekonfigurálni és észrevettem, hogy van egy 14:to paramétere is, ami a használati útmutatóban nem szerepel. Mit lehet állítani ezzel a beállítással?
Üdv: balogati

2004-11-03 07:43:08
Honeywell.BG(61)

Pontosabban:
13 tO hőmérséklet eltolás: ha a készülék által kijelzett hőmérséklet szintet egy pontos, vagy pontatlan hőmérőhöz szeretnénk igazítani, mert abban jobban bízunk, akkor itt lehet ezt az igazítást +-3°C határok közt elvégezni.
14:PO nyomáseltolás: ha a készülék megjelenésekor fejleszteni tervezett ún. időjárás állomás mint kiegészítő valaha is megjelent volna, akkor itt lehetett volna azt illeszteni a készülékhez egyébként jelentősége nincs.

[ Előzmény: (60) ] 2004-11-09 15:43:10
gtoni(62)

Tisztelt Honeywell!

Jelenleg a házunkban egy Wolf GU-E-24 fali kazán és egy SW-120 melegvíztároló van felszerelve. A szabályozás eddig egy Wolf RT4 termosztát segítségével történt (1999-es telepítés). Az előző szezonban azonban meghibásodott a termosztát és bizonyos funkciói t nem lehet elérni, tehát cserélni kellett. Helyette vettem a CM67 termosztátot, mert a boltban azt a felvilágosítást adták, hogy illeszthető a kazánhoz.
A jelenlegi termosztát egy háromeres kábellel (24V,0V jel) csatlakozik a kazánhoz, azonban van rajta termosztát bekötésére alkalmas hely is L1, L, N jelöléssel, amelyből a az L1 és L rövidre van zárva. A helyzetet bonyolítja, hogy van a rendszerhez illesztve egy időzítő órával felszerelt melegvíz (nem fűtés) keringető szivattyú amely a L és N helyre van bekötve (gondolom ezt a konnektorba is lehetne csatlakoztatni csak az egyszerűség kedvéért lett ide kötve). Kérdésem tehát az lenne, meg lehet-e oldani a termosztát csatlakoztatását a mostani rendszerhez.

További kérdésem az lenne milyen előnyt jelentene a külső hőmérő illesztése a készülékhez. Itt a leírás szerintem kicsit ellentmondásba keveredik: „elkerülhető téves előrejelzés hideg, de napos idő esetén” a felszerelésnél pedig azt írják, hogy ne szereljük közvetlen napfénynek kitett helyre.

2004-11-16 08:43:56
Honeywell.BG(63)

A termosztát A és B pontját a most élő rövidzár helyére kell kötni, de ezzel kapcsolatban javasolt a Wolf szakszervíz megkeresése is.

A leírás egy kicsit tényleg szerencsétlenül lett lefordítva. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a felhasználó reggel kinéz az ablakon majd a napsütéstől megrészegülve lenge öltözékben kiszalad a szabadba és ott veszi észre, hogy a hőmérséklet esetleg igen alacsony. Nos ezt a "téves előrejelzést" hivatott a külső hőmérséklet érzékelő kiküszöbölni, hiszen a termosztáton egy gombnyomással megtekinthető az aktuális külső hőmérséklet.
Az érzékelőt valóban nem ajánlott napsütötte helyre felszerelni, annál is inkább, mivel annak burkolata fekete színű, így a Nap melegétől felhevítve hamis információt szolgáltatna.

[ Előzmény: (62) ] 2004-11-16 11:26:29
gtoni(64)

Köszönöm válaszát.

A külső hőmérsékletmérőről tulajdonképpen azt akartam kérdezni, hogy a külső hőmérséklet jelzésén kívűl a termosztát működését tudja-e befolyásolni a hőmérséklet függvényében?

2004-11-16 12:33:11
Honeywell.BG(65)

Nem befolyásolja a szabályzást.

[ Előzmény: (64) ] 2004-11-16 14:41:36
gtoni(66)

Köszönöm!

2004-11-16 15:03:40
petya013(67)

Tisztelt Honeywell.BG!
A termosztátot infrapaneles fűtési rendszerhez szereltem fel. Ön milyen beállítási paramétereket ajánl? (most arányossági tényező 1,5 , ciklus 6, minimális bekapcsolási idő 5 perc)

Illetve : ha a hőmérséklet az arányossági tényezőn belül van, akkor a termosztát a minimális bekapcsolási időre kapcsol be, vagy csak az általa kiszámolt részidőre?

2005-01-03 12:53:50
Honeywell.BG(68)

Az infrapanelek szabályzásával kapcsolatban egyenlőre nincs gyakorlati tapasztalatunk, javasolt konzultálni a készülék gyártójával, hogy milyen minimális üzemidő kell a jó hatásfokú üzemeléshez, mennyire tűri a kapcsolgatást stb.
Ezek ismeretében próbálgatással lehet a legjobb paraméter összeállítást kiválasztani.

A minimális bekapcsolási időtartam mindenkor érvényes és azt jelenti, hogy bármit is számol a készülék a cikluson belül, a termosztát egy ciklus alatt legalább a minimum bekapcsolási időre üzemelteti a fűtő berendezést. Ezt lehet, hogy cikluson belül több bekapcsolással teljesíti.

[ Előzmény: (67) ] 2005-01-06 07:48:29
m5m(69)

"A minimális bekapcsolási időtartam mindenkor érvényes és azt jelenti, hogy bármit is számol a készülék a cikluson belül, a termosztát egy ciklus alatt legalább a minimum bekapcsolási időre üzemelteti a fűtő berendezést. Ezt lehet, hogy cikluson belül több bekapcsolással teljesíti.
"
Ezt sajnos nem értem! Az én értelmezésemben bár milyen hőmérsékletet is mér a termosztát egy ciklus alatt legalább egyszer bekepcsol. Tehát pl. 6 ciklus/óra esetén és 5 perc min bekapcsolási idővel 12 percenként minden esetben működik 5 percet? Ráadásul ezt több részletben is teheti, ami nem lehetséges ha a minimum bekapcsolási idő 5 perc!
Én olyat szeretnék, hogy óránként működjön 10-15 percet bár mit is mér a termosztát. Ezt nem lehet elérni ha jól gondolom!

2005-02-06 08:12:57
Honeywell.BG(70)

Jól gondolja. Ez valóban nem megvalósítható, de szabályozási szempontból nem is lenne indokolható, hiszen ez biztosan nagyobb hőmérséklet ingadozást eredményezne, mint amit a CM67 megvalósít.

Egyébként a minimális bekapcsolás csak akkor érvényes, ha a helyiség hőmérséklet egyenlő, vagy kisebb, mint a parancsolt érték.

Azt kell átgondolni, hogy hogyan lehetne a helyiséghőmérsékletet minél pontosabban tartani: A lehetséges megoldások két szélső állapota a kevés kapcsolás (nagy hőmérséklet ingadozás) és a sok kapcsolás (erősebb kazán és kapcsoló relé igénybevétel). E kettő között kell megtalálni az adott épület adott fűtési rendszerére az optimális megoldást. Ezért lehet a CM67-en néhány rendszerparamétert módosítani.

[ Előzmény: (69) ] 2005-02-15 14:36:43
zsolt(71)

Tisztelt Honeywell!

Ősztől, a fűtési idény kezdetétől CM67-es termosztátot használok a mezei gázkazánomhoz. Pár hete jelentkezik egy olyan hiba, hogy amikor termosztát "kattan" (bekapcsol) egyet a kazán egyre több alkalommal csak második vagy harmadik alkalomra tud elindulni, addig csak próbálkozik. A hiba jelentkezése előtt a kazán úgy indult, hogy amikor a termosztát bekapcsolt csak 1-2 másodpercre rá indult el a fűtés és kikapcsoláskor is volt pár másodperc késése. A hiba jelentkezése óta ez eltűnt.
Kezdésnek elemet cseréltem a termosztátban, bár még nem kellett volna, de a hiba ugyanúgy fennáll.
Kérdésem az lenne, hogy ez termosztát hibája lehet-e vagy egyértelműen kazáné?
A szerelőt, amikor felhívtam elsőre, azt mondta, hogy termosztát hiba, bár efelől kétségeim vannak. Hozzáteszem, hogy február végéig semmi hiba nem volt.

Üdvözlettel

2005-03-21 14:51:26
Honeywell.BG(72)

Egy kapcsoló termosztát - mint a CM67 is - függetlenül attól, hogy egyszerű, vagy komoly, programozható, vagy nem illetve mikroprocesszoros öntanuló, vagy analóg, egy dolgot csinál: rákapcsolja a kazánra a feszültséget, vagy nem.

Ennek megfelelően ha a kazán a jel megérkezésekor "próbálkozik" de nem sikerül begyújtania, minden valószínűség szerint a termosztát nem hibás, hiszen ha az lenne, a kazán nem is próbálkozna az indulással.

A sikertelen indulás oka lehet:
- szikráztatás hibája
- kazán túlmelegedés (mikor is a kazán saját vízhőfok korlátozó termosztátja nem engedi begyújtani a kazánt mindaddig, amíg a szivattyú ki nem vitte a túlmelegedett vizet a kazánból)

Mindenképpen javasolt kazánszervízt hívni.

[ Előzmény: (71) ] 2005-03-22 07:55:34
zsolt(73)

Köszönöm válaszát.

[ Előzmény: (72) ] 2005-03-23 16:25:21
Termosz(74)

A kérdésem az lenne, hogy a CM 67 termosztáthoz vásárolt helyiséghőmérséklet távérzékelőt (T7043G1004) hogyan kell bekötni a termosztátba (milyen kábellel, mit és hová, valamint a termosztátot hogyan kell átprogramozni a telepítés után?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: LSándor

2005-09-12 14:51:11
Honeywell.BG(75)

A távérzékelő beszereléséhez előbb a termosztátba kell az érzékelőhöz adott kék sorkapcsot beszerelni.

Ezután egy kéteres vezetéket - ha szükséges árnyékolt vezetéket - kell bekötni a kiegészítő sorkapocs 3-4 es pontjába.

Erre a vezetékre kötjük a távérzékelőt.

A termosztát visszaszerelését követően be kell lépni annak telepítői menüjébe, és a 10-es paraméter értékét 2-esre állítani.

Ezzel a készülék a távérzékelő hőmérséklet jele alapján szabályoz.

[ Előzmény: (74) ] 2005-09-13 14:53:23
Termosz(76)

Tisztelt Honeywell.BG

Először is köszönöm a válaszát és ha jól értelmezem, akkor a kék sorkapcsot be kell helyezni a CM67-be és rá kell kötni a távhőérzékelőt a 3-4-es pontba. A kék sorkapocs, viszont 4 csatlakozási pontot tartalmaz, a másik 2 pontba nem kell kötni semmit (esetleg a termosztát egyéb, már bekötött vezetékét)?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: LSándor

2005-09-19 13:53:59
Honeywell.BG(77)

Az 1-2 pontokba a telefonos távkapcsoló köthető be.

[ Előzmény: (76) ] 2005-09-20 15:09:18
Termosz(78)

Köszönöm a választ!

2005-09-22 16:03:33
Dumber(79)

T. Honeywell BG.

Módomban állna ajándékba kapni (leselejtezés) egy Danfoss TP7000 típusú szobatermosztátot, de erről a típusról nem sokat tudok.
Azt kiderítettem, hogy ez is arányos szabályozésú és elég szimpatikus.
Miben jobb a CM67 ennél a típusnál?

2005-09-30 22:35:06
Honeywell.BG(80)

Az ingyen termosztátnál semmi sem jobb :-)

De komolyra fordítva a szót:
Amiben több a CM67:
- Optimalizált indítás öntanuló jelleggel
- party program
- szabadnap program
- telefonos távkapcsolás lehetősége
- távérzékelő, vagy külső hőm érzékelő bekötésének lehetősége
- SPDT relé (akér hűtésre is)
- minimális bekapcsolási időtartam állíthatósága
- sokkal egyszerűbb és érthetőbb programozás
- háttérvilágítás

Hirtelen ezek jutottak eszembe.

[ Előzmény: (79) ] 2005-10-11 09:17:02
Dumber(81)

Szóval az összes tulajdonság közül csak ez érdekel:
"minimális bekapcsolási időtartam állíthatósága "
Nekem allandóan egy hőmérsékleten van a termo.
Igy az 1. 2. és a 3. lényegtelen.
Telefon nincs kiépítve a termo körül.(még :-) )
A külső hőm....
Jó rendben abbahagyom.
Szóval "ajándék lónak...", de azért "olcsó húsnak.."
Maradok a CM67-nél
Köszönöm.


2005-10-12 21:04:52
chtibor(82)

T. Honeywell B.G.
CM67 termosztátom kb. 5 éve működött kiválóan egy Themis Twin 28 kazánnal.
Sajnos a mostani szezon indulásakor kiderült, hogy annak ellenére, hogy a kijelzők alapján minden tökéletesen működik, a kazánt nem kapcsolja be (nem hallani a relé halk kattanását sem).
Kérdésem, van-e olyan paraméter amivel esetleg ki-be kapcsolható vagy ellenőrizhető relé, ill. hol, milyen cég vállalja az ilyen termosztátok javítását (Veszprém).
Üdvözlettel: chtibor

2005-10-13 19:04:14
m5m(83)

A CM67-nek van háttérvilágítása?

2005-10-14 21:48:56
Honeywell.BG(84)

A relé kapcsolását paraméterből nem lehet elérni, mi a parancsolt hőmérséklet drasztikus átállítgatásával szoktuk tesztelni.

Sajnos a készülékhez a gyár külön nem szállít alkatrészt, így relét nem tudunk adni, javítására elektroműszerészt, TV szerelőt, vagy ehhez hasonló foglalkozású szakembert javaslunk megkeresni.

[ Előzmény: (82) ] 2005-10-17 08:32:25
Honeywell.BG(85)

A sokáig forgalmazott T6667B1002 típusnak nem volt háttérvilágítása, a jelenleg forgalmazott "ráncfelvarrott" készülék típusszáma: T6667B1200, mely háttérvilágítással, automatikus téli/nyári időátállással és állítható telefonos kapcsolási hőmérséklettel bővült.

[ Előzmény: (83) ] 2005-10-17 08:34:34
chtibor(86)

Köszönöm a választ.

[ Előzmény: (84) ] 2005-10-17 12:07:23
hunguitar(87)

T. Honeywell

Most szereltem be az új CM67 termosztátomat. A finomhangolással kapcsolatban kérdezném, hogy milyen értékekről lenne érdemes indulnom, vagy hagyjam a gyári értékeken?
Tudnivalók: 37m2-es lakás egy új építésű 96 lakásos házban. A 37m2-ből 32m2 egy légtérben van, három radiátorral. (+1 törölközőszárítós radiátor a fürdőszobában.) A házban két kazán van, az egyik biztosítja a fűtést. Pontosan nem tudom, milyen a rendszer, de valószínűsítem, hogy a termosztát egy szivattyút működtet, és így fűti fel a radiátoraimat.
A lakás jó hőszigetelésű (mivel új építésű), az ötödiken lakom, a lakás kb fele fölött tetőterasz van.

Egyenlőre annyit változtattam a beállításokon, hogy a ciklus/óra értéket 9-re változtattam, a többi érték a gyárin maradt (min bekapcs idő 1 perc, arányossági tényező 1.5).
Ez a beállítás megfelelőnek tűnik-e kezdésnek? Aztán persze majd kitapasztalom hogy még mit kell változtatni.

2005-10-18 14:32:37
Honeywell.BG(88)

Az új építésű társasházakban inkább zónaszelepet nyit a termosztát. A zónaszelep működésétől függően kell a termosztátot beállítani.

Általában az ilyen zónaszelepeket termoelektromos működtetővel szerelik, ebben az esetben a ciklusszámot 12-re kell állítani.

Ha a zónaszelep gyors működésű (10-20 sec) akkor a ciklusszám javasolt értéke 6.

A szivattyú kapcsolása nem valószínű, de ebben az esetben is 6 a javasolt beállítás.

A többi paramétert ezekben az esetekben nem szükséges állítani.

[ Előzmény: (87) ] 2005-10-24 10:13:35
Videotom(89)

T. Honeywell.BG!
Most költöztünk egy olyan családi házba, ahol egy CM 67 vezérli a fűtést. Sajnos a korábbi tuljdonos külföldi volt, és semmilyen leírást nem hagyott hátra a termosztátról. Tudna küldeni egy rövid használati utasítást? Segítségét előre is köszönöm! Videotom

[ Előzmény: (1) ] 2005-11-21 21:37:17
Honeywell.BG(90)

A használati útmutató elérhető honlapunkon:

http://www.honeywell.hu/ecc/szabalyzo/pdf/cm67-um-hu.pdf

[ Előzmény: (89) ] 2005-11-23 16:10:12
balogati(91)

Tisztelt Honeywell.BG

A családi házamban (épímény leírása 52. hozzászólásban) jelenleg a következőképpen van beállítva a CM67.
1. Szobahőmérséklet 21:30-12:30 19,5C, 12:30-21:30 21C
2. CM67 beállításai: Optimalizálás-0, Ciklusszám-3, min. bekapcsolási idő-1perc, arányosítási tényező-1,5
Kérdésem: Fog-e változni és hogyan a CM67 vezérlése, ha az arányosítási tényezőt 0,5-re állítom?
A CM67 a kazánt vezérli. A szivattyú egy időrelével érzékeli a termosztát vezérlést, majd 2 perces utókeringetés után leállítja a szivattyút.

2005-11-24 08:07:18
Honeywell.BG(92)

Az arányossági tartomány 1,5 - 3 érték között állítható.

Elméletileg a 0,5-ös érték túlfűtést okozna a 12:30-as felfűtési szakaszban.

[ Előzmény: (91) ] 2005-11-29 13:41:17
Dumber(93)

Az új CM67 milyen pontosan jelzi ki a hőmérsékletet?
0,1 vagy 0,5 fok?

2005-12-04 11:06:22
Honeywell.BG(94)

0,5
A T6667B1200 típusszámú készülék csak a
- háttérvilágítás
- beállítható telefonos hőmérsékletszint
- automatikus téli/nyári átállás
funkciókkal bővült.
Minden más funkció, illetve jellemző a régi.

[ Előzmény: (93) ] 2005-12-06 08:49:50
w(95)

Üdvözletem!

Lenne egy problémám, amire találtam is utalást a használati útmutatóban, de segítség nem volt mellette:
"A fûtés túl gyorsan vagy lassan kapcsol ki
vagy be"
Valószínű ok:"A Chronotherm beállítása nem megfelelõ a rendszerhez"

Nem tudna valaki néhány tanáccsal segíteni?
A termosztátom a használati útmutatóban szereplő "a" ábra alapján van bekötve.

2005-12-24 20:40:03
Honeywell.BG(96)

A fűtési rendszerről kellene egy rövid leírás ahhoz, hogy javaslatot tudjunk adni a pontosabb beállításra, illetve az esetleges panaszok felsorolása is segítene.

[ Előzmény: (95) ] 2006-01-10 16:32:17
eviktor(97)

Nemrégiben vásárolt CM67-es termosztáton ezt a jelenséget tapasztalom: MANUÁLIS üzemmódban a beállított hőfok 21 fok. A "fel" nyíllal 21,5 fokra állítom a kért hőfokot, nem történik semmi, a kazán nem kapcsol be. Amennyiben 21-ről 22 fokra állítom a kívánt hőmérsékletet, a kazán bekapcsol rendesen. A jelenséget már többször tapasztaltam. Ez így normális, vagy rendellenes működés?
Továbbá kérném segítségüket a "ciklusidő" fogalom megértéséhez, az itt leírtak alapján sem sikerült maradéktalanul megértenem. Köszönöm.

2006-01-17 14:18:48
Honeywell.BG(98)

A parancsolt hőmérséklet arányossági tartományon belül történő változtatása nem jelent szükségképpen azonnali kazánindulást, de konkrét információm nincs arra vonatkozólag hogy változtatás esetén 0,2 fok eltérés fölött azonnal kapcsol, alatta meg késleltetve indulna.
Ha a készülék 60perc / ciklusszám időn belül sem indul el és még mindig különbséget lát a kijelzett és a parncsolt érték között, akkor mondanám a készülék működését rendellenesnek.

A Ciklusidőt a 3-as számú hozzászólásban leírtaknál nem tudom jobban elmagyarázni.

[ Előzmény: (97) ] 2006-02-15 15:50:16
m5m(99)

A szabályozót nyáron a hűtés vezérlésére használom. Idén is átállítottam hűtésre, de a mostani időjárás miatt visszakapcsoltam fűtési funkcióra. Most vettem észre, hogy mikor a fűtésre visszakapcsolom, akkor a beállított napi program átáll valami általam ismeretlenre.
Kérdésem, hogy hova lett az általam beállított "téli" napirend?
Hűtéskor nem használom a programozást, tehát nem ott állítottam át. Ekkor fix hőmérségletet használok.

2006-06-04 16:48:30
CM907(100)

Tisztelt Honeywell Szaktanácsadó!

Végig olvastam az össze lenti hozzászlást.
Szóbatermosztát csere kapcsán szeretném a segítségét kérni.

Előtörténet:

Egyenlőre még régi "vastagcsöves" rendszer (tervezett felújítás 2-3, több? éven belül); nem atmoszférikus, gázégőfejes (olajégő lett lecserélve), álló kazánnal. A jelenlegi termosztát HoneywellCM51. Ezzel még sem a ciklusszámot, sem a minimális bekapcsolási időt nem lehet szabályozni, ami a kazánom esetén azt eredményezi, hogy pl. a termosztát bekapcsol 1 percre amiből 20-40sec-et elvesz, amíg az égőfej ventillátora kiszellőztet és a láng maga megjelenik. Tehát effektíve nem tűnik hatékonynak a működés.

Kérdés:

Nézegettem a termosztátokat:

Honeywell CM67 (kifutó[tt?], van rádiós is) --> új típus: CM907
CM707; CM577


Melyik mennyire megbízható? Melyiket ajánlja igazán (akár mást is)? (speckókat már letöltöttem, néztem). A Fuzzy-logic szabályozás vs. PI - hatékonyság, szabálozási lengések, stb. terén tapasztalatok?

Egy kicsit tanácstalan vagyok, mert nem a termosztáton akarok spórolni, de azért a rádiós változat (CM67RFNG) egy kicsit drágának tűnik az "alap" készülékekhez képest. Csak azért gondoltam rájuk (rádiosok)is mert a relés egységet nem tudom esztétikusan elvinni a gyerekszobába, pedig ott viszonylag hideg van, míg a lakás belseje felé ugye melegebb ==> gyerekszoba termosztát; többi szoba termofej (a tetőtérben már minden radiátoron fent van a termofej). Viszont, amíg nincs felújítva a rendszer (minden radiátor lecserélve és termos szeleppel+termofejjel ellátva) addig nem igazán látom értelmét a gyerekszobába helyezni a termosztátot. Vagy rosszul látom?


Előre is köszönöm a segítséget: B. Zsolt

2006-08-29 22:47:27
CM907(101)

Elfelejtettem megkérdezni: milyen "ciklusidő/ciklusszám" illetve "minimális bekapcsolási idő" értékeket javasolna a lent megadott (100. hozzászólás) fűtési rendszerhez?

2006-08-31 06:50:20
Honeywell.BG(102)

Finom beállítások és hangolás csak a CM67, CM67RF, CM707 és CM907 termékeinknél lehetséges.
Az elv mindegyiknél ugyanaz: ciklusszám, minimális bekapcs idő.

Az Ön kazánjánál javasolt a min bekapcs időt legalább 2 percre növelni, a ciklusszám maradhat 6-on.

A nagy vízterű fűtési rendszerek egy kicsit tehetetlenebbül működnek, de ezekre a CM sorozatú termosztátok működési elve nyújt megoldást, hiszen felfűtéskor szakaszos fűtögetéssel alulról közelítik a parancsolt hőmérsékletet. Ha ezekkel a beállításokkal túlfűtés adódik, az arányossági tartományt lehet növelni kis lépesekben.

[ Előzmény: (101) ] 2006-09-21 15:10:03
Ivus(103)

Tisztelt Honeywell Szaktanácsadó !

A problémámat megpróbálom egyszerüen leírni!
Tuladonomat képezi egy CM67 amely a régi FÉG C40 fali kazán mőködését elviselhetővé tette . De eljött a vég és lecseréleésre került az öreg fali kazán egy Thermo Öv color 5n 40kw külső hőmérséklet erzékekős álló kazánra . Felmerül akérdés : mivel az új kazán saját maga állitja a külső hőmérséklethez a meredekséget és ráadásul moduláció lángszabályzású mi legyen a helyes beállítás a CM67 en ciklus idő-ciklus szám és főleg aránnyosági értéknek.A rendszer elég nagy 400 nm két szinten régi nagy vízhozamú lemezradiátorokkal megtoldva.nem tudom elég e ennyi vagy szükséges még iformáció a válaszhoz?
Elöre is köszönöm válaszát !

2006-09-22 11:23:18
ivus(104)

Kedves Honeywell úr !

Nagyon várom válaszát mert valamit lépnem kéne ha füteni akarok az idén !
Közben felmerült egy másik probléma is :megpróbáltam lebutitani a termosztátot , ne kapcsolgassa a kazánt az arányossági tartományon belül hanem amíg a parancsolt hőfokot el nem éri tartsa bekapcsolva a kazánt aki a külső és az elöremenő vízhőfokból a lánmodulációval előállítsa a parancsolt hőmérsékletet.Mivel az arányossági tenyezőt nem lehet nullára állítani igy a ciklus 12 és min bekapcs 5 perc esetén a cm67 nek nem szabad kikapcsolgatnia a kazánt.
De a teszetl alapján ha a tényleges hőmérséklet a parancsolt alá esik akár 0,5 fokkal be sem kapcsol a termosztát csak 1 ill 1,5 foknál. Nem értem hogy miért nem lehet kikapcsolni az arányossági tartományt mert akkor minden probléma megszünne , szerintem !

2006-09-26 08:54:40
CM907(105)

Tisztelt Honewell Szaktanácsadó!

Időközben megvásároltam és már be iüzemeltem egy CM907-est.
Köszönöm szépen tanácsát, megfogadom és amint lesz tapasztalatom (elindulunk az "éles" fűtéssel), illetve esetelges kérdésem, jelentkezem.

Üdvözlettel: B. Zsolt

2006-09-28 22:15:09
Speedmaster(106)

Tisztelt Szaktanácsadó!

Junkers Euroline kazánhoz szeretném a CM907-et illeszteni. A jelenlegi Eberle termosztát 3 vezetékkel van illesztve. A CM907 kapcsolási rajza két vezetéket jelöl bekötésre. Mit csináljak a harmadik vezetékkel?

Üdvözlettel: B. Csaba.

2006-10-02 13:18:00
Honeywell.BG(107)

Az arányossági tartományt nem javasolt növelni, a min bekapcsolást lehet 2-3 percre állítani.

[ Előzmény: (103) ] 2006-10-05 12:41:59
Honeywell.BG(108)

Az arányossági tartomány azért van, hogy mindenféle rendszeren lehessen biztosítani a 0,5 fokos pontosságot. A gyáriak hosszú tesztelések és üzemi tapasztalatok alapján határozták meg a minimális 1,5 fokos tartomány határt.

Ez a készülék ilyen működéssel rendelkezik, ezért tud pontos lenni. A külső hőmérsékletfüggő kazán semmi mást nem csinál, csak adott esetben korábban kapcsol ki, mint azt a termosztát kérné, hiszen elérte a kazán a megadott vízhőmérsékletet.

Én még nem teszteltem ilyen szélsőséges lebutításban ezt a termosztátot, de a működési elv alpján csak a ciklus leteltével tehát önnél 5 perc számolja ki a termosztát, hogy be kell-e kapcsolnia és ekkor ha úgy dönt hogy indul, akkor 5 percig megy is. Ezt az algoritmust csak az írja fölül, ha a hőmérséklet jelentősen a beállított érték alá esik.

[ Előzmény: (104) ] 2006-10-05 12:50:30
Honeywell.BG(109)

Hát látatlanban erre nem tudok válaszolni, de kérdezze meg Junkersz szakszervizét, hogy az ön kazánjába mely sorkapocs pontokba kell bekötni egy kapcsoló üzemű termosztátot. Ezt a két pontot kell összekötni a termosztát A és B pontjával, a harmadik vezeték elszigetelhető.

[ Előzmény: (106) ] 2006-10-05 12:52:30
Speedmaster(110)

Köszönöm válaszát. Találtam a weben 1 bekötési rajzot. Ez alapján kötöttem be, a 3. vezetéket elszigeteltem. Csak ki kellett nyitnom a kazán vezérlődobozát, hogy megnézzem melyik vezeték hová van bekötve.

[ Előzmény: (109) ] 2006-10-07 19:13:29
Levente(111)

Tisztelt Honeywell!


A kérdésem egy Honeywell CM67 termosztáttal kapcsolatos, gondom akadt vele, ezért fordultam Önhöz.

Egy Baxi Main 240Fi turbó gázkazánnal (lángmodulációs) együtt használom, eddig nem volt semmi gond. Új építésű ingatlanba lett beszerelve. Hőleadók radiátorok. Este 19-20 -ig 23 fokra programoztam a termosztátot, egy ideig müködött is, optimalizációt aktiváltam, szóval 19 órára megvolt a 23 fok. Igaz kinn enyhébb volt az idő, mint a napokban. De pár napja, kb. mióta hidegebb az idő éjszaka, azóta nem tudja teljesíteni a 23 fokot 19 órára (22,5 -ig jut csak el), sőt utána se (Min. bekapacs. idő 1 perc, ciklusok száma 6-úgy ahogy az útmutató javasolja) . A kazán max. fűtési víze 60 fok, eddig ennyi hőfokkal feltuda fűteni 23 fokra a lakást, már ha egyáltalán ez a gond. Elvileg ezt a hőmérsékletet feltudnám még vinni, ha ez volna a megoldás, de tudtommal 60 fokos viz, kinti 6-7 fokhoz képest elég kéne legyen egy jól szigetelt lakás 23 fokra való felfűtéséhez, nem?

Mi lehet a gond?
Mivel próbálkozzam?

Szeretnék telepíteni a termosztáthoz, egy külsőhőmérséklet érzékelőt és egy hőméréklet távérzékelőt is. A fórumon azt olvastam hogy ezen opcionális termékek együttes használata nehézségekbe üközik, mivel ugyanazon sorkapocshozhoz kell csatlakoztatni mindkettőt, elvileg egy váltókapcsolóval megoldható lenne az együttes használat. Letudnák nekem írni, hogy egész pontosan milyen váltókapcsolóra gondoltak (típus) és hogyan kössem akkor ezeket az egységeket. A kiegészítő sorkapocs ami t az árlistában szerepel, mihez használható?

Továbbá, ha mégis megoldható ezeknek az egységeknek a használata, hogyan tudom ezeket az opcionáli stermékekeket beszerezni, mivel itt Cegléden a Szidó Kft.-nél nincs raktáron, és megkeresésemre, nem nagyon akaródzott hozatni ezekből.

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel,
Vad Levente

2006-10-18 10:19:34
Honeywell.BG(112)

Alacsonyabb külső hőmérsékletnél természetesen több hőt kell bevinni a rendszerbe, ezt vagy magasabb vízhőmérséklettel, vagy hosszabb felfűtéssel lehet elérni. Az Ön esetében a felfűtési idő nyúlik meg, melyet a termosztát napokon belül - öntanuló jellege miatt - észlel és módosítva felfűtési algoritmusát betanul.
A termosztát minden olyan esetben növeli a felfűtési rámpa hosszát, amikor a kívánt időpontra nem sikerült elérni a hőmérsékletet. Ez több napig is eltart, de végül beáll a rendszer.
Ha időközben módosítja a kazán maximális hőmérsékletét, a rámpa megint idővel beáll.

A két opcionális érzékelő nem csak váltókapcsolót igényel, ugyanis a termosztátba is be kellene állítani egy paraméter segítségével, hogy éppen milyen érzékelőt kötöttünk az adott sorkapocsra. Ez okozza a nehézséget.
A váltókapcsolót valószínűleg két belső távérzékelő átkapcsolgatására ajánlottuk, ott ugyanis az azonos funkció miatt nem kell paramétert módosítani.

Így az Ön esetében el kell dönteni, hogy külső hőmérséklet információt szeretne látni a képernyőn, vagy egy másik helyiség hőmérséklet érzékelő jele alapján akar szabályozni.

[ Előzmény: (111) ] 2006-10-24 08:09:23
depe(113)

Tisztelt Honeywell !
Nemrég kaptam egy termosztátott, és az itt olvasott dolgok alapján egész jól be tudtam állitani (köszönet értük), legalábbis eddig.
Amit nemigazán értek az a Ciklusszám. Valahol olvastam hogy a 3=20 perc. Erröl tudna valamit irni?

2006-10-26 23:14:25
Honeywell.BG(114)

Az alábbi hozzászólásokból sok minden kideríthető, lényegében a ciklusszám az egy órán belüli döntések-számítások számát adja meg.
6-os ciklusszám azt jelenti, hogy a szabályzó 10 percenként dönti el, hogy a következő 10 percben mit fog csinálni, mennyit fűt és mennyit nem.
Ha persze nagy hőmérséklet parancs eltérés adódik, illetve szellőztetés miatt pl gyorsan esik a hőmérséklet, a készülék nem vár, míg megfagynak a lakók, azonnal új ciklust kezd és fűt ahogy kell, illetve leáll ha úgy adódik.

[ Előzmény: (113) ] 2006-10-31 17:37:02
Vismajor(115)

Tisztelt HOneywell!

A gondom hasonló. mint a 100. hozzászólásban. A földszinten padlófűtés van (ahol termosztát is (CM67)), az emeleten radiátorok. A padlófűtés miatt itt kisebb a hőingadozás, mint az emeleti szobákban. Ezért jelentős hőfok különbség (3-4 fok)is ki szokott alakulni. Érdemes lenne átteni a termosztátot az emeletre, vagy inkább egy rádiósra történő cserét javasolna inkább?
Köszönet előre is a válaszért!

2006-11-02 10:33:45
Honeywell.BG(116)

Ha a vezetékezés mmegoldható, akkor olcsóbb a meglévő termosztátot felvinni az emeletre, illetve lehet a kazánt párhuzamosan is kapcsolni egy 2. (akár rádiós) termosztáttal.

[ Előzmény: (115) ] 2006-11-09 16:21:41
kovizoli(117)

Tisztelt Honeywell!

Mostanában vásároltunk egy CM907 termosztátot.
Gázkazánunk van:
TERMOMAX ÖV COLOR 25/E
Nincs lángmoduláció, csak egyfajta teljesítménnyel fűt, vagy ki van kapcsolva...

A gondom vele a következő:
Mostanában elég langyos kint az idő: +10fok. 21 fokot állítottam be a nappali időszakban, mikor mozgás van a lakásban. Megfigyeltem, hogy a termosztát elég sűrűn ki-be kapcsolgat. Akár 5 percenként, még akkor is, ha nem érte el a kívánt hőmérsékletet. Nyilván azért, mert ha sokáig be lenne kapcsolva a kazán és sokáig nem, akkor nagy lenne a hőlengés. Eddig ok, de mi a helyzet a kazánnal?

A kazán termosztátján kb. 70-80 fokos vízhőmérséklet van beállítva, mert állítólag a kazánnak az az ideális. Ezt a hőmérsékletet ilyen gyakori kapcsolgatás mellett(amit a CM907 okoz) soha nem éri el.

Kérdésem, hogy tényleg van-e a kazánoknak egy ilyen ideális hőmérséklete, melyre ha felfűt az ideális a kazán élettartama és hatásfoka szempontjából?

Következő, hogy ideális-e a teljes rendszer hatásfoka szempontjából, hogy esetemben a radiátorok langyosak folyamatosan? Tehát nem melegek, csak langyosak.

A 21 fok természetesen előáll, a hőérzet is jó, csak a gyakori kapcsolgatások miatt aggódom kicsit.

Most olvastam a gépkönyvet, és ezt írja:
"
A fűtővíz hőmérséklete 0-90 fok között szabályozható, de a fűtési igényeknek megfelelően a kazán üzemelési hőmérsékletét úgy kell megválasztani, hogy az előremenő fűtővíz hőmérséklete 45 foknál alacsonyabb ne legyen. E hőm. alatt az égéstermék kondezálódhat, és a lecsapódó pára a kazántest korróziójához, meghibásodásához vezethet.
"

Valószínűleg a kazán min. bekapcsolási időt és a ciklusidőt kellene változtatnom. Nyilván kazán min. bekapcs időt 5-re, a ciklusidőt 3-ra?

Jól gondolkozom, és tényleg kell figyelni, hogy az előremenő víz hőfoka 45 fok alá ne menjen?

Elnézést, ha hosszú voltam...

Köszönettel,
Üdv
Zoltán

2006-12-01 14:40:54
kovizoli(118)

Ide feltöltöttem a kazánunk gépkönyvét, ha esetleg fontos, de szerintem nincs rá szükség...

http://ocalibra.uw.hu/TERMO_OV_COLOR.pdf

2006-12-01 16:55:22
Honeywell.BG(119)

A sok kapcsolgatást fizikailag bírja a kazán, ezzel nincs gond.
A rövid idejű bekapcsolás valóban gondot okozhat a alacsony hőmérséklet okozta kondenzáció miatt, ezzel a minimális bekapcsolási időtartam 2-3 percre növelésével lehet védekezni.
Átmeneti időben 5-10°C a kazán nem tud 80 fokra fölmelegedni, mert ekkor a házat fűtené túl. Bár való igaz, hogy ennek a kazánnak a hatásfoka magas hőmérsékleten a legnagyobb.

Szóval ciklusidő 3, min bekapcs idő 2-3

[ Előzmény: (118) ] 2006-12-11 11:30:34
kovizoli(120)

Köszönöm válaszát!

Az a helyzet, hogy már kísérleteztem a beállításokkal, és volt olyan, hogy
Ciklusidő=3
Min Bekapcs=5

Sajnos ekkor sem tudta 40 foknál jobban felfűteni a rendszert. Ez is természetesen langyos kinit idő mellett állt elő az utóbbi napokban.

A lakás 12db átlagos méretű radiátorból áll. Ezt csak a helyzet átlátása miatt írom. A falak sajnos nem szigeteltek egyáltalán. Egy 25 évvel ezelőtt épült házról van szó.

Gondoltam olyanra, hogy egy hőrelét iktatnék a rendszerbe, ami figyelné a kazán hőmérsékletét, és addig nem engedné lekapcsolni a kazánt, amíg el nem éri a beállított kazán hőmérsékletet.

Jól gondolkozom? Érdemes ezt megoldani? És nagyon megzavarná ez a beavatkozás a termosztát normális működését?

Köszönöm előre is!
Üdv
Zoltán

[ Előzmény: (119) ] 2006-12-11 16:13:45
Honeywell.BG(121)

Átmanati időben a -12 fokra méretezett és általában túlméretezett kazán nem fog rendesen működni. Ha egy olyan termosztátja lenn, amely nem ilyen "okos" akkor felfűtene a kazánja magasabb hőmérsékletre, de a belső hőmérséklet ingadozás jóval nagyobb lenne.
Sajnos az Ön esetében úgy látszik, hogy nem lehet tovább finomítani a termosztát beállításait.
A megoldási javaslata jó lehet, de azóta gondolom a probléma megszűnt az egy-két fokos külső hőmérséklet miatt.

Az ideális megoldás egyébként ilyen kazánok esetében az időjáráskövető szabályzó, amely a fűtési hőigénynek megfelelően állítja be a kazán hőmérsékletét, miközben ügyel a kondenzációveszélyes hőmérséklettartomány kikerülésére is.

Kellemes Karácsonyt Kívánok

[ Előzmény: (120) ] 2006-12-19 21:04:46
stgm(122)

Tisztelt Honeywell.BG!
Olvasva a Fórumot kissé butának érzem magam, a laikus ebben a témában hozzám képest szakértőnek tűnik. :) Kérdésem a következő lenne:
Nemrég vettünk egy új házat (tetőteres), amiben a földszinten padlófűtés van, a tetőtérben radiátorok. A fűtést egy 24 KW-os turbokazán biztosítja. Szeretném a termosztát(ok?) beállítását valamilyen szakemberrel megbeszélni, szakmai tanácsot kérni és ha lehet módosítani a jelenlegi rendszeren. Van-e olyan lehetőség, hogy a helyszínen valaki felmérje a lehetőségeket és esetleg a szerelést is megoldja? Vagy tud-e ilyenről? Köszönöm előre is válaszát!
stgm

2006-12-20 08:43:31
bkovacspisti(123)

Tisztelt Szakértő!

Most cseréltük régi termosztátunkat egy Honeywell CM707-re. Le vagyok nyűgözve! Hatékony, pontos, könnyen kezelhető, esztétikus. Különösen az tetszik, hogy megtartott hőmérsékleten is begyújt időnként, az újra felfűtés plusz gázfogyasztását kerülendő.
Mindössze annyit szeretnék kérdezni, hogy kell-e esetleg valamit változtatni a gyári beállításokon? A rendszer: BAXI 240 Fi kazán (lángmodulációs, huszonegynéhány kW), radiátorfűtés, 62 négyzetméteres lakás.

Válaszát előre is köszönöm:

Kolcsár Gábor

2006-12-20 20:35:46
Honeywell.BG(124)

Az ajánlott szakemberek elérhetőségeit e-mail-ben elküldtem.

[ Előzmény: (122) ] 2007-01-02 10:05:00
Honeywell.BG(125)

A gyári beállítások az Ön rendszeréhez optimálisak. Csak élveznie kell a termosztát nyújtotta komfortot :-)

[ Előzmény: (123) ] 2007-01-02 10:06:10
balogati(126)

Tisztelt Honeywell Szakértők!

Már 3-dik éve használom a CM67-et, nagy megelégedéssel. Megfigyeltem azonban, hogy valami miatt külső hőmérsékletváltozásnál furán vezérli a Termo Öc 20-as öntöttvas gázkazánomat. Ameddig a kinti hőmérséklet pl -2C, akkor napokon át ugyanannyi a gázfogyasztásom (kb 0,7m3/óra). Azonban, ha a kinti hőmérséklet melegszik pl +2C, akkor 1-1,5 napig továbbra sem csökken a gázfogyasztás, csak azt követően.
Este 17-19 között a szobahőmérséklet 21c-re egyébként meg 20C-ra van állítva.
Hogyan lehetne rávenni a CM67-et, hogy jobban igazodjon ezekhez a változásokhoz.
Tisztelettel: Balog Attila
BUÉK

2007-01-02 13:04:49
Honeywell.BG(127)

Ezt a jelenséget valószínűleg inkább az épület hőtehetetlensége okozza, időbe telik ugyanis, míg az épület szerkezete "alkalmazkodik" az új körülményekhez (falak jobban átmelegednek, illetve lehűlnek). Amíg hasonló külső hőmérséklet csökkenés esetén is van ilyen jellegű késleltetés, addig ez normális működésnek nevezhető.

Egyébként a szobatermosztát beállításai ilyen változásokat követésére nem módosíthatók. Nincs külső hőmérséklet függés.

[ Előzmény: (126) ] 2007-01-05 11:57:42
csag(128)

Tisztelt Honeywell BG!

Nemrég vásároltam egy CM707 típusú készüléket (energiatakarékossági, kényelmi és esztétikai szempontok alapján) és lecseréltem a meglévő mechanikus termosztátot.
A CM707 nagyszerű készülék, de mégis van egy kis problémám a fűtési rendszeremmel.

Új építésű társasházban lakom. A lakásomban lévő termosztát egy Honeywell M100-BG típusú termoelektomos meghajtón keresztül egy Honeywell V5833A4007 típusú szelepet működtet, az alábbi vezérlés szerint: ha a termosztát feszültséget kapcsol a meghajtóra akkor a szelep zárja a lakásba beáramló melegvizet, ha a termosztát lekapcsolja a feszültséget a meghajtóról a szelep nyitja a lakásba beáramló melegvizet és a fűtés elindul.
(Egyébként nem értem, a lakásépítő társaság miért úgy építette ki a rendszert, hogy ha a lakásomat feszültség mentesítem, akkor a fűtés elindul és folyamatosan megy. Ez tényleg helyes megoldás?)

Fentiek figyelembe vételével bekötöttem a termosztátot (kapcsolt fázis B helyett C kivezetésre kötve) és a leírás alapján a ciklusszámot 12-re állítottam be. A minimális bekapcsolási időn nem változtattam és azt hittem tökéletesen fog működni, hiszen a CM707 nem csak kazánok vezérlésére, hanem termikus szelepállítók, zónaszelepek működtetésére is alkalmazható.
Ennek ellenére azt tapasztaltam, hogy ha a parancsolt hőmérséklet az arányossági tartományon (1,5K) belül van a relé ciklusonként bekapcsol, de a fűtés nem indul el. Változtattam a ciklusszámon, a minimális bekapcsolási időn, semmi eredmény. Aztán megmértem mennyi időt vesz igénybe a meghajtónak működtetni a szelepet (piros jelzés figyelése a meghajtón, ill. radiátorokba melegvíz áramlása). Eredmény: feszültség kikapcsolásakor meghajtó kb. 8-9 perc alatt benyomja a szelepszárat, fűtés elindul, feszültség bekapcsolásakor meghajtó kb. 1,5 perc alatt kihúz, fűtés leáll.
Tehát hiába állítom be a minimális bekapcsolási időt 5 percre ha a meghajtó csak kb. 8 perc alatt reagál, a rendszer meg sem érzi. Fordított esetben nem lenne probléma a bekapcsolási idővel.

Kérdésem, ahhoz hogy a fenti rendszerben a finom szabályozást be tudjam állítani milyen ciklusidőt ill. min. bekapcsolási időt válasszak?
Illetve lehet, hogy célszerűbb lenne a termoelektromos meghajtót kicserélni egy M100-BO típusra, és akkor feszültség bekapcsolására és talán gyorsabban (max. 3 perc) indulna el a fűtés?

Köszönettel:
Csaplár Gyula

2007-01-08 11:19:58
zkrasztina(129)

Tisztelt Honeywell!

A nemrég vásárolt házban egy CM67 termosztát szabályozza a gázkazánt, padlófűtéses rendszerű fűtés kialakítás mellett.
A hőfok beállítás a reggeli és az esti órákat kivéve 19 fok. Azonban tapasztaltam, hogy a szoba hőmérséklete 20C-volt, a beállított érték a 19C, és mégis beindította a kzánt. A kijelzőn egy "OPT" felirat volt látható, de erről a CM67 kezelési utasítása nem ad információt. Kérem szíves információjukat. Üdvözlettel. Krasztina Zoltán

2007-01-08 14:21:08
Honeywell.BG(130)

Az M100-BG tényleg nem szerencsés ebben az esetben, de a futásidőn elvileg nem változtat az M100-BO-ra cserélés, mert ezeknek a fejeknek a futásideje mindkét irányban egyező.
Ez persze függ a környezeti hőmérséklettől is, ami valószínűleg a működtető feszültségmentes esetben történő kihülését akadályozza, ezért aztán az Ön esetében mindenképpen javasolt az M100-BO-ra cserélés.
Ekkor a termosztátot is át kell kötni A B pontokra.

A ciklusszám 12 jó,
a minimális bekapcsolási idő 1-2perc lehet.

[ Előzmény: (128) ] 2007-01-08 14:24:49
zkrasztina(131)

Tisztelt Honeywell!

A nemrég vásárolt házban egy CM67 termosztát szabályozza a gázkazánt, padlófűtéses rendszerű fűtés kialakítás mellett.
A hőfok beállítás a reggeli és az esti órákat kivéve 19 fok. Azonban tapasztaltam, hogy a szoba hőmérséklete 20C-volt, a beállított érték a 19C, és mégis beindította a kzánt. A kijelzőn egy "OPT" felirat volt látható, de erről a CM67 kezelési utasítása nem ad információt. Kérem szíves információjukat. Üdvözlettel. Krasztina Zoltán

2007-01-11 14:56:53
Honeywell.BG(132)

A készülék rendelkezik egy "optimalizáció" nevezetű funkcióval, mely azt teszi, hogy az időprogramban beállított hőmérsékletet a megadott időpontra megpróbálja elérni. Ez azzal jár, hogy a fűtést korábban indítja el. Ekkor a kijelzőn látszik az OPT felirat.

Ha nem kívánja ezt a funkciót alkalmazni, a paraméter listában letiltható: 1. paraméter értéke 0=optimalizáció nincs, 1=optimalizáció van.

[ Előzmény: (131) ] 2007-01-22 10:20:42
Vismajor(133)

Tisztelt Szakértő!

Tulajdonosa lettem egy CM67RF termosztátnak.
Kérdezném: itt nincs háttérvilágítása a kijelzőnek mint a sima CM67 esetében?

2007-02-01 10:27:40
pinterto(134)

Tisztelt Honeywell!

Most szeretném beüzemelni az új kazánomat, ami egy 40kw-os Carborobot automata szeneskazán!
Kérdésem az volna, hogy ehez a kazánhoz kell-e módosítani a gyári beállításokat, ha igen mire?

Válaszukat előre is köszönöm!

2007-02-05 12:37:26
pinterto(135)

Ami lemradt: A termosztát tipusa CM67

2007-02-05 12:56:24
Honeywell.BG(136)

Sajnos nincs.
A CM67-nél is csak az újabb típusnak (T6667B1200) volt.

Egyébként most jelent meg a CM907 termosztát RF verziója, egy pár hónapig még csak angol kijelzővel elérhető, de hamarosan magyarul is. Ennek már van háttér világítása.

[ Előzmény: (133) ] 2007-02-05 13:49:06
Honeywell.BG(137)

A kazánt nem ismerem, de automatikus adagolós üzeműnek tűnik. Első körben azt vágnám rá, hogy a CM67 nem szerencsés ilyen alkalmazáshoz, mert a finom szabályozás sok kapcsolgatással jár.
Kérdés, hogy erre hogyan reagál az Ön kazánja.

Ha az alap beállításokkal nem jól működik, a ciklusidőt lefelé (3), a minimális bekapcsolási időt fölfelé javasolt állítani.

[ Előzmény: (134) ] 2007-02-05 13:52:40
pinterto(138)

Tisztelt Honeywell!

A kérdésem az volna, ha a CM67 nem váln be az adagolós kazánomhoz,akkor melyik tipusokat tudná ajánlani!
Válaszát előre is köszönöm!

2007-02-05 14:09:23
gorazs(139)

Üdvözlet!
Több kérdésem is lenne, de elösször leírom a rendszerem tulajdonságait. Eleko tip. elktromos kazán CM907 termosztát, 7db. radiátor, rézcsöves bekötések. Az első kérdésem a következő: a termosztát 3-as ciklusra és 1 perces működésre van beállítva a szoba hőmérséklete 22C és a beálított hőmérséklet is 22C de a kazánt bekapcsolja a termosztát és 10 percig üzemelteti igy felfűti a szobát 22,5C - 23C ra. A kezelési tályékoztató szerint nem így kellene működnie a termosztátnak. A második pedig hogy az elektromos fűtés opcio (3:EH) pontossan milyen elektromos ezközhöz van? Nálam ugyanis 24v-os a rendszer ami a kazánból jön és azt kapcsolja a termosztát, tehát nekem alkalmaznom kellene az elektromos fűtés opciot? Most 13 percet állt a rendszer kivánt höm.:22C a szoba höm.:22,5C és ismét elkezdet fűtei ez működés rendeltetés szerinti?

2007-02-07 20:21:27
kovizoli(140)

Tisztelt Honeywell!

Itt lent az idézőjelek között csatoltam egy korábbi párbeszéd kimenetelét...

A lényeg az, hogy a rendszerünkbe beiktattam egy CSŐTERMOSZTÁTOT, ami a kazán előremenő fűtési vezetékére van erősítve. Ez figyeli mostantól, hogy ezen a termosztáton beállított értéken alul ne álljon le a kazán.

Kialakítottam egy relével, egy 12V-os táppal, a csőtermosztáttal és a CM907-el egy kis logikai kapcsolást:

Ha a CM907 fűteni akar, akkor a relé behúz (indítja a gázkazánt), és addig nem enged el (fűt), amíg a kazán el nem éri a csőtermosztáton beállított értéket. Ezen értéken felül a CM907 már kapcsolgathat olyan gyakran, amilyen gyakran csak akar: a kazán is követi a CM907 kapcsolgatásait.

Az eredmény tökéletes: a kazán már felfűt mindenképpen a csőtermosztáton beállított értékre (kondenzáció elkerülése átmeneti időszakban is, továbbá nagy hatásfok). A hőlengés kicsit növekedett, de ezt nem érezni, csak a CM907 hőmérője tájékoztat egy kis túlfűtésről. A hőmérséklet így kicsit magasabb lesz a CM907-en beállítottnál, de ezt tudva vissza kell venni 1 fokkal a CM907-et, és máris jó.

Eddig 2 napja megy így a rendszer. Remélem beválik, és előnyös lesz a rendszer a gázfogyasztásra és a kondenzáció elkerülésére....

Ha bárkinek szüksége lenne az egyszerű kapcsolára, szívesen elküldöm pl. ide a fórumba egy link formájában...

Üdv
Zoltán


""""""""""""""""""""""""""""""""
Honeywell.BG (121)

Átmanati időben a -12 fokra méretezett és általában túlméretezett kazán nem fog rendesen működni. Ha egy olyan termosztátja lenn, amely nem ilyen "okos" akkor felfűtene a kazánja magasabb hőmérsékletre, de a belső hőmérséklet ingadozás jóval nagyobb lenne.
Sajnos az Ön esetében úgy látszik, hogy nem lehet tovább finomítani a termosztát beállításait.
A megoldási javaslata jó lehet, de azóta gondolom a probléma megszűnt az egy-két fokos külső hőmérséklet miatt.

Az ideális megoldás egyébként ilyen kazánok esetében az időjáráskövető szabályzó, amely a fűtési hőigénynek megfelelően állítja be a kazán hőmérsékletét, miközben ügyel a kondenzációveszélyes hőmérséklettartomány kikerülésére is.

Kellemes Karácsonyt Kívánok

[ Előzmény: (120) ] 2006-12-19 21:04:46
kovizoli (120)

Köszönöm válaszát!

Az a helyzet, hogy már kísérleteztem a beállításokkal, és volt olyan, hogy
Ciklusidő=3
Min Bekapcs=5

Sajnos ekkor sem tudta 40 foknál jobban felfűteni a rendszert. Ez is természetesen langyos kinit idő mellett állt elő az utóbbi napokban.

A lakás 12db átlagos méretű radiátorból áll. Ezt csak a helyzet átlátása miatt írom. A falak sajnos nem szigeteltek egyáltalán. Egy 25 évvel ezelőtt épült házról van szó.

Gondoltam olyanra, hogy egy hőrelét iktatnék a rendszerbe, ami figyelné a kazán hőmérsékletét, és addig nem engedné lekapcsolni a kazánt, amíg el nem éri a beállított kazán hőmérsékletet.

Jól gondolkozom? Érdemes ezt megoldani? És nagyon megzavarná ez a beavatkozás a termosztát normális működését?

Köszönöm előre is!
Üdv
Zoltán
""""""""""""""""""""""""""""""""

[ Előzmény: (121) ] 2007-02-24 03:21:17
Honeywell.BG(141)

Sajnos nincs a CM67-nél mélyebben paraméterezhető termosztátunk. Talán egy nagyon egszerű "buta" kapcsoló termosztáttal kellene próbálkozni. Nekünk nincs ilyen.

[ Előzmény: (138) ] 2007-03-15 10:18:56
Honeywell.BG(142)

Az elektromos fűtés opció csak akkor használandó, ha a termosztát közvetlenül az elektromos kazán tápellátását kapcsolja, ekkor ugyanis a nagy áramerősség miatt erősebben kell a relét behúzni. Ez nagyobb energiafelhasználással jár, így gyorsabban meríti az elemeket. Az ön kazánja 24V-os, ez kizárja a közvetlen táp kapcsolást, nem kell elektromos fűtési funkcióra állítani a termosztátot.

Ha a hőmérséklet egyezik a parancsolt értékkel, nem szabadna 10percig járatnia a kazánt. Kérem figyelje a termosztátot, hogy adott 10perces felesleges fűtés alatt a kis láng szimbólum láthato-e a kijelzőn. Elképzelhető, hogy valamilyen megfontolásból az elektromos kazánon van olyan funkció, ami annak ellenére legalább 10 percig üzemelteti a kazánt, hogy ezt a termosztát nem tenné. (Kapcsoló jel már megszűnt, a kazán mégis tovább üzemel)

[ Előzmény: (139) ] 2007-03-15 10:25:41
Honeywell.BG(143)

Ha gondolja feltöltheti a beszkennelt rajzot a FIle fel/letöltés opción keresztül. Létrehoztam egy CM67-CM907 mappát.

[ Előzmény: (140) ] 2007-03-15 10:32:21
kovizoli(144)

Szerettem volna feltölteni, de nem engedte: "nincs joga file-t feltölteni"... Felraktam ide: http://ocalibra.uw.hu/CM907_Csotermosztattal.pdf ! Esetleg Ön feltölthetné a fenti mappába!

Üdv
Zoltán

[ Előzmény: (143) ] 2007-03-29 14:51:25
Honeywell.BG(145)

Fent van.
Üdv

[ Előzmény: (144) ] 2007-04-03 15:36:54
pinterto(146)

Tisztelt Honeywell!

A CM67 termosztátról lennének kérdéseim!
Először is adott egy Carborobot automata szeneskazán, amely a saját termosztátján beállított hőfokon tartja a vizet!
A CM67 szobatermosztát ha szükséges indítja a keringető szivattyút, és a kazánól beáramlik a melegvíz. A szobatermosztátot a gyári beállításokkal használom, és az a problémám, hogy nagyon sűrűn kapcsol be kis időközökre a szobatermosztát, ezáltal a kazán is sűrűbben indul el!
Kérdéseim a következők:
Milyen beállítások lennének célszerűek?
Megolható-e, hogy ne kapcsoljon be olyan sűrűn?

Várom mielőbbi válaszát!
Üdv
Tamás

2007-09-25 13:36:24
pinterto(147)

Még volna két kérdésem:
1. Az optimalizálás mit jelent
2. Az arányossági tartomány mit jelent
Üdv
Tamás

2007-09-28 15:33:04
Honeywell.BG(148)

Első kérdésére azt javasolnám, hogy a ciklusidőt csökkentse 3-ra, a min bekapcsolási időt pedig növelje 2-3 percre. ezzel a termosztát 20 perces időközökben végzi a számításokat és kapcsolja a szivattyút. A gyári beállításokkal 10 percenként teszi ezt.

A gyakori kapcsolás általában a parancsolt érték közeli helyiség hőmérséklet értéknél fordul elő, és gyakorlati funkciója a nagy hőmérséklet túllendülések elkerülése melletti hőntartás, ráfűt(öget)és.

A kérdezett funkciók magyarázatát alább találja
A készülék rendelkezik egy "optimalizáció" nevezetű funkcióval, mely azt teszi, hogy az időprogramban beállított hőmérsékletet a megadott időpontra megpróbálja elérni. Ez azzal jár, hogy a fűtést korábban indítja el. Ekkor a kijelzőn látszik az OPT felirat.

Ha nem kívánja ezt a funkciót alkalmazni, a paraméter listában letiltható: 1. paraméter értéke 0=optimalizáció nincs, 1=optimalizáció van.

Az arányossági tartomány a parancsolt hőmérséklet alatti 1,5 fok széles sáv. Ez a sáv szélesség állítható 1,5 - 3 közt. A termosztát a sáv alatti hőmérséklet esetén 100%-os kihasználtsággal fűt, az arányossági tartományban a program szerint kalkulált rész terheléssel, amely abban nyilvánul meg, hogy a ciklus csak egy részében üzemel a kazán, míg a parancsolt és az érzékelt hőmérséklet egyezik, a min. bekapcsolási időtartamnak megfelelően kapcsolja be a kazánt

[ Előzmény: (147) ] 2007-10-08 13:56:33
CM907(149)

Tisztelt Szaktanácsadó!

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e lehetőség a CM907-hez egy második belső téri érzékelőt hozzákötni "VAGY" (OR) kapcsolással (de akár úgy is jó, ha a 2. lesz a fő, vagy csak egyetlen érzékelő), ami rádiósan kommunikál a CM907-tel, ill. akár egy ahhoz illesztett vevővel. Sajnos a mási khelységbe való madzagolás igen csak macerás, szinte megoldhatatlan feladat.
Ugyanez kültéri hőmérsékletérzékelővel?

Üdvözlettel: Biszak Zsolt

2007-10-09 22:05:58
gaga(150)

Tisztelt Honeywell.BG

Meg tudná nekem mondani, hogy mi az oka a ma reggel tapasztalt jelenségnek amit a CM907 produkál?
A jelenség: Akár manuál, akár prog. állásban van, mindig bekapcsolgat, holott a kívánt hőmérséklet 18 fok, a helyiség hőmérséklet meg 19 fok. Ebből adódóan tarja a 19 fokot. Próbaképpen a kívánt hőmérsékletet manuális állásban 17 fokra állítottam és így már nem kapcsolt be. Majd visszaállítottam 18 fokra és most helyesen működik, azaz nem kapcsolgat. A beállításoknál az optimalizáció nincs bekapcsolva.
Köszönöm

2007-10-10 14:17:09
gaga(151)

Ma teljesen normálisan működik, miközben semmit nem változtattam a beállításokon. Tehát, a helyiség hőmérséklet 19 fok, a kívánt hőfok 18 és nem kapcsol be. Egyszerüen nem értem, hogy tegnap mi volt vele.

[ Előzmény: (150) ] 2007-10-11 11:07:04
Csuvikk(152)

Tisztelt Honeywell!
Tavaly októberben vásároltam egy honeywell CM707 nevu termékuket. A beszerelést, beállítást szakemberrel végeztettem el. Még tavaly rájottunk, hogy a számlálón a fok beállításánál probléma van, mégpedig hogy a homérséklet módosító nyomógombok segítségével csak 13-tól 23 fokig tudom beállítani a kívánt homérsékletet. Szeretnék választ kapni, hogy mi lehet ennek az oka. Tehát a problémám az, hogy a homérséklet megjelenítésénél (6 pont az útmutatóban) 5 fok helyett 13 fokot, 35 fok helyett pedig csak 23 fokig mutatja a kívánt homérsékletet.
Várom gyors válaszát. Koszonettel

2007-10-29 14:37:19
asztanko(153)

abc

2007-11-09 21:18:02
asztanko(154)

Bocsánat ! Úgy látom nem egyedi a problémám. A kívánt hőmérséklet 18°C, a tényleges 19°C, és hajnalban ki-be kapcsolgat a CM 907.Az optimalizálás nincs aktíválva. Szerintem ez felesleges, hohy tudom megszüntetni.A relé behúzásakor akkorát kattan, hogy felébred a család. Tudok ezem módosítani?( Nem a családon. )
Köszönette !

2007-11-09 21:23:51
Honeywell.BG(155)

Rádiós érzékelő nincs a CM907-hez, a termosztátcsaládnak van azonban rádiós változata: CMT927
Egyidejűleg lehet több távoli érzékelőt is bekötni, pl egy kézi választó kapcsolón keresztül. A termosztát szempontjából egyszerre csak egy érzékelő jel fogadása lehetséges.

[ Előzmény: (149) ] 2007-11-13 08:16:06
Honeywell.BG(156)

Én sem értem, de ha megint előfordul írjon kérem a közvetlen emilemre, hogy gyorsan reagálhassunk.

[ Előzmény: (151) ] 2007-11-13 08:17:39
Honeywell.BG(157)

Kérem töltse le a honlapunkról a cm707 telepítési útmutatóját, és az ott található módon lépjen be a készülék paraméterei közé. Ott a 6-os és 7-es paraméter átállításával módosíthatja a hőmérséklet beállítási korlátokat. (Eddig még nem kaptunk visszajelzést, hogy a szerelő telepítéskor ehhez hozzányúlt volna, de tulajdonképpen örülünk neki, mert kevés olyan szerelő van, aki el is olvassa a telepítési útmutatót :-))

[ Előzmény: (152) ] 2007-11-13 08:26:46
Honeywell.BG(158)

Sajnos a kapcsolás hangerején nem tudunk változtatni. A furcsa bekapcsolást nem tudom megmagyarázni, első körben azt javaslom, hogy állítsa vissza a gyári beállításokat a 19-es paraméter 1-re állításával és írja be újra a kívánt időprogramot. Ha újra jelentkezik a probléma kérem jegyezze fel az időpontot, és a parancsolt, aktuális hőmérséklet, illetve az aktuális időprogram információkat összegyűjtve küldje el nekem. Továbbítom a problémát a gyáriaknak, hátha ők már tapasztaltak hasonlót.

[ Előzmény: (154) ] 2007-11-13 08:33:16
pegan(159)

Tisztelt Szaktanácsadó!

CM907-es termosztátot használunk a lakásban.
Hasonló problémánk van, mint néhány korábban hozzászólónak (pl.: 154) vagyis a kívántnál magasabb szobahőmérséklet esetén is bekapcsolja a kazánt.
A gyári beállításokat visszaállítottam. A beállított program a következő: 6:00-23; 7:30-21; 12:00-22; 16:00-22; 19:00-23; 21:00-22,5.
A következő időpontokban 21°C-os kívánt és 22°C-os helyiség hőmérséklet esetén is bekapcsolást jelzett a kazán felé: 8:35, 9:05, 9:45. Mit lehet ilyenkor tenni?
Köszönettel:Pegán Róbert

2007-11-20 09:48:40
Honeywell.BG(160)

Többek hasonló panasza alapján kiküldtem a gyárba a kérdést, amint választ kapunk felteszem a fórumra. Köszönjük a pontos mérési adatokat.

[ Előzmény: (159) ] 2007-11-21 09:16:01
WR(161)

Tisztelt Szakértő!

Ha én ki szeretném váltani a CM67RF egységemet Cm927RF-re, szükséges a reléegység cseréje is, avagy hozzá lehet-e valahogy rendelni a jelenlegi relét az újabb termosztáthoz?

2007-11-21 09:40:28
dunaihajos07(162)

Tisztelt Szakértő Úr!
Szeretném a segítségüket kérni a cirkóm ill. a szobatermosztátommal kapcsolatban. Idén májusban a régi cirkónkat lecserétük egy Viessmann Vitopend 100-as készülékre. A melegvíz előállításánál nem volt problémánk. A fűtési szezon beindulása után ért a meglepetés: igen magas lett a gázfogyasztásunk. A termosztát folyamatosan bekapcsolja a fűtést. A gyári program fut a készülékben. A cirkó fűtővíz hőmérséklet kapcsolója középállásban van. A fűtővíz hőmérséklete 60 fok vagy valamivel több. Kérem a segítségét, mi lehet a probléma? A régi cirkót a termosztát megfelelően működtette.
Segítségét előre is köszönöm!

2007-11-25 14:37:25
Honeywell.BG(163)

Megkaptuk a választ a rendellenesnek tűnő működésre:
Először is fontos megemlíteni, hogy a termosztát 0,5 fokos lépésenként, kerekítve jelzi ki a helyiség hőmérséklet értéket, így pl 21,8 C is 22-nek látszik a kijelzőn.

A szabályozástechnika alap szabályozási jellegei az arányos (P), integráló (I) és a differenciáló (D) jelleg, melyeket önállóan ritkán aklalmaznak a rájuk jellemző hibák miatt.

Kézenfekvő lenne egy hőmérséklet szabályzást arányosan megoldani, hisz annál jobban kell fűteni, minél nagyobb a hőmérséklet különbség a parancsolt és az aktuális hőmérséklet között. Az arányos szabályozásnak azonban az a könnyen belátható hibája van, hogy azzal a parancsolt érték sosem érhető el. (minél kisebb az eltérés, annál kisebb a szabályzó jel).

Ezért a szobatermosztátok zöme, mint a CM67, CM907 is arányos-integráló szabályozási jelleget követ, a maradó hiba kiküszöbölésére.

Az integráló tagot úgy kell elképzelni, mint egy számlálót, melynek értéke növekszik, miközben a készülék fűti a helyiséget és így a szabályzó jel a P+I eredőjeként még akkor is elég nagy, ha az aktuális hőmérséklet már elég közel van a parancsolthoz. Így a parancsolt érték elérhető. Ekkor az arányos tag nulla lesz, de az integráló megmarad, miközben a számláló jellegű működés fordított irányban indul-csökken.

Nos ez a megmaradó integráló tag eredményezi azt a kis szabályozási jelszintet, amely -ahogy alább láttuk - kb. félóránként ezt a rendellenesnek tűnő rövid bekapcsolást eredményezi.

A CM907 az integráló tagot +1C-os túlfűtés felett nullázza ki.

Ezek alapján a működés nem rendellenes, bár személyes véleményem szerint a +1C-nál történő nullázás egy kicsit soknak tűnik, hisz zavaró hatást kelt. Minden esetre a szabályozást lényegében nem befolyásolja ez a működés, ha valakit nagyon zavar, esetleg meg lehet próbálni az arányos tagot 1,5-ről egy kicsit növelni, max 1,7-1,8-ig.

[ Előzmény: (160) ] 2007-11-26 07:58:20
Honeywell.BG(164)

Igen a reléegység felhasználható, az összetanítás a leírásban megtalálható, vagy telefonos segítséget adunk. Ha CM907RF-re szeretné cserélni a rendszert, nem kell a kereskedelmi forgalomban kapható komplett szettet megvenni, a szobai egység külön is rendelhető CMS927B1064 rendelési számon (Listaára 27 313Ft+ÁFA) és ez már magyarul is beszél. (a kereskedők nem biztos hogy tudnak róla, de ragaszkodni kell az igazához és akkor megrendelik. Szállítási határidő 2-3hét)

[ Előzmény: (161) ] 2007-11-26 08:03:21
Oszi(165)

Tisztelt Szakértő!

A mult heten vasaroltam a Vaillant VUW242/2-3 as kombi cirkom melle egy CM907-et,a keszulek egy kunyuszerkezetes epuletben van es nem igazan tudom hogy a CIKLUS SZAMOT es a minimalis bekapcsolasi idot(most 3) hova kell allitani es az aranyossagi tartomanyt.optimalizalast bekapcsoltam es igazabol a kivant homersekletett is eleri a helysegben,am bekaocsol megy 3Percet es lekapcsol a cirkon meg megy az utokeringetes(ez gondolom normal)viszont ha kozben kiadja a jelet a CM907 akkor hiaba mert nem gyujt be a keszulek es ilyenkor csak kering a mar esetenkent kihult viz(az utokeringetes 5Perc).

Meg arra lennek kivancsi hogy ha vasarolok hozza egy kulso homerseklet erzekelot akkor az csak arra jo hogy tudjam hogy kint hany C van?

2007-11-26 18:12:05
gaga(166)

Köszönöm a magyarázatot. Így már értehetőbb a szabályzó viselkedése.
Időközben egy kicsit utána olvastam a PID szabályzóknak. Akit érdekel egy jó magyarázat, az olvassa el ezt a cikket: http://www.pid.hu/tananyag/tudasbazis/pidsuli1/index.html

Még egyszer köszönöm !

[ Előzmény: (163) ] 2007-11-29 13:41:42
dunaihajos07(167)

Tisztelt Szakértő!
162-es szám alatt kértem a segítségét. Már a l63-as kérdésre is válaszolt. Az én problémám nem megoldható?

2007-11-29 13:53:56
pegan(168)

Tisztelt Szakértő!

Köszönöm a magyarázatot, ezek szerint nincs probléma a termosztáttal.

Köszönettel:
Pegán Róbert

[ Előzmény: (163) ] 2007-12-02 20:38:18
gaga(169)

Lenne még egy kérdésem. Jelen pillanatban három CM termosztátot használok (1db. CM67, 2db. CM907), ebből kettőnek távérzékelője van. Az egyiket szétszedték a vendégeim és eltörték az NTC-t benne. Be lehet szerezni ilyet, hogy ne kelljen új érzékelőt vennem?

2007-12-04 11:52:42
mcsaba(170)

Tisztelt Szakértő!

A rádiós termosztátokkal kapcsolatban lenne kérdésem. Lehet-e több vezeték nélküli szobatermosztátot alkalmazni egy épületen belül a relé egységeikkel együtt. Például: CM67RF.

Nekünk legalább 2 darab vezeték nélküli termosztátra lenne szükségünk, de idáig senki sem tudta ezt megmondani. A CM67RF NG leírása és a benne szereplő ábrák alapján lehetséges 4 zónáig bővíteni a rendszert.
Valóban használhatunk több ilyen termosztátot anélkül, hogy zavarnák egymást?

Mindkettő keringető szivattyút vezérelne. Az egyik a padlófűtés a másik, pedig a radiátoros fűtés szivattyúját. Sajnos a vezetékezés már nem oldható meg utólag.

Az üzletekben már nem lehet kapni a fent említett típust. A most kapható CMT927 rádiós termosztát is bővíthető 4 zónáig, mint a CM67RF?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Mészáros Csaba

2007-12-13 10:15:18
asztanko(171)

Tisztelt Szakértő !
Mindem tiszteletem a Honeywell termosztátjai iránt, de ha én azt kérem, hogy reggel 7-kor adjon jelet a kazánomnak, hogy kezdjen el fűteni, akkor ne kapcsolgasson össze-vissza egész hajnalban, idétlen csattogásával felverve álmából az embert.Szerencsére megoldódott a problémám, találtam a szerényben egy tízéves Landis-t, ami tökéletesen működik. Ha valakinek kell, van egy fölösleges C 907-em.Tisztelettel!

2007-12-20 20:38:51
Oszi(172)

SZia!

Szerintem valami nincs jol beallitva rajta.Nekem is Cm-907-em van es en maxximalis megvagyok vele elegedve.Lehet hogy a minimalis kazanbekapcsolasi idot feljebb kene venned legalabb 3 percre.Valoszinu hogy most 1percen van es ha elinditja mert egy pici kell a kivant homerseklethez akkor mostz csak 1 percre inditja el a cirkodat.Ezt lehet elkerulni a min bekapcs ido novelesevel amit 1-5perc kozott lehet beallitani ezzen kivul meg az optimalizalast is bekapcsolnam a helyedben(nekem bevan)tokeletesen uzemel a keszulek es nem csattog percenket.

[ Előzmény: (171) ] 2007-12-20 22:35:03
pegan(173)

Tisztelt Szakértő!

CM907-es szobatermosztátot használunk. A termosztát az előszobában van jelenleg, innen nem szeretnénk áttelepíteni, viszont ha a cserépkályhánkba esetenként begyújtunk akkor - annak közelsége miatt - a szobatermosztát lekapcsol. Így a gyerekszobák is fűtés nélkül maradnak amíg a kályha ki nem hül. Van-e lehetőség arra, hogy valamelyik gyerekszobába elhelyezzünk egy hőmérséklet-érzékelőt, és az vezérelje a szobatermosztátot? Ha igen, akkor milyen típust kellene vásárolnunk?

Köszönettel:
Pegán Róbert

2007-12-30 20:53:48
dgy4km(174)

Tisztelt Szakértő,

Kérdésem a következő lenne: meglévő Vaillant VUW242/2-3 TurboTOP Pro kombikazánom meglévő Vaillant VRT40-es =24V 3vezetékes szabályzóját
komolyabb Honeywell CM907-es szobatermosztátra cserélném. Mely kazánoldali pontok kívánkoznak a szabályzó mely pontjaira? CM907-nél váltó feszültség szerepel. Továbbra is használható az egyen 24 voltos szabályzási kazánoldal 2 vezetéken a harmadik nélkül, ill. mit kell tennem?
Tisztelettel válaszát várva
Dobák György

2007-12-31 16:30:00
Honeywell.BG(175)

Ez esetben inkább a kazán oldali 5perces utókeringetésen kellene lejjebb állítatni. A termosztát gyári beállításai az ön épületére megfelelőek.

A külső érzékelő csak hőmérséklet kijelzésre szolgál.

[ Előzmény: (165) ] 2008-01-02 11:09:49
Honeywell.BG(176)

Mindenképpen ki kellene hívni a kazán szervízt.
Lehet, hogy rosszul van bekötve a termosztát.

Nézze meg, hogy a kazán akkor megy-e amikor a termosztáton világít a láng szimbólum. Ha igen, akkor elvileg jó a bekötés.

[ Előzmény: (167) ] 2008-01-02 11:12:30
Honeywell.BG(177)

Sajnos csak a komplett távérzékelő szerezhető be. A kereskedőnél kifejezetten hangsúlyozza, hogy a CM67-hez, vagy a CM907-hez kéri a távérzékelőt, mert nem ugyanaz a karakterisztikája. (Típusszáma sem)

[ Előzmény: (169) ] 2008-01-02 11:14:11
Honeywell.BG(178)

A Honeywell rádiófrekvenciás termékeinek mindegyike egyedi azonosító számmal van ellátva és a relé kapcsolása csak akkor történik meg, ha a betanításkor megadott azonosítóval jelentkezik be egy rádiós egység. Így akár végtelen számú rádiófrekvenciás egység is működhet egymás közelében.

A CM67RF és a CM927 is ugyanazt a vevőegységet tartalmazza a csomagban, amely vevőegységre max 4db adót lehet feltanítani.

Ha Önnél két külön szivattyút kell vezérelni, ahhoz két külön vevőegységre lesz szükség.

[ Előzmény: (170) ] 2008-01-02 11:17:34
Honeywell.BG(179)

:-)
Sajnos tényleg hangos egy kicsit a relé, de a korai kapcsolgatásnak az oka valószínűleg az optimalizáció engedélyezése volt.

[ Előzmény: (171) ] 2008-01-02 11:19:03
Honeywell.BG(180)

Kapható vezetékes távérzékelő, melynek típusszáma: F42010972 001 Listaára: 6739Ft+ÁFA

[ Előzmény: (173) ] 2008-01-02 11:24:56
Honeywell.BG(181)

A három vezetéket a kazánból ki kell kötni és abból kettőt be kell kötni a kazán sorkapocs lécének abba a két pontjába, ahol most egy kis drót darab van bekötve rövidzárként. Ezt a két vezetéket kell a CM907-be bekötni.

[ Előzmény: (174) ] 2008-01-02 11:26:31
nandi(182)

Tisztelt Honeywell Szakértő Úr!

Kicseréltem korábbi kétpont szabályozású Computherm digitális termosztátomat egy cm907-re.
Van egy mérőrendszerem, amivel tudom a külső belső hőmérsékletet és a kazánbekapcsolásokat is rögzíteni. A mérések sajnos azt mutatják, hogy a cm907 többet dolgoztatja a kazánt. A cm907 beállítása 3ciklus/óra, min bekapcs: 1perc. A rendszer lapradiátoros, kis viztömeggel, a kazán nem lángmodulációs. Mi lehet a gond? Grafionon ábrázoltam a napi kinti/benti átlagos hőmérsékletkülönbséget és az aznapi kazán össz működési idő értékpárokat. A mérési adatok több heti megfigyelés eredményei. Az értékpárokra excellel trendvonalat illesztettem és egyértelműen látszik, hogy a cm907 többet dolgoztatja a kazánt. Most felemeltem a min bekapcs időt 3 percre, hogy ne legyenek rövidke bekapcsolások, melyek sok meleget nem tudnak juttatni a lakasba. Most ettől várom a gazdaságosabb működést.
Várom véleményét!
A mérési adatok grafikonja itt: http://kepkuldes.com/show.php?img=450_cm907computhermosszahasonlitas.jpg.html

üdv: Szabó Nándor

2008-01-02 13:20:16
honeywell.BG(183)

Érdekelne a 3perces min bekapcsolási idős grafikon is, illetve első körben ilyen rendszereknél mi a 6-os ciklusszámot szoktuk javasolni.

Az excel trendvonallal vigyázni kell, nem szabad figyelmen kívül hagyni a szórást sem. Az ábrán én úgy látom, hogy elég nagy a computherm szórása, míg a CM907 nem olyan nagy, de lássuk az adatokat.

Érdekes lenne látni a parancsolt érték és aktuális hőmérséklet különbségek abszolútértékeinek átlagát is, mert ez jól jellemzi a szabályozás pontosságát. Természetesen ugyanolyan időprogram mellett optimalizáció nélkül.

A grafikonon az is látható, hogy a computhermet inkább enyhébb, míg a CM907-et inkább hidegebb időben tesztelte, amely ilyen szórás mellett megintcsak rontja az extrapoláció hitelességét.

Mondanom sem kell jobban örülnék, ha messze a computherm alatt lett volna a pontseregünk, de első körben azt kérem, hogy legyen pontosabb az elemzés, az ajánlott beállításokkal és azután értékeljük az eredményt.

Csak a biztonság kedvéért:
- a mintavételezési idő egyforma, a nap folyamán hiánytalan adatsorral.
- nincs olyan adat, ahol a külső hőmérséklet magasabb a belsőnél
- az időprogram és a parancsolt hőmérséklet szintek egyformák
- a mérési időszakban nincs extrém szeles, vagy esős időjárás
- az épület használata egyforma, nem utaztak el, nem voltak többet otthon, sütöttek-főztek.

Én azt tippelném a működési sajátosságok alapján, hogy a CM907-nek egy kicsit laposabb a görbéje, míg a comuthermé meredekebb, de ez csak tipp. Párhuzamos biztos nem lehet.

[ Előzmény: (182) ] 2008-01-04 14:19:03
nandi(184)

Tisztelt Honeywell Szakértő Úr

A 3perces min bekapcsolásról még csak 3db értékpárom van. De ezek azt mutatják, hogy így még rosszabb a helyzet.

http://kepkuldes.com/show.php?img=672_cm907computhermosszahasonlitas.jpg.html

most átállítottam 6-os cikluszámra, a min bekapcsolást 3 percen hagytam és kikapcsoltam az optimalizációt is, hogy amiatt ne kezdjen reggel korábban fűteni.
Mérek így néhány napot, aztán meglátjuk.

A szórásnak lehet az is az oka, hogy a computherből több mérési adatom volt. Ha jobban megnézzük a cm907 pontokat , van azert ott is akkora szórás.

A parancsolt érték és a tényleges hőmérséklet közötti különbségek sokkal kisebbek a cm907 esetében, igazából ezért vettem a cm907-et. Zavart, hogy a nagy hőingás miatt a computherm mellett néha fáztunk néha kicsit melegünk volt. A cm907-el ez nincs, nagyon pontosan szabályoz. Csak nem szeretném a finom szabályzás oltárán feláldozni a gazdaságosságot.

Az időprogram ugyanaz, most hogy már az optimalizációt is kivettem, nincs semmi eltérés.

Igen a computherm adatok még ősszel a melegebb időszakban készültek, de azt gondolom, hogy a ház hőigénye a hőmérséklettel arányos. Vagyis a külső/belső hőmérsékletkülönbség alapú összehasonlításnál egzaktabb nemigen lehetséges. Ez van, ebből kell dolgozni :-) Egyébként van közös térrésze a ponthalmazoknak, de ott sem látszik, hogy a cm907 spórolna.

Én is remélem, hogy sikerül megtalálni a jó beállítást. hiszen a marketing igéretek alacsonyabb fogyasztásról szóltak. Az összehasonlítást, amennyire csak lehet, azonos feltételek próbálom megtenni.

A mintavételezés percenként történik, folymatosan, éjjel-nappal.
A fűtési szezon kezdetétől vannak adataim, ezért nincs kívűl magasabb hőmérséklet.
Egyébként meleg időben is van kazánüzemidő, mert a kazán látja el a HMV hőigényt is. 4 fős a család. A naponta kismértékben változó HMV igény is okozhatja a szórást.
Az időprogram egyforma és a parancsolt értékek is.
Az időjárás olyan volt, amilyen volt, ezt befolyásolni nem tudom :-). Ez is okozhat szórást.
Feleségem folymatosan otthon van kisgyerekkel, ezért nem volt életviteli változás a mérések alatt.

Az egyenlet arányos tagját az excel ezred pontosan azonosnak trendezte, ez engem is meglepet, de a mért pontok elhelyezkedése szemlátomást ezt támasztja alá.
Kétlem hogy a cm907 át tudja hágni a fizika határait, vagyis a ház K értéke nem változik meg egy termosztát cserétől. Mégpedig K érték határozza meg a trendvonal meredekségét. Kérem magyarázza meg, mire alapozza a cm907 elvárt laposabb trendvonalának hipotézisét! Én hiszek a párhuzamosban.
üdv: Szabó Nándor
2008-01-04 22:14:38
Csalánka(185)

Tisztelt Honeywell Szakértő Úr, és olvasók

Picit úgy érzem, el vagyok tévedve, a lentieket olvasva. Minél pontosabb szabályzást kívánunk megvalósítani, a kazán üzemidejének mindenképpen emelkedni kéne. Ez viszont csak minimális lehet szerintem, és nem kellene feltétlenül több költségről beszélnünk.
A kívánt hőmérséklet pontos elérése is csak annyira fontos, hogy az ne legyen zavaró, ill. az épület felfűtési idejének alkalmazkodni kellene, a rendszer lomhaságához, hogy az egész jól működjön. A szabályzó mintavételezése, épp ezért szerintem nagyon fontos, hisz ez küldi, a bekapcsolási jelet, a minimum bekapcsolási időre, aminek a finomszabályzást végeznie kéne. Remélem jól gondolom…
Az energia megtakarítás onnan is fogható szerintem, hogy a rendszer előremenő hőmérsékletét kézben tartjuk, és a külső hőmérséklet mozgását igyekszünk követni vele.
Az én kazánom egy Vaillant 180WUV aminek én mindig állítgatom, az előremenő vízhőmérsékletét( szeles napok, erős melegedés hülés), hogy a kazán lehetőleg a kikapcsoláskor már a modulációs égő üzemidejében kapcsoljon ki, ha már a szabályzó jelet megkapta. A kazán üzemideje ilyenkor nő, hisz nem akarok a szükségesnél több hőt sem a rendszerbe, sem a kéménybe beküldeni.
Pl. nálam a ’0…- 3’ fok 55 fokos vizet kér, és 35-40 fok körül tér vissza.’-4…-6 fok 60 fok’…
Egy CM907-es beszerzését tervezem, ami ezt a tekergetést nem oldja meg, de a felfűtési idő optimalizálását viszont remélem.
Azt sajnos nem tudom, hogy a kazánba beépített gyakori be és kikapcsolás elleni védelem, mennyire fog tudni összedolgozni, a szabályzóegységgel, de azt igen, hogy ára jóval kevesebb, mint amit a Vaillant ajánl, a készülékéhez. CalorMATIC 330.
Az is kérdés számomra, hogy az optimum start funkciót becsapom-e, ha módosítok, az előremenő hőmérsékleten, mert az a kinti hőmérséklet alapján, a hideg hónapokban más és más, mikor mennyi. A segítséget köszönöm….

2008-01-07 16:18:58
nandi(186)

Tisztelt Honeywell Szakértő Úr!

Rendelkezésre áll 3 darab értékpár a "6ciklus, minimum3perc" beállítás mellett.
Optimalizáció kikapcsolva, az időprogram azonos a régi computherm termosztáttal.
A pontok azt mutatják, hogy a beállítás az eddigieknél is gazdaságtalanabb.

http://kepkuldes.com/show.php?img=766_cm907computhermosszahasonlitas.jpg.html

Most "3ciklus, minimum5perc" beállítás mellett fogom kipróbálni. Mivel ez van legközelebb a computherm féle ritka bekapcsolások módszeréhez.
Remélem, hogy azért még ezzel a beállítással is megfelelő marad a hőfokszabályozás pontossága.

üdv: Szabó Nándor

2008-01-08 07:43:47
phegyi81(187)

Tisztelt Nándor!

Nem értek a fűtéshez, ezért kérem, hogy hozzászólásom ne kötekedésnek, hanem kérdésnek vegye.

Gondolom azért illeszt trendvonalat, mert az átlagra kiváncsi, az adja meg legjobban, hogy átlagban mit várhatunk a termosztáttól.

Szerintem ebben az esetben nem szerencsés ilyen trendvonal illesztése, több okból.

Egyrészt a hőmérséklet emeléséhez szükséges energia nem egyenesarányosság szerint növekszik, ahogyan a hőmérséklet sem. Én úgy tudom, hogy a hőmérséklet hiszterézis görbét követve alakul. Például így, bár ez az ábra mágnesességet mutat:

http://www.ndt-ed.org/EducationResources/CommunityCollege/MagParticle/Graphics/BHCurve.gif

Azt látjuk, hogy alacsonyabb hőmérséklet tartományban gyorsabb a melegedés, de magasabb tartományban egyre lassul, ugyanannyi hőmérsékletkülönbséget lassabban érünk el, nyilván több energia felhasználásával.
A hűlésre ugyanennek fordítottja vonatkozik: magasabb hőmérsékletről gyorsabban hűl. Ugyanannyi hőmérséklet különbség hamarabb adódik magasabb hőmérsékletnél.

Nagyon kíváncsi lennék arra, hogy nem lehet-e erre vonatkozó méréseket végezni azzal a kütyüvel: folyamatosan bekapcsolt kazán mellett hogy alakul a hőmérséklet. Minél nagyobb hőmérsékleti skálán mozogva, tehát pl. felfűtésnél, illetve kihűlésnél, esetleg kicsit rájátszva: 16-24 fokig, különböző kinti hőmérsékletek esetén.

Szóval szerintem nem várható az, hogy a Honeywell trendvonala lejjebb legyen a Computherménél, mert a hűtő tényező erősebb volt a Honeywell-lel történő mérések során, és nem egyenes arányosság szerint kell oda a többlet energia.

A trendvonalakat ilyen szempontból ezért érdemesebb lenne arra a hőmérsékletkülönbség-tartományra illeszteni, ahol mindkettőről vannak adatok.

Másrészt látható, hogy igen nagy a szórás: azonos termosztát használata esetén is igen nagy eltérések adódnak a kazán működési idejében. Amíg nem tudjuk, hogy mitől vannak ezek a nagy eltérések, addig azt sem tudhatjuk biztosan, hogy a vizsgált események közül nem a Honeywell mérését befolyásolták-e többször kedvezőtlenül ezek a tényezők.
Ezért azt gondolom, úgy lehetne összehasonlítani a kettő termosztátot trendvonallal, ha egyszerre működhetnének, garantáltan ugyanolyan körülmények között. Ez azonban nem áll fent és elképzelhető, hogy ha a mérési eseményekkor pont mindig a másik termosztátot használta volna, akkor ugyanezek az eredmények pont fordítva jöttek volna ki.

Trendvonalas vizsgálat helyett inkább burkológörbéset lehet alkalmazni jelen esetben szerintem. Feltettem egy ilyet ide, de ez fotosopp, nem ekszel:

http://kepkuldes.com/show.php?img=767_computhermhoneywellburkolo.bmp.html

Ezen szerintem az látszik, hogy a szórás kb. egyforma, de talán Honeywell esetében kicsit kisebb. És az is látszik, hogy magasabb hőmérséklet különbség leküzdéséhez több energia kell.
De a burkológörbék ilyen berajzolásának sem sok teteje van, mert nem a két termosztátot hasonlítja össze, hanem az eltérő hőmérséklettartományt. Ráadásul két termosztát esetén, ami meg értelmetlenné teszi az egészet.

Szerintem egy reális méréshez vissza kéne tenni a Computhermet és megnézni, hogy mit produkál az a nagyobb hőmérsékletkülönbségek esetén. Az eredményekre kellene aztán burkológörbét tenni, de nem lineárisat, amilyet én tettem, mert ez nem egyenesarányosság szerint alakul.

A jelenlegi közös tartományra nem illesztettem burkológörbét, de ha tennék, szerintem úgy látnám, hogy a Honeywell kisebb fogyasztású.

Érdekelne az is, hogy ha a kazán be van kapcsolva, akkor mindig fogyasztja-e a gázt, mert ha csak keringet az szerintem nem baj. Márpedig az olvasottak alapján a Honeywell sokszor járatja a kazánt "csak úgy", mely során nem biztos, hogy annyi gáz el is fogy. Pl: az én kazánom az elején gyújtás előtt fél percig csak keringet. Azt a termosztát működésnek veszi, holott a gáz nem fogy. Ha pl. 5x1 percet megy a kazán, akkor csak 2,5 percig fogyaszt gázt, míg ha 1x5 percig megy, akkor 4,5 percig fogyaszt gázt, most tételezzük fel, hogy a gázfogyasztás konstansnak tekinthető. Ezért akár még így is kijöhetne, hogy a Honeywell gazdaságosabb.

Várom válaszát!

Üdvözlettel:
Péter

[ Előzmény: (186) ] 2008-01-08 11:08:40
nandi(188)

Kedves Péter!

Amiket én olvastam ilyen témában, abból az jött ki, hogy a hőigény alapvetően a hőmérsékletkülönbségtől függ egyenes arányban. Ez logikus is.

Azt nem vizsgáltam, hogy milyen hőmérséklet változás tartozik egységnyi hőbevitelre különböző kiindulási hőmérsékletek mellett. Számomra ez nem túl érdekes.

"Sajnos" ez egy lakott ház, és tudományos okokból nem főzhetem ill. fagyaszthatom meg a családot :-)

Az említett pontosítási lehetőségek igazából csak elméletiek, mivel nincs egy ugyanolyan kontrollházam és ugyanolyan viselkedésű kontrollcsaládom, ahol a computherm termosztáttal párhuzamosan mérhetnénk.
Erre a problémára az lehet a megoldás, hogy sokat mérünk, a ponthalmaz statisztikai jellemzőit vizsgáljuk, nagy számosság mellett a hibák kiegyenlítődhetnek.

Ha nem jutok semmire a cm907 atparameterezesevel, vissza teszem a computhermet, hogy hasonló kulso hőmérsékleti viszonyok mellett legyenek méréseim azzal is.

De ez még odébb van. ha megváltoztatok valamit, minimum 3 teljes napot szoktam utánna mérni, hogy a szórásból rossz következtetéseket elkerüljem.

Ennyi idő alatt viszont már az időjárás is megváltozhat. Még szerencse hogy a mért ponthalmazoknak van egy közös térrésze. A közös térrészre egyébként javaslatának megfelelően meg fogom csinálni az új trendvonalakat.

A kazánom nem lángmodulációs, ha ég a láng, akkor az egy időegységre eső fix fogyasztás. A kazán működési adatokat nem a termosztát áramköréről veszem, hanem a kazán gázszelepének áramköre van megcsapolva. Vagyis nem mérem bele azt az időszakot, amikor a termosztát ugyan vezérli a kazánt, de a gázégő már lekapcsolt a fűtőviz beállított hőmérsékletének elérése miatt.

Az a baj, hogy olyan tudományos alaposságú termosztát-tesztet még nem láttam, ahol tényleg előállították volna a kontrol körülményeket. A cm907 közkeletű gazdaságossága ezek fényében is max marketing szövegnek tekinthető. Azt természetesen elfogadom, hogy a szabályozása sokkal finomabb, kisebb a hőingás, mivel ezt magam is kimértem. De a gazdaságosságot eddig semmilyen mérésem nem igazolta.

A hőingás ábrázolása cm907 esetében:
http://kepkuldes.com/show.php?img=770_honeywellcm907.jpg.html

A hőingás ábrázolása computherm esetében:
http://kepkuldes.com/show.php?img=771_computherm.jpg.html

a grafikonokon látható az óriási különbség a cm907 javára.

üdv: Szabó Nándor

2008-01-08 13:11:41
nandi(189)

Kedves Péter!

A mért pontok közös térrészére megcsináltam a trendvonalat.
Érdekes az eredmény, ugyanis 18 celsius fok alatti kulso/belso különbség alatt a computherm mutatkozik takarékosabbnak. 18 fok kulonbség felett viszont a cm907.

Meg tudja ezt valaki magyarázni?

http://kepkuldes.com/show.php?img=772_cm907computhermosszahasonlitas.jpg.html

üdv: Nándi

[ Előzmény: (188) ] 2008-01-08 14:19:59
phegyi81(190)

Kedves Nándi!

Megkérdeztem a sógorom, aki szabályozástechnikával foglalkozik.

Azt mondta, hogy végeredményben, napi szinten valóban lineárisan alakulnak a dolgok: ezt az egészet úgy kell elképzelni, mint egy olyan rendzsert, amit melegít a napsütés és az energiahordozó, miközben hűt a környezet. Ha napi szinten kiátlagolod, akkor valóban lineárisan alakul a befektetett energia.

Amire én gondoltam az az, hogy a fűtésrendszer teljesítménye nagyon függ az aktuális hőmérséklettől, hiszen különböző mértékben de egyszerre befolyásolja a hőmérséklet aktuális értékét a fűtővíz hőmérséklete, a kinti hőmérséklet, az előző pillanatbeli érték és minden mindnekit befolyásol, amitől az egész marha bonyolult lesz, nem pedig lineáris. De mivel napi szintű átlagról van szó, a teljesítmény ingadozása itt már nem játszik: bevitt és elvesztett energia van csak.

Megkérdeztem hát az anomáliákat is.

Amire azt mondta, hogy akármilyen trend jön is ki: az origón át kellene mennie. Annak, hogy ez nem így van, és a nagy szórásnak pedig oka az, hogy a rendszer nem veszi figyelembe a napsütés és a szél erejét, ami pedig nagyonis számottevő: mi se fázunk -3 fokban, ha nem fúj a szél, míg akár 5 fokban is fázunk, ha fúj. A szél iránya és erősségének függvényében újabb tengelyeket kellene felvenni... Szintén elméleti megközelítés: nincs rá lehetőség. Ami lehetséges viszont, hogy csak szélcsendben mérni...

A gazdaságosságról egészen megdöbbentő dolgot mondott a sógor, ami értelmetlenné tesz itt minden további méricskélést - bár örülnék, ha valaki rácáfolna.

Ha nem vagyunk otthon, nyilván nem fűtünk, mert drágább egy szinten túl melegen tartani a falakat, mint hazajövetelkor emelni kicsit a hőmérsékletén.

De mikor otthon vagyunk, akkor sógorom szerint a termosztáttól függetlenül fog alakulni a fogyasztás. Két technika elképzelhető sarkítva: állandó a hőmérséklet, vagy túllövünk-lehűlünk. Az átlaghőmérséklet mindkettő esetében ugyanannyi. Ezért hosszú távra (órákra) nézve kvázi egyensúly van a bevitt és a kiment hőenergia között: annyi megy be, mint ki - összességében. Bevinni energiát csak a gázról tudunk, a többi adottság, vagy nem adottság. A lényeg az, hogy mindkét esetben ugyanannyi energiát kell bevinnünk ahhoz, hogy az átlaghőmérsékletet tartsuk.

Ha a hőleadást állandónak vesszük. Ugyanis amin lehetne vitatkozni az az, hogy magasabb hőmérsékletű falról gyorsabban távozik a hő, mint alacsonyabb hőmérsékletűről. De túllövöldözés esetében van melegebb és hidegebb falunk is, mint az átlaghőmérséklet, és nem is biztos, hogy a túllövés akkora, hogy értelme legyen ezzel foglalkozni.

Kinek mi a véleménye?

Üdv:
Péter

[ Előzmény: (189) ] 2008-01-08 17:03:18
nandi(191)

Kedves Péter!
Szerintem sem lehet termosztáttal egy ház hőigényét csökkenteni. Viszont az adott fűtőberendezés optimális működtetését meg lehet célozni.
A hőigény ettől nem csökken, viszont lehet hogy az elfogyasztott fűtőanyagból kevesebb is elegendő. A végcél úgyis ez. Most azon morfondírozok, hogy rontja -e a fajlagos gázfogyasztást a sok ki/bekapcsolás, jobb e az inkább kevesebb számú, de hosszabb időtartamú kazánmenet. Kazánszakértők ne kíméljenek!

üdv: Nándi

[ Előzmény: (190) ] 2008-01-09 07:58:13
maszika(192)

Szervusztok !

Én 1 hónapja használok CM927-es RF Termosztátot.
A feladat a következő volt: Adott egy családi ház, két szinttel, egy régi FÉG cirkóval. A probléma a megoldatlan zónaszabályzás volt. Mivel nem akartam födémet fúrni, és rengeteget kábelezni, a következő konfigurációt hoztam létre: 2 db VC4013-as zónaszelep, 2db CM927 RF termosztát, és 3 db HC60NG Relémodul.
Mindkét termosztát vezérli a saját zónaszelepét a relémodulokon keresztül, valamint mindkettő fűtésigényt ad a kazánnál lévő relémodulnak. Ezen felül az egyik termosztát szinkronizálóként lett aktiválva. Tapasztalatok 1 hónap működés után:

A termosztát renkívül precizen szabályoz ! Fél fokon belül van az ingadozás beállt rendszer esetén. A ciklusszám 6/óra, a minimum kapcsolási idő 1 perc.
Pl. a felső szinten, 20 fok alapjel esetében, a kitöltési tényező 11 és 26 % között mozog. (a 10 perces ciklusokban a kazán 1p6mp töl 2p36mp ig üzemel). Épp ezért értelmetlennek találnám a min bekapcsolási idő megemelését, mert ezzel a szabályozás gyönyörűen működő algoritmusát korlátoznám. Pl megemelés 4 percre egyenlő lenne 40% hőigénynek, ami túlfűtést eredményezene, majd cikluskimaradást, ezáltal hőingadozást. A fent említett működési idő leginkább az egy, másfél perchez áll közel, mint a kétésfél perchez. A 2,5 percet akkor mértem, amikor pl egy aktiv ciklus közben ment a bojler, igy a szakaszoló miatt a kazán nem gyújtott be, és a kiesett hőtermelést a termosztát a következő ciklus emelt kitöltési tényezőjével kompenzálta. Szerintem a ciklusszám 6 ról 3 ra csökkentése sem szerencsés, mivel igy 20 percre növekvő ciklus alatt a radiátorok sokkal jobban visszahülnek, és kétlem, hogy dupla kitöltéssel elérném a jelenlegi szabályzást. Így valószínűsitem a többlet gázfogyasztást 3 as ciklusszám esetén.
De nagyon nagyon várom a tesztjeitek eredményét. Sajnos nekem nincs módom pontos számitógépes mérésekre, a kitöltést mindössze stopperrel állapitom meg:)
A szinkronizáció is fantasztikusan működik a rendszernél. A szinkronjel nem az inditási fázisban, hanem a kikapcsolási fázisban helyezkedik el. Így pl ha az "A" termosztát 20% ot kér, a "B" 40%ot, akkor a kazán elindul, valamint "B" termosztát zónaszelepe nyit, majd 2 perc után hozzányit az "A" termosztát zónaszelepe, és összeségében 4 perc után az egész rendszer leáll. Ezáltal a rendszer kiküszöböli egy esetleges asszinkron miatti felesleges átfedés nélküli plusz kazánműködést.
Mindent összevetve teljesen elégedett vagyok a szabályzással.

Üdv. Jani

2008-01-09 08:06:04
nandi(193)

Sziasztok!
Nos, összejött 3 értékpár az "3ciklus, minimum5perc" beállítással. Ez sem tűnik gazdaságosnak.

http://kepkuldes.com/show.php?img=869_cm907computhermosszahasonlitas.jpg.html

Most visszaáltam a "3ciklus, minimum1perc" beállításra. Érteni nem értem, de a minmum bekapcsolási idő növelése rontott a helyzeten, ezért visszamegyek 1 percre.
Meglátjuk mi lesz az eredmény.

üdv:Nándi

[ Előzmény: (186) ] 2008-01-12 08:46:13
maszika(194)

Szia !

Ha megemeled 5 Percre, a rendszer 6-os ciklusszám esetén képtele 50%-os kitöltési tényező alatt dolgozni, 3 -as ciklus esetén képtelen 25%-os kitöltés alatt dolgozni. Ezáltal bekorlátozod a szabályzási algoritmust. Nálam szinte mindig 20% alatt van a kitöltés.

Jani

[ Előzmény: (193) ] 2008-01-12 10:37:49
maszika(195)

Szia Nándi !

Próbáld tesztelni a következő beállítással: Ciklusszám = 6, Min futási idő = 1 perc. Optimum = off, és lehetőleg programmentes vezérlés (állandó hőfok)

Jani

2008-01-12 12:19:53
nandi(196)

Szia
Én úgy tudom, hogy a minimum bekapcs idő úgy működik, hogy csak akkor indtja a kazant, ha a kiszamolt kazanmenet hosszabb mint a minimum futesido.

üdv:Nándi

[ Előzmény: (194) ] 2008-01-13 08:40:28
nandi(197)

Szia
Félek a 6-os ciklusszámtól, mert túl sokat kapcsolgatja a kazánt, és a kazán utókeringetése miatt gyakorlatilag egész nap folyamatosan menne a keringető szivattyú. Sok villany fogyna.
Az állandó hőmérséklet éjjel sok lenne, szeretjük az éjjeli hűvösebb lakást.

üdv:Nándi

[ Előzmény: (195) ] 2008-01-13 08:43:18
maszika(198)

Szia !

Nyilván minden konfiguráció más és más, a helyi viszonyok nem ugyan azok. Nálam pl nincs utókeringetés, mivel ez egy régebbi FÉG cirkó. Nálam a 10-20% közötti kitöltés a leggyakoribb, így megemelt min idővel a termosztát nem tudna normálisan kitöltést szabályozni. Véleményem szerint a min idő 1 perc a legjobb állítás, hiszen ha több az igény, azt a termosztát százalékosan be tudja lőni (így a szabályzás 10-100%), mig egy megemelt min idővel, pl a 40% alatti kitöltés gyakorlatilag megszűnik (Szabályzás 40-100% ra redukálva). (4perc, 6 ciklus esetén).
Ha a termosztát csak akkor indit ha a kiszámolt kazánmenet hosszabb mint a min idő, akkor gyakorlatilag a fenti 4perc 6 ciklus esetén a 40% alatti hőigénynél képtelen lesz fűteni a rendszer, ezáltal cikluskimaradásokat okozva, valamint hőingadozást a szobában, és többletfogyasztást. Szerintem hagyjuk meg a termosztát teljes széles spektrumát szabályzás terén (tehát min idő 1 perc), a ciklusszámmal pedig lehet játszani hogy 6 vagy 3 , ez lehet helyi viszonyok függvénye is, hogy melyik a gazdaságosabb, de nálam egyértelműen a 6os ciklus a nyerő.

Üdv. Jani

[ Előzmény: (197) ] 2008-01-13 10:51:09
maszika(199)

Szió !

A következő tesztet végeztem el az imént: A ciklusszám maradt 6, viszont a min bekapcsolási időt felemeltem 4 percre. Az eredmény: a kazán mindenképp bekapcsol 4 percre ! A 10 perces ciklus így a következőképp alakult:
6 perc üzemszünet, majd a kazán elindul, de a zónaszelepek ZÁRVA maradnak. Ez így is marad egészen a 8,5. percig, amikor is az egyik zónaszelepem megnyit, majd 8perc 50mp nél hozzányit a második zónaszelep is, és a 10. percnél minden leáll. Majd a 6 perces szünet után ujra megy az egész előről.
Így a rendszerem működése teljesen fals lett :) Mivel a hőigény a két termosztáttól mindössze 12 és 15 % volt, a kazán teljesen feleslegesen üzemelt 2,5 percen keresztül minden ciklusban !
A fentiekből kiderül, hogy függetlenül az alacsony kitöltéstől a kazán mindenképp üzemel 4 percen át. Mivel a min bekapcs idő csak a kazánműködésre vonatkozik, a zónaszelepek relémodulja továbbra is csak a kívánt kitöltéssel dolgozik. A minimum bekapcsolási ideje a zónaszelepeknek 30 mp. (nem változtatható). Most azonnal visszaállítottam az 1perc min beállítást a kazánnak, és kipróbálom a 3-as ciklust, hogy a kitöltések hogy alakulnak.

Üdv. Jani

2008-01-13 12:04:27
pegan(200)

Tisztelt Szakértő!

A jelzett típusú távérzékelőt megvettem, és fel is szereltem az előírásnak megfelelően. Sajnos azonban amikor átállítottam a termosztátot (10:SS-es paraméter 2-re) akkor -38,5°C-os szobahőmérsékletet jelzett ki. A vezetékezést visszaellenőriztem, az rendben van. Ezután rámértem a két csatlakozó pontra (a lekötött távérzékelőn) és szakadást jelzett a műszer. Ekkor arra gondoltam, hogy talán a távérzékelő hibás. Az üzletben kicserélték a távérzékelőt egy másikra, de ugyanazt tapasztalom, mint az elsőnél. Nem hiszem, hogy mind a kettő hibás lenne.
Mit csinálok rosszul?

Köszönettel:
Pegán Róbert

[ Előzmény: (180) ] 2008-01-15 18:34:58
nzsolt(201)

Üdv Mindenkinek!
Szeretném én is megosztani tapasztalataimat. 2006 decemberben cseréltuk ki a konvektorokat központi fűtésre, és a CM907-et választottam megnyerő külseje, és széles körű beállíthatósága miatt. Sokáig figyeltem és írogattam a napi fogyasztásokat, és mindíg foglalkoztatott a sűrű ki-, bekapcsolgatása (sajnos hangos a reléje). Próbálkoztam minden féle beállítással, de jelentős változást nem hozott. Talán a min. bekapcs idő=5 perc, aminél csökkent egy kicsit a bakapcsolgatások száma.
A 3-as ciklusidőt választottam, az éjszakai órákban szinte minden 20 percben 1perc működési idő, kb. 35-40 fokos fűtővizet eredményezett, amiről laikusként azt gongoltam, hogy nem lehet jó hatásfokú, és nem használ a kanzánnak sem.

Gondoltam egyet, és vettem egy computerm-et. A napi fogyasztás (hasonló külső hőmérséklet mellett) 3-4 köbméterrel csökkent, ami szerintem a hosszú bekapcsolási időből ered, az által, hogy a kazán eléri a beállított vízhőmérsékletet (kb.70fok), majd leáll és csak a szivattyút működteni, majd megint fűt, és aztán csak keringteti a vizet. Így a csövekben a 70 fok körüli víz kering, ami a megfelelő hőteljesítmény leadja.
Nagyon sajnálom a 907-et, de nállam nem vált be.
Vagy van más magyarázat?

2008-01-24 06:39:57
kovakata(202)

Társaházunkban hőmennyiségmérő méri a lakások fogyasztását. Nálunk a termosztát nem vezérli a szelepet (VXP4715), így ez állandóan nyitva van, a rugó beszorul és dől be a meleg. Sokszor "megszerelték", minden cserélhető alkatrészt kicseréltek, lecserélték a rendszerben a vizet, hátha piszkos... A tervezőmérnök újra szabélyoztatta a nyomást, eredmény semmi. A kivitelező cég szerelője a végén azt mondta, nem tudja megcsinálni. Most itt tartunk, kérdés: mi lehet a hiba, kihez lehet fordulni bevizsgáltatni a rendszert. Még garanciás!!Minden tanácsért nagyon hálás lennék. Kata

2008-02-15 10:23:56
mcsaba(203)

Tisztelt Honeywell .BG!

Köszönöm az előző kérdésemre adott válaszát!
Újra Önhöz fordulnék kérdéseimmel.

Hogyan tudok egy HC60NG vevőegységre több eszközt, például 3 darab CM927 rádiós termosztátot feltanítani? A Telepítési Útmutatójában van egy rész „Összehangolás és újra-összehangolás” címmel, de ez csak 1 eszközre írja le a folyamatot.

Lehet-e külön megvásárolni a HC60NG vevőt, és ha igen hol? Már régóta keresem ezt a vevőt külön, de csak más eszközzel együtt „rendszercsomagban” találtam az üzletekben.
Valamelyik magyarnyelvű leírásában olvastam, hogy elméletileg lehet kapni külön is.

Előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Mészáros Csaba

2008-09-17 10:43:20
Bacska(204)

Valaki !!!!
Aki tud, legyen szíves segíteni. Van egy CM67.em és a vevő egységen villog a piros LED, az egység nem kapcsol, de kézzel kapcsolható. Mi az oka és hogyan lehet a hibát elhárítani ??
Köszönettel:
Balla Attila

2008-11-17 11:24:23
ktunde(205)

Kedves Honeywellesek!

Én is egy CM67-tel rendelkezem, s a már korábbi problémával küzdök, azaz a relé igen zavaró kattanásával. Eddig is bosszankodtam miatta, de most babát várok, s az ő nyugalma érdekében szeretnék bármilyen megoldást találni rá...

Az élteti bennem a reményt, hogy a szüleimnél is pont egy ilyen termosztát található, s náluk egáltalán nem kattog!!! Nincs más, csak a csere (s mostantól ők bosszankodjanak)? :-(

Köszönöm válaszukat, üdvözlettel:
Tünde

2008-11-20 14:17:39
ssarosi(206)

Üdvözletem.
Egy régi CM51-el rendelkezem. A 10-es hozzászólásban adott válaszra (leírás) nem szerepel a ciklus és annak hosszának beállítási lehetősége. Egy olasz oldalon ugyan megtakáltam, de ebből az derül ki hogy a ciklus 6 és 12 között, az idő pedig nem változtatható. Kérdésem: ez tényleg így van (nem tudok olaszul)? A fűtési rendszerem Vaillant nem modulációs (állandó teljesítményű kazán) nagy radiátorokkal (kb. 400 liter vízennyiséggel). Melyik típusú termosztátot kellene megvennem, amely alkalmas lenne a rendszerem vezérlésére?
A CM51 túl sokszor kapcsol be 1 percre, ami szerintem pazarlás.
Köszönettel: Sárosi Sándor

2008-12-25 10:59:32
ssarosi(207)

Bocs a helyesírási hibákért, de az új üzenet ablak nem igazán alkalmas a hozzászólás áttekintésére elküldés előtt.

2008-12-25 11:04:35
ssarosi(208)

Na mégegyszer.

Üdvözletem.

Egy régi CM51-el rendelkezem.
A 10-es hozzászólásban adott válaszra (leírás) nem szerepel a ciklus és annak hosszának beállítási lehetősége.
Egy olasz oldalon ugyan megtaláltam, de ebből az derül ki hogy a ciklus 6 és 12 között, az idő pedig nem változtatható.
Kérdésem: ez tényleg így van (nem tudok olaszul)?
A fűtési rendszerem vaillant nem modulációs (állandó teljesítményű kazán) nagy radiátorokkal (kb. 400 liter vízmennyiséggel).
Melyik típusú termosztátot kellene megvennem, amely alkalmas lenne a rendszerem vezérlésére?
A CM51 túl sokszor kapcsol be 1 percre, ami szerintem pazarlás.

Köszönettel: Sárosi Sándor

2008-12-25 11:11:33
ssarosi(209)

Azt hiszem ez a fórum megkaphatja az érdektelenség miatt bezárva feliratot, de mondhatjuk úgy is hogy "döglött".

2009-01-15 22:40:18
Honeywell.BT(210)

A CM51-es termosztát nem rendelkezik az említett funkcióval, nem állítható a minimális bekapcsolási idő.
A CM907-es típus a jelenlegi legjobb programozható digitális termosztát.
Sok állítható paraméterrel rendelkezik, tanulmányozásra letölthető az online termékkatalógusból a CM907-es típus alatt.
A sok ki-be kapcsolás nem pazarlás, mert a termosztát csak a kazán be-ki kapcsolási idővel tudja szabályozni a helyiség hőmérsékletet és annak pontosságát.

[ Előzmény: (208) ] 2009-01-27 15:14:27
Honeywell.BT(211)

Kedves Tünde!

A babához gratulálok.
A CM67-es termosztát relé segítségével kapcsolja a kazánt, ez minden esetben kattanással jár.
A kattanás hangja függ a helyiségtől, mennyire vízhangzik, illetve a környezeti zajoktól is.
Javítani a készüléken nem tudunk ez gyárilag így van összeépítve. Természetesen a beépített relék hangja is lehet kismértékben eltérő.

[ Előzmény: (205) ] 2009-01-27 15:24:38
Honeywell.BT(212)

A vevőegységen a piros led villogása az összetanítási üzemmódot vagy azt jelzi a termosztát és a vevőegység nem tud kommunikálni.
Meg kell ismételni az ÖSSZETANÍTÁSI folyamatot a leírtak szerint.
Ha nincs meg küldjön egy e-mailt és elküldöm.

[ Előzmény: (204) ] 2009-01-27 15:31:16
Memento(213)

Tisztelt Honeywell!

Bevallom őszintén, nem nagyon értek a termosztát működéséhez, egy problémám lenne.

A cirkófútésem nem hajlandó leállni. Ha lentebb veszem a fűtést a termosztáton (azt hiszem egy régebbi Honeywell termék, tehát semmi digitális kijelző), akkor egy idő után úgy gondolja, hogy el kell indítani a rendszert.
A másik, hogy a víznyomásom folyamatosan nő a rendszerben.
Ha lentebb is tekerem a termosztátot, az akkor sem kapcsol le.
Megnézte egy szerelő, azt mondta, hogy a termosztáttal lehet baj. Kérdésem lenne, mégis milyen baja lehet? Esetleg egy cserére lenne szükségem?


Köszönettel:

Babos György

2009-02-02 14:28:53
Kata(214)

Tisztelt Honeywell!

Tájékozódtam már a korábbi fórum hozzászólások kapcsán, hogy mit is jelent az optimalizáció a CM67 esetében, tehát tudom, hogy mi ez, ill. hogyan kell ki ill. bekapcsolni a funkciót.

Az eddigi válaszaiból azt szűrtem le, hogy az adott időpontra adott hőmérsékletre való felfűtés akkor történik, ha az optimalizáció aktív, azaz a termosztát kijelzőjén látom az OPT feliratot.

Én több, mint 3 éve használom ezt a termosztátot és az időpontra felfűtés maximálisan működik úgy, hogy az OPT felirat nincs a kijelzőn.
Párszor már volt rá példa, hogy megjelent, de aztán eltűnt.

A közelmúltban pár napra elutaztunk, így a hőmérsékletet AUTO üzemmódban 12 fokra állítottuk, majd a hazaérkezés idejére megadtuk a szokások 22 fokot.
Hazaérkezve azt tapasztaltuk, hogy a kijelzőn ott volt az OPT, a radiátorok tűzforróak, a kazán indokolatlanul megy, hiszen a kívánt hőmérsékletet a termosztát szerint már elértük.
Azóta folyamatosan ez a helyzet, azaz a kívánt hőmérséklet már meg van, ugyanakkor a termosztát bekapcsol és a kazán fűt.( pl 19 fok a kívánt hőmérséklet, már 22 van, de fűt a kazán).

Kérem szíves segítségét a kérdés megoldásában.

Köszönettel,
Kata

2009-02-18 11:39:42
Honeywell.BT(215)

Tisztelt Babos Byörgy Úr!

A termosztát elektromos bekötését kellene ellenőrizni, mert a leírtak szerint fordítva múködik ( Ha lentebb veszem a fűtést a termosztáton, akkor egy idő után úgy gondolja, hogy el kell indítani a rendszert ).
Ha letekeri a termosztátot akkor le kell álnia a rendszernek, nem elindulni.
A lomhaság oka lehet a termosztát megnövekedett kapcsilási hiszterézise vagy rossz bekötés.
A termosztát csere sokat javíthat a rendszer működésén, javasolt típus:CMT907 digitális szobatermosztát.
A víznyomás változás valószínüleg a tágulási tartály hibás beállításából vagy meghibásodásából adódhat.
Javaslom hozzáértő szerelő megkeresését.


[ Előzmény: (213) ] 2009-02-20 16:56:49
Honeywell.BT(216)

Tisztelt Kata!

Az optimalizáció megtanulása több napot vesz igénybe hasonló idöjárási körülmények mellet, azért, hogy a felfűtési idő megközelítően merhető legyen a termosztát által.
A legegyszerűbb megoldás az elemek kivétele rövidebb időre, ekkor törlődik a tárolt adathalmaz. Ezután visszahelyezve az elemeket újra beállítani a termosztátot az általános és a paraméteres felületen is és hagyni, hogy újra megtanulja az optimalizálást.

Üdv:BT

[ Előzmény: (214) ] 2009-02-20 17:06:29
ant(217)

Üdvözletem!

Egy CM67-es termosztátunk van, Ferroli Domitop kazánnal, radiátoros rendszerrel. Alapjában véve minden rendben van, de azt vettem észre, hogy pl. 22 fokra van beállítva a hőmérséklet, a termosztát is ennyit mutat, mégis beindul a kazán. A korábbi hozzászólásokból azt látom, hogy ez normális viselkedés, de érzésem szerint túl gyakran kapcsol be. Ha jól értettem, akkor ez a viselkedés állítható (ciklusidő, minimum fűtési idő), csak azt nem tudom hol/hogyan. Mivel a kézikönyv már a múlté, ezért a beállításhoz kérnék egy kis segítséget.

Előre is köszönöm a választ!

2009-03-09 20:40:10
Honeywell.BT(218)

Küldjön egy e-mailt a tamas.bundy@honeywell.hu címre és elküldöm a kért leírást.

Üdv:BT

[ Előzmény: (217) ] 2009-04-27 08:52:18
Honeywell.BT(219)

A helyes e-mail cím: tamas.bundy@honeywell.com

Üdv:BT

[ Előzmény: (218) ] 2009-04-27 09:03:03
rvarnai(220)

kedves szakéető!9 éve használom a cm67-et.korábban is néha voltak hasonló hibák,de jól működött.mostanában változó napokon és változó időben a hőmérséklet jelző hirtelen alacsony hőmérsékletet jelez,pl.14fokot és emiatt vadul fűteni kezd a kazán.90 százalékban jól működik.mi a hiba,mi a teendő? köszönöm.várnai róbert

2009-12-29 13:49:58
HONEYWELL.BT(221)

Ez a hibajelenség abban az esetben, ha az elem jó a készülék meghibásodását jelzi.

Üdv:B.T.

[ Előzmény: (220) ] 2010-02-12 15:18:04
tdizsolt(222)

Igen Tisztelt Honeywell!
A segítségét szeretném kérni néhágy dologban.Egy effektív új építésű családi házban lakunk(4 éve épült),eddig egy ÉTI25-össel fűtöttünk,a gázszámlát nem ecsetelem...:)CM67-es termosztátunk van,ami rendkívül jól működött eddig is,bár használati útmutató híján(azóta beszereztem) a gyári értékekkel üzemelt.A elmúlt hetekben vásároltunk egy SD KLZ 30-as hőközpontot.A kérdésem egyik része ehhez fűződik.Olvastam erről a kazánról,hogy opcionálisan kapható hozzá külső hőmérséklet érzékelő,mivel beépített időjáráskövető szabályzóval van szerelve.Tehát egyrészről összeegyeztethető e az időjáráskövetés a CM67-sel,illetve van e értelme ezzel foglalkozni egyáltalán.Úgy tudom ez a rendszer működés közben felülbírálja a szobatermosztátot,ami nem minden esetben jó dolog(pl. fázik a gyerek vagy én:) ).A másik kérésem/kérdésem az,hogy tudna e egy kezdeti beállítást ajánlani a szóban forgó kazánhoz.A ház paraméterei a következők:
Cca.120nm. egy szintes 38-as Porothermből épült 7cm nikecell szigeteléssel,K1.1 ablakok és 11db Romantik alu radiátor van a házban.
Válaszát előre is köszönöm,remélem nem voltam túl hosszú.
Üdvözlettel:
Tdizsolt

2010-08-16 09:57:14
zskorpas1(223)

Tisztelt Honeywell,

Elérhető még valahol a hozzászólásban említett cm51 használati utasítás?

Köszönettel
Korpás Zsolt

[ Előzmény: (11) ] 2011-10-13 16:01:29
Honeywell.BT(224)

A Cm67-es termosztát a helyiség hőmérsékletét figyelve gondoskodik a túlfűtés elkerüléséről, ami abban az esetben következik be, ha az újonnan vásárólt hőközpont beavatkozik a helyiséghőmérséklet szabályozásba. Hőigény bemenetre kell bekötni a termosztátot, amely a hőközpont leírásban található meg. Minden más megoldás kivéve a helyiségenkénti zónaszabályozás vezetéknélküli készülékekel, pontatlan, gazdaságtalan megoldást eredményez.
Ha kérdése van az elérhetőségem a www.honeywell.hu oldalon megtalálható.

[ Előzmény: (222) ] 2011-10-17 11:20:49
Honeywell.BT(225)

Tisztelt Korpás Zsolt!

Küldjön egy emailt és elküldöm.
tamas.bundy@honeywell.com

[ Előzmény: (223) ] 2011-10-17 11:25:32
Artúr(226)

Tisztelt BT!

Több topicot is végigolvastam a honlapjukon, hátha választ találok az alábbi kérdésemre: vegyes rendszerhez (minden helyiségben padlófűtés és radiátor is van,) Termomax Amica Condens PAB2 RK kazánhoz van szükségem két termosztátra, egyik a padlófűtés körét, másik a radiátoros fűtés körét kéne, hogy vezérelje. Milyen megoldások elképzelhetőek egy ilyen esetben. Tudna nekem tanácsot adni?
Előre is köszönöm!

2011-10-20 08:33:22
gtoni(227)

Tisztelt Honeywell!

A fűtésrendszert szeretném egy kicsit átalakítani. Az alapvető probléma, hogy a tetőtér jobban átmelegedik mint a földszint. Ezért egy zónaszeleppel szeretném leválasztani a földszinttől. Azt már tudom, hogy 2 járatú szelepre van szükségem csak nem tudom melyikre. A VC SPDT vagy a VC SPST-re. Van egy Honeywell CM 67 termosztátom, ezzel szeretném vezérelni. A lényeg az lenne, ha felső hőmérséklet eléri a kívánt hőfokot, akkor válassza le a rendszerről és csak az alsó részen keringjen a meleg víz. Köszönettel.

2011-10-27 20:51:20
ibmok(228)

Tisztelt Honeywell!

Van egy Buderus G-124x típusú kazánom egy HS-2102 SO vezérlőegységgel, amihez szeretnék
szobatermosztátot vásárolni. A Buderusnál a BFU vagy a BFU/F termosztátot ajánlották, de
az én problémámat nem oldja meg, méghozzá azt, hogy a kazán feleslegesen ne menjen.
Szeretném ha a szobában a megfelelő hőmérséklet elérése után a termosztát lekapcsolja
a kazánt és csak akkor induljon újra ha a hőmérséklet lecsökken. A cég szerint ilyen sajnos
nem lehetséges,amit egyszerűen nem értek, hogy miért? Tudnak ajánlani valami megoldást nekem?

2011-11-12 15:05:44
HONEYWELL.BT(229)

A Honeywell programozható termosztátok a pontos helyiséghőmérséklet tartásra lettek kitalálva. Ez a feladat csak a kazán be és kikapcsolási idők változtatásával oldható meg, mert ennek a leg alacsonyabb a fűtési költsége.
Amennyiben a beállított és a mért hőmérséklet megegyezik akkor a következő mérési ciklusban ( paraméterlistából állítható ) nem kapcsol be a termosztát. Így működik a CM907-es Honeywell termosztát leegyszerűsítve.

[ Előzmény: (228) ] 2012-01-03 17:34:12
HONEYWELL.BT(230)

A VC4013-as motor alkalmas az említett feladatra, amennyiben kazánt vagy szivattyút is kell indítani akkor a VC4613-as végálláskapcsolóval ellátott változat kell.

[ Előzmény: (227) ] 2012-01-03 17:36:39
HONEYWELL.BT(231)

A VC sorozatú szelepekkel és szelepmozgatókkal és aCM907-es termosztátokkal szétválasztott zónaszabályozást javasolom.

[ Előzmény: (226) ] 2012-01-03 17:39:09