[ Fórum ] [ Bejelentkezés ] [ Kijelentkezés ] [ Jelszó változtatás ]
[ Témakörök ] [ Topikok ] [ Időben növekvő ]

A hozzászólások helye:Szénmonoxid vészjelző / Szénmonoxid vészjelző

Gyepi(32)

Nyomatékossá szeretném tenni az előzőekben feltett kérdésemet! Vásárolok egy készüléket, és nem tudom kipróbálni, hogy el tudja e látni a feladatát?

2013-02-05 14:39:12
Gyepi(31)

Hahó! Van ott valaki?

2013-02-01 13:52:48
Gyepi(30)

Vásároltam egy H450EN tipusú érzékelőt. Szeretném kipróbálni, de nem azt, hogy a hangszóró megszólal egy gombnyomásra, hanem, hogy érzékeli e a szénmonoxidot. Tanácsoljon egy olyan lehetőséget, amit egy átlag háztartásban is kivitelezhető. Pld.: tarsa az autó kipufogó csövéhez. Ezt persze nem szeretném, mert kormos lesz, vagy árt a készüléknek. Fontos, hiszen a családom élete függhet tőle. A szakboltban nem tudtak semmit javasolni!?

2013-01-31 14:42:53
menyetfeher(29)

Tavaly vettünk egy CO jelzőt (Honeywell C8600A1000). Idáig semmi gond nem is volt vele, megnyugtatott megléte. Idén nyáron új kályhát rakattunk. A fűtési szezon elindulása óta rendszertelen időközönként riaszt a készülék. A szomszédok miatt most már mindenhová magunkkal visszük. Kérdésem az lenne, hogy elképzelhető-e a készülék téves riasztása, ugyanis a cserépkályha teljesen le van zárva,vagyis a kályha tűztere kizárólag a kémény fele van nyitva. Azért sem értjük, mert a nem most tanuljuk a fűtést, tudjuk mikor kell lezárni és a riasztások általában több órával a lezárást követően történnek. Az elmúlt pár nap "cirkusza" után ma hazaérkezésemet követően a táskámba maradt és onnan riasztott. Teljesen tanácstalan vagyunk. Hová lehet a készüléket bevinni felülvizsgálatra?
válaszukat előre is köszönöm,
V. K. Sarolt

2011-10-19 17:16:14
rokus(28)

Hát ez jó most jelent meg az új hozzászólás eddig nem jelent meg sehol. Hát kérdezem C8600A1000 Szén-Monoxid vészjelző tesztje teszt gomb lenyomva egy idő után hangot ad és két ciklusban is jelez és a led villog többszőr ,de nem teszi ezt? MI lehet a gond ? Két éves a készülék Ma cseréltem benne elemet.?

2011-03-17 19:54:17
HONEYWELL.BT(27)

Tisztelt B.András!
Tegye a készülékek a galériára, mert a felfelé áramló levegő oda is eljut, és ott alszanak is.

[ Előzmény: (26) ] 2011-02-14 12:50:54
BariA(26)

Tisztelt Forgalmazó!
A napokban vásároltam önöktől egy SF450En modellű szénmonoxid jelzőt. Miután elolvastam a fórumot sem tudom pontosan, hogy hová is szereljem fel, ebben kérnék most segítséget.

Kis alapterületű lakásom egyetlen szobájában fél alapterületnyi galériát alakítottam ki. A lakás egyetlen gázüzemű készüléke, a gázkonvektor (kéményes elvezetésű) a szoba galéria széle alatt helyezkedik el. Tehát a készüléktől felfelő szálló meleg levegő jórészben megáll a galéria alatt. A kémény ellenőrző-tisztító nyílása is a galéria alatti sarokban van. Aludni viszont a galérián tervezünk. A galéria fából készült ugyan, de gipszkartonnal van borítva alulról.
Tehát a kérdés: a gázkonvektor felé, a galéria alá kb 30 centivel (ebben az esetben a gázcső mögé és az elvezetőcső mellé kb 10 centivel) vagy a galéria feletti mennyezet alá kb 30 cm-el helyezzem el a készüléket, hogy megfelelően működjön?

Segítségüket előre is köszönöm:

Tisztelettel:
B. András

2011-01-20 14:26:57
HONEYWELL.BT(25)

Tisztelt Bari!

A CO vészjelzők szenzora a levegőben lévő gázok (CO)hatására jelez. Jelzést követően el kell hárítani az esetlegesen felmerült műszaki problémát és a C8600A1000 vészjelzőt ki kell szellőztetni ( nem 1 percig ). Ezt követően a készüléknek nem szabad jelezni, ellenkező esetben vagy még mindig gázveszély van, vagy nem lett jól kiszellőztetve a készülék, illetve lehet hibás is. Garancia időn belül a vásárlás helyszínén kicserélik.

Üdv:B.T.

[ Előzmény: (24) ] 2010-02-12 15:37:22
bari(24)

Tisztelt Cím!
Kb. egy hónapja vásároltunk egy C8600A1000 Honeywell CO riasztót. A készülék, a vásárlás óta 3-4 naponként riaszt. Elemet cseréltünk , szakember ellenőrzött minden konvektort, de hibát nem talált. A készülék viszont 3-4 naponta kitartóan riaszt. Mi lehet a riasztás oka? Igaz, hogy minden riasztás után veszít az élettartamából a készülék? Akkor mi már most cserélhetjük, mert hatszor már biztos riasztott.
Várjuk válaszukat.
Köszönettel: Bari

2009-11-02 18:52:36
Honeywell.BT(23)

A leírt jelenségből arra lehet következtetni, hogy a készülék hibásodott meg. Javasoljuk új készülék vásárlását.

Üdv:BT.

[ Előzmény: (22) ] 2009-04-27 09:09:36
robi(22)

Tisztelt Cím!

A következő probléma miatt fordulok Önökhöz. Van egy hároméves CO riasztónk (Honeywell C8600A1000), amely az utóbbi időben többször riasztott, a reset gomb megnyomása után a készülék elhallgatott 4 percig, majd teljes kiszellőztetés és a kazán lekapcsolása után is újból megszólalt a riasztó. Sőt az utolsó alkalommal a riasztás után le is vettük a helyéről és friss levegőre vittük ahol 4 perc után
ismételten megszólalt (itt kizárt a szén-monoxid jelenléte). Az elem cserével is próbálkoztunk már. Azt szeretnénk kérdezni, hogy a készülék végleg meghibásodott, vagy milyen probléma lehet?

Mielőbbi válaszukat várjuk.

Köszönettel,

Sz. Róbert

2008-11-23 16:01:43
nagyagi(21)

Sziasztok!
Találtam egy oldalt a www.coriaszto.hu címen, ahol részletesen le vannak írva a szénmonoxd mérgezés hatásai, tünetei. Ezenkívül meg is lehet rendelni a honeywell co riasztót. Minden le van írva, amire kiváncsi voltam, bátran ajálom mindenkinek az oldalt!

[ Előzmény: (20) ] 2006-11-18 12:27:14
Honeywell.BG(20)

A felvilágosító kampányt egy állami szervnek kellene végeznie, teljesen elfogulatlanul. Hát ez sajnos nem valószínű. A hírekben is ha éppen ilyen esettel kapcsolatban felkeresik a toxikológust, akkor ő mond valamit, majd a riporter mutat egy soha nem látott terméket, majd egy másik hírben egy jobbat. Arról soha egy szó sem esik, hogy maga a készülék jó-e vagy sem.

A forgalmazók pedig ilyen árszintű termékekre nem tudják vállalni a többmilliós marketing kampányokat.

[ Előzmény: (19) ] 2006-05-08 10:38:38
lucky(19)

Talán egy felvilágosító kampány önreklámozásnak tűnne....
És mi a helyzet a fizetett reklámmal a tv-ben pl? Gázkazánokat rendszeresen reklámoznak, akkor a co-jelzőt is biztosan lehetne. Szerintem sokan azt sem tudják, hgoy ilyen egyáltalán létezik...
Bár ez meg lehet, hogy Önöknek nem éri meg, végül is nem egy olyan nagy értékű termék, illetve nem lehet olyan tömeges eladásra számítani, mint mondjuk egy coca-colánál.:) Nagyon sajnálom, hogy nem kerül be jobban a köztudatba ez a lehetőség.:(

További jó munkát kívánok Önöknek!
Lucky

[ Előzmény: (18) ] 2006-04-29 23:37:42
Honeywell.BG(18)

Köszönjük dícsérő szavait. Jó egészséget kívánunk Önnek és családjának.

Ami a szabványokat illeti, azok betartását sajnos sok általunk fontosnak ítélt esetben a hatóság nem akarja, illetve mondjuk ki nem meri kötelezővé tenni. Amelyek pedig kötelezően alkalmazandók, azok betartása is nagyban az emberi tényezőn múlik (pl. haverom a MEOs, vagy majd elintézzük gyere igyunk egy sört...) Sajnálom, hogy ezt kell megélnünk, de ezen nagyon nehéz változtatni.
Ezért is hangsúlyozzuk számos termékünkkel kapcsolatban az emberek öntevékenységének szükségességét.
Sajnos nem áll módjában egy forgalmazó cégnek sem, hogy országos felvilágosító kampányt finanszírozzon, bár egyetértek abban, hogy erre nagy szükség lenne a szén-monoxid vészjelzők kapcsán.

[ Előzmény: (15) ] 2006-04-10 08:54:44
Honeywell.BG(17)

Kérem hozza be a készüléket egy előre egyeztetett időpontban.
Elvileg a tsztelés a teszt gombbal elvégezhető, az eséstől a szenzor gél nem változtatja meg összetételét, a készülék rendszeresen teszteli önmagát és csipogni kezd, ha meghibásodást észlel.
ennek ellenére hozza be a készüléket és bevizsgáljuk.

[ Előzmény: (16) ] 2006-04-10 08:48:00
nohab(16)

Üdvözlöm,Honeywell B.G.!

Az lenne a kérdésem,hogy leesett a falról,sajnos elég magasról,a Co jelző(honeywell gyártmány)készülék.Az lenne a kérdésem,hogy van-e mód valamiféle tesztelésre,az Önök szervízében?

Köszöneteel:nohab

2006-03-18 20:55:43
Lucky(15)

Kedves B.G.!

Ezúton szeretném kifejezni köszönetemet lelkiismeretes munkájáért és a számos email-ért, amit ez ügyben váltottunk a csereidővel kapcsolatban!

A mérgezésünk óta "nagy reklámot csináltam" az Önök vészjelzőjének és a fűtési rendszer évenkénti szervízelésének.:) Ísmerőseim és az általam látogatott internetes fórum körében is próbálom mindenki figyelmét felhívni a szervízelés és egy jó CO-riasztó fontosságának, hogy soha senki ne kerülhessen hasonló helyzetbe, mint mi. Mi szerencsésen túléltük, de ugyanaznap este, amikor nálunk történt a mérgezés, Gyöngyösön egy 4 éves kisfiú meghalt, és úgy tudom, az édesapja azóta is intenzív osztályon fekszik és agyhalott.:((((((((((

Az Önök készülékét egymástól függetlenül több szakember is ajánlotta nekünk, mint a piacon jelenleg kapható egyik legmegbízhatóbbat. Tudja, én ilyenben csak szakembernek hiszek, boltosnak nem, hiszen ő bármit dícsérhet, ami nála éppen eladó...lehet kapni riasztót már 3 ezer Ft-ért is, de ilyesmin nem szabad spórolni!

További jó munkát kívánok, és remélem, hogy minél többet forgalmaznak ebből a termékből a jövőben, hogy minél többen biztonságban lehessenek.

Még annyit hozzátennék, hogy új építésű házban lakunk, és a készülékeink is ennek megfelelően újak. 2005 tavaszán szervízelték őket, ezért ősszel már nem csináltattuk meg a szervízt....ez volt a baj.:( Én csak azt nem értem, hogy egy építkezés során annyi mindent előírnak a hatóságok ahhoz, hogy a használatbavételi engedélyt megadják. Egy ilyen életmentő készülék beszerelését én kötelezővé tenném, addig nem adnék használatbavételi engedélyt, amíg egy CO-riasztó nincs beszerelve! Egy építkezés során ez igazán elenyésző összeg lenne, nem terhelne meg senkit, és adott esetben életeket menthetne...ez miért nem kötelező???:(((( Tényleg senki nem gondolja, hogy vele is megtörténhet, különösen, ha új házban lakik, de sajnos mégis....
A életvédelmi relé (FI-relé) szintén ugyanez a kategória, nem nagy összeg és életet ment...és az sem feltétele a használatbavételi engedély megadásának.:(

Elnézést, hogy hosszú lett, további jó munkát és szép napot kívánok!

Lucky

[ Előzmény: (14) ] 2006-03-16 10:48:02
Honeywell.BG(14)

1. A készüléket 7év után kell cserélni, az érzékelő elem várható elkoszolódása miatt. Abban az esetben azonban, ha a készülék éles riasztást produkál, a megengedett üzemidő 6 évre csökken, tehát 6 év múlva kell lecserélni. (A teszt üzem nem számít éles riasztásnak)

2. Az élettartamot a csomag kibontásától számítjuk, ugyanis a hermetikusan zárt nylon tasak felbontásával az érzékelő kapcsolatba kerül a levegővel, így annak terhelése megkezdődik.

3. A gyártási időt a készülék hátoldalának közepén található kis matricán találja a típusszám alatt. 0421 = 2004. 21.hét

Engedje meg, hogy kifejezzük együttérzésünket az elszenvedett mérgezés miatt és az örömünket, hogy mindketten szerencsésen túlélték az esetet. Örömünkre szolgál, hogy vészjelzőnk alkalmazásával sokezer vásárlón mellett a továbbiakban Önöket is nagyobb biztonságban tudhatjuk.

A vészjelzők magyarországi eladási számát és a potenciális veszélyeztetettek számát megbecsülve még mindig elenyésző azon felhasználók száma, akik biztonságban tudhatják magukat a szénmonoxid mérgezés veszélye kapcsán.

[ Előzmény: (12) ] 2006-03-16 09:05:22
lucky(13)

Üdvözlöm Honeywell BG,

12. sz. hozzászólásomat tévesen új hozzászólással írtam, így nem tudom, kap-e róla értesítőt. Kérem szíveskedjen elolvasni.

Köszönöm a választ!
Lucky

[ Előzmény: (8) ] 2006-03-07 19:48:19
lucky(12)

Üdvözlöm!

2006. febr. 28-én 2,5 éves kislányommal együtt súlyos CO-mérgezést kaptunk, szerencsére a mentők még időben érkeztek...
Az eset után megvásároltuk a HOneywell C8600A100 tipusú készüléket. 3 kérdésem lenne, mivel több helyen is olvastam már a készülékről, de a válaszok nem voltak egybehangzók.

1.) A készüléket mennyi idő után kell cserélni? 6 vagy 7 év?

2.) Ezt az időt az üzembehelyezéstől, vagy a gyártás idejétől kell számolni?

3.) Ha a gyártási időtől, akkor ezt hol találom? Sem a készüléken, sem az angol, sem a magyar nyelvű használati utasításban nem találom...

Köszönöm a segítséget előre is!

Lucky

2006-03-07 19:46:01
nohab(11)

Üdvözlet,Honeywell.BG!
Az index-nek van egy szénmonoxid jelző fóruma.(http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9116894).Ott tesztelgettünk a magunk módszereivel néhány készüléket,többek közt az Önök két is.Ha lehet olvasson bele,és kérem hogy vagy itt,vagy ott reagáljon az elhangzottakra!

2005-12-06 22:05:04
Honeywell.BG(10)

2005 41 hetén megtörtént sajnos a fűtési szezon első halálesete.
Bár ebben a szezonban már tucatnyi mérgezés történt, szerencsére haláleset még nem fordult elő, mindaddig, amíg egy társasház kéményét, illetve tetejét javító szakmunkások estére le nem takarták a kéményt egy fóliával.
A lakókat nem értesítették, így valaki befűtött és mivel a kémény le volt zárva, kazánja a lakásba tolta a füstgázt.

Számos helyen, hirdetésekben, szakcikkekben, interneten hívjuk/hívják fel a figyelmet a szénmonoxid vészjelzők alkalmazásának fontosságáról.

Erről az esetről sem a kazán gyártója, sem a fűtésszerelő, sem a felhasználó nem tehet, biztos védekezést csak egy vészjelző riasztása eredményezhetett volna.

A szénmonoxid vészjelző beépítésének ajánlása nem minősíti negatívan sem a kazángyártót, sem a szerelőt.

2005-10-17 08:42:51
Honeywell.BG(9)

Ismét megszólalt egy vészjelző készülékünk.

Egy felhasználó abba a helyiségbe szerelte fel a készüléket, amelyben a kazán is volt. A 4. hét elején elég viharos szelek fújtak hazánkban és a kéményen visszafújta a szél a füstgázt. Ezt jelezte a készülék.

Ami nagyon fontos és becsülendő, hogy a használati útmutató alapján a család előre megbeszélte, hogy mi a teendő egy esetleges riasztás esetén és ehhez is tartották magukat. Amint megszólalt a készülék az otthoniak kinyitották az ablakokat és lekapcsolták a kazánt.

E helyről is szeretnénk kifejezni elismerésünket az érintett család részére, akik tudatosan cselekedtek előre megtervezett módon.

Ismét hangsúlyozzuk, hogy a leírásban szereplő figyelmeztetések, felhívások nem csak azért kerültek a papírra, hogy kitöltsék a ahelyet. Lásd a korábban leírt esetet.

2005-01-27 09:23:45
Honeywell.BG(8)

Egy tanulságos eset:

Egy végfelhasználó panaszolta el, hogy szerinte rossza a vészjelző készülék, mert neki kettő van a házban és az egyik rendszeresen megszólal. Megfigyelte a panaszos azt is, hogy a vészjelzés mindig azután hallható, amikor kikapcsolja a konyhai elszívót.

Egy rövid beszélgetés nyomán kiderült, hogy az illetőnél tömör légzárású ajtók és ablakok vannak, a belső ajtókon azonban nincs ilyen hermetikus tömítés, azokon keresztül gondtalanul áramolhat a levegő. Kiderült továbbá, hogy nyitott égésterű kazánja van, amely a konyhától csak egy belső ajtóval van elválasztva.

Felmerül a kérdés, hogy az elszívó honnan szívja el a levegőt?

Mivel a tömör légzárású és zárt ablakokon keresztül ez nem történhet meg, a levegő utánpótlás csak a kéményen keresztül valósulhat meg.

Pontosan ez is történt. Az elszívó bekapcsolásával a kéményben megfordult a légáramlás iránya és a füstgáz nem tudott a kéményen keresztül eltávozni. Eltávozott hát a légtérbe és mivel a lakásban a légáramlás a konyhai elszívó felé hajtotta, az elszívón keresztül nagy része el is távozott. Amikor azonban kikapcsolták az elszívót, a már lakásba került de még el nem távozott füstgáz és így a szénmonoxid is a lakásban maradt, ezt jelezte a vészjelző.

Figyelem !!!
1. Nem véletlenül nem engedélyezi a Gázművek a motoros elszívót tömör légzárású ablakok mellett.
2. A felhasználónak két készüléke volt, de csak az egyik szólalt meg, ebből is látszik, mennyire fontos a készülék elhelyezése
3. Minden felhívás és rémisztgetés ellenére a felhasználó hajlamos azt hinni, hogy a készülék rossz ahelyett, hogy a riasztást komoly veszélyként értékelve szakembert hívjon.
4. A használati utasítást gondosan el kell olvasni, azt szakember készítette, aki esetleg olyan helyzetekre is gondolt, ami a felhasználó fejében meg sem fordul.

2005-01-13 07:50:15
Honeywell.BG(7)

A C8600A100 készülék kifejlesztésekor mérnökeink a vonatkozó szabványoknak való megfelelésen túl külön hangsúlyt fektettek a téves riasztások kiküszöbölésére, elkerülve ezzel a nem kívánt pánikhelyzeteket.

A készülék konstrukciójából adódóan képes szimulálni az emberi szervezet szénmonoxidra adott reakcióját és csak akkor jelez, ha a helyiségbe az egészségre valóban ártalmas mennyiségű szénmonoxid kerül.

A szénmonoxid az emberi szervezetben felhalmozódva okoz mérgezést. Kis szénmonoxid koncentráció hosszú távon is elviselhető, ám nagyobb mennyiség belégzése különböző tüneteket okoz. Az alábbi táblázat a különböző szénmonoxid koncentrációk hatását mutatja:

Koncentráció Emberi szervezetre kifejtett hatás
200 ppm 2-3 óra tartózkodás után fejfájást okoz
400 ppm 1-2 óra után fejfájás, rosszullét, hányinger
800 ppm 45 perc után fejfájás és rosszullét
1600 ppm 20 perc után eszméletvesztés, 2 óra után halál
3200 ppm 5-10 perc után eszméletvesztés, 30 perc után halál
6400 ppm 1-2 perc után eszméletvesztés, 10-15 perc után halál
12800 ppm 1-3 percen belül beáll a halál

A vészjelző érzékelő eleme a szénmonoxidot elnyelni képes speciális gélt tartalmaz. Az elnyelt szénmonoxid molekulák mennyiségétől függően a gél elszíneződik, ezzel a rajta átsugárzott infravörös fény erősségét gyengíti. A készülék akkor jelez, ha a gélen átjutó fényerősség egy meghatározott érték alá csökken.

Más konstrukciókkal ellentétben ez a működési mód alacsony, komoly tüneteket még nem okozó szénmonoxid koncentráció esetén csak akkor riaszt, ha a mérgező anyag jelenléte a helyiségben hosszabb ideig tapasztalható. Ha például egy kisebb széllökés miatt a kazánból csekély mennyiségű füstgáz jut vissza a lakásba, a Honeywell szénmonoxid vészjelző nem riaszt, hiszen nincs a helyiségben az egészségre káros mennyiségű szénmonoxid. Ha a viharos idő elhúzódása, vagy a kazán, esetleg a kémény hibája miatt a légtérben nagyobb mennyiségben halmozódik fel a szénmonoxid és hosszabb ideig jelen is marad, a készülék jelezni fog.

Az alábbi táblázat a vészjelző különböző koncentrációk esetén alkalmazott késleltetési idejét mutatja:

Koncentráció A riasztásig eltelt idő
70 ppm kb. 40 perc
150 ppm kb. 30 perc
400 ppm kb. 8 perc

Fenti táblázatok összevetéséből látható, hogy a vészjelző mindig jóval a komolyabb mérgezés kialakulása előtt jelez. Az egészségre még nem ártalmas szénmonoxid koncentráció esetén a készülék azonban nem azonnal riaszt, elkerülve ezzel a téves és fölösleges riasztásokat.

A piacot különböző kereskedők elárasztották olcsó távolkeleti termékekkel. Ezek a készülékek jeleznek ugyan, de fenti kifinomult működéssel nem rendelkeznek.

Életvédelmi készülék vásárlásakor érdemes előbb tájékozódni és olyan terméket venni, amely megfelelő és megbízható működésű.

2005-01-06 07:58:28
Honeywell.BG(6)

E-mail-en kaptam egy érdekes kérdést, melyet most megosztok a fórum olvasóival is:

Vásároltam az önök cége által gyártott CO érzékelőt, és olvasva oldalukat, felmerült bennem egy kérdés.
Mikor, hány perc múlva szólal meg a készülék abban az esetben, ha a CO koncentráció meghaladja a 10.000 ppm értéket.
Válaszát előre is köszönöm!

A készülék érzékelő eleme egy speciális - CO-t elnyelni képes - gél, mely a légtérrel érintkezésben van. A készülék ezt a speciális gélt világítja át infravörös fénnyel. Ha a gélben az elnyelt CO elszíneződést okoz (elnyelt mennyiségtől függ) a fénysugár ereje csökken, a készülék riaszt. Az érzékelő gélben időegység alatt elnyelt CO és így a jelzés sebessége a CO koncentrációval gyakorlatilag lineáris összefüggésben van (Fick törvényei a diffúzióról), így a készülék a 10.000ppm értéket gyakorlatilag 0 mp alatt, tehát azonnal jelzi. Mivel azonban ez a koncentráció gyakorlatilag azonnali halált is eredményez reméljük ilyen eset nem fordul elő.
A készülék mivel háztartási alkalmazásokra készült feltételezi azt, hogy a CO folyamatosan növekvő koncentrációval halmozódik a légtérben, így a korai jelzéssel lehetőséget ad a beavatkozásra. Az nulláról azonnali 10.000ppm koncentráció létrejötte semmiképpen sem fordulhat elő háztartási alkalmazásokban.

2004-11-30 11:16:49
Honeywell.BG(5)

Mától könnyebben elérhetők a szén-monoxid vészjelzővel kapcsolatos információk a Honeywell Kft. honlapján:
www.honeywell.hu/epulet/coalarm.html
Természetesen kérdéseiket, hozzászólásaikat továbbra is itt várjuk.

2004-11-26 15:45:56
Honeywell.BG(3)

Sok telefonáló érdeklődik a CO-vészjelzőről és sokszor felvetődik a kérdés, hogy minek neki vészjelző, ha a kazánban van füstgáz visszaáramlás érzékelő.
Nos ezzel kapcsolatban egy épületgépészeti szaklapban olvastam egy érdekes cikket.

Sajnos hazánkban nagyon kevesen végeztetik el a gázkészülékek éves karbantartását a hosszú idő óta működő nyitott égésterű kazánok által folyamatosan beszívott por a légbeszívó nyílások keresztmetszetének csökkenéséhez vezet. A kazán gázszelepe "nem tudja" hogy kevesebb oxigén jut az égéstérbe, ezért annyi gázt adagol, amennyi az adott teljesítmény leadásához szükséges. A kevesebb levegő miatt azonban az égés tökéletlen, megindul a koromképződés, amely elkoszolja a kazán hőcserélőjét, elzárva ezzel a füstgáz útját, amely így a hőcserélő előtt visszafordul és jelentős CO dúsulást idéz elő a nyitott égéstérből mivel a kéményen keresztül nem tud kiáramlani a füstgáz a helyiségbe távozik. A bekerült CO esetenként olyan koncentrációban van jelen a helyiségben, hogy akár perceken belül is halált okozhat.
Láthatjuk, hogy a karbantartás elmulasztása olyan füstgázvisszaáramlást okoz, amely el sem ér a kéménybe. Ezen kazánok füstgázvisszaáramlás érzékelője pedig csak azt vizsgálja, hogy a kéményből áramlik-e vissza a füstgáz.

Tehát elsőként javasolt az éves karbantartást szakemberrel elvégeztetni, és a biztonság kedvéért egy CO-vészjelzőt felszerelni.

CO szempontjából a legbiztonságosabb egy távfűtött elektromos főzőberendezésekkel felszerelt lakás. Minden ettől eltérő felszereltségű lakás, épület már kisebb-nagyobb mértékben veszélyeztetett.

2004-11-17 09:22:48
Honeywell.BG(2)

Sajnos egyre többet hallunk a híradásokból különböző szénmonoxid okozta balesetekről, halálesetekről. A jelenség nem újkeletű, így inkább örömteli folyamat, hogy a média felfigyelt a jelenségre és a gyakoribb tájékoztatás – elrettentés – talán elgondolkoztatja az embereket, ösztönözve őket arra, hogy tegyenek a saját és családjuk biztonsága érdekében.
Ugyanis a szénmonoxid mérgezés megelőzhető vészjelző készülék alkalmazásával. Egy angliai felmérés alapján nem történt szénmonoxid mérgezés olyan lakásokban, ahol vészjelző készüléket alkalmaztak. Minden mérgezési, illetve haláleset olyan épületekben történt, ahol nem alkalmaztak ilyen berendezést. Tekintetbe véve azt a körülményt, hogy Angliában jóval elterjedtebbek ezek a készülékek mondhatjuk azt, hogy egy jól elhelyezett, működőképes vészjelző megelőzheti a baleseteket.

Az alábbi szalagcímekből jól látható, hogy a hazai híradásokban megjelenő esetek igen sokfélék. A hibás kazán, konvektor, hibás kéménybekötés, autó zárt térben való járatása, de még szélvihar is okozott szénmonoxid mérgezést az elmúlt években.

2004-04-01 Négy embert ölt meg a szénmonoxid
2004-01-19 Ismét ölt a szén-monoxid
2004-01-02 Kilencen szenvedtek szénmonoxid-mérgezést Salgótarjánban
2003-12-23 Gyilkolt a szénmonoxid: a gyermek és a szülők is meghaltak
2003-12-05 Fázott, beindította a kocsit, majd megfulladt
2003-11-18 Ketten meghaltak szén-monoxid-mérgezésben
2003-04-23 Halál a kádban - ismét ölt a szénmonoxid
2003-04-10 Ismét ölt a szabálytalanul szerelt gázkazán
2003-03-19 Szénmonoxid-mérgezés a luxusvillában
2003-01-24 Négyes halál a szabálytalan gázkonvektortól
2002-03-25 A szélvihar okozta a füstmérgezést

A szénmonoxid színtelen, szagtalan, erősen mérgező gáz, mely a tökéletlen égés eredménye, így kisebb nagyobb mennyiségben minden tüzelőberendezés füstgázában megtalálható. Ilyenek a:
Gázkazán,
Vegyes tüzelésű kazán,
Gáztüzelésű vízmelegítő,
Gáz főzőlap
Gázsütő
Gázkonvektor
Kandalló
Cserépkályha
Kerti grillsütő
Belsőégésű motorok (autó, motor, robogó, hajómotor…)

Azen készülékek megfelelő rendszeres karbantartásáról, füstgázelvezetéséről és az adott helyiség friss levegő utánpótlásáról gondoskodni kell.

Elvileg nem jelent veszélyforrást a zárt égésterű kazán, de a füstgázelvezetés (kémény) esetleges hibája, lukadása még mindig előidézheti a szénmonoxid helyiségbe való jutását.

Ezek szerint szinte minden háztartásban szükséges szénmonoxid vészjelző alkalmazása.

Folytatjuk…

2004-10-22 13:55:09
Honeywell.BG(1)

Ebben a topikban a szénmonoxid vészjelzőkről általában és a Honeywell C8600A1000 típusú szénmonoxid vészjelző alkalmazásával, tulajdonságaival kapcsolatban várjuk a kérdéseket hozzászólásokat.

A Honeywell 2004 áprilisa óta forgalmazza C8600A1000 típusú szénmonoxid vészjelzőjét, mely egyre népszerűbb a hazai piacon.

2004-10-21 07:56:09